Η σχέση σου το να σηκώνεις βάρη έχει τα πάνω και τα κάτω της – κυριολεκτικά. Μπορεί να υπάρχει μια σταθερότητα. Για παράδειγμα, όταν σηκώνεις αυτούς τους αλτήρες αρκετές μέρες την εβδομάδα. Το βάρος τους, όμως, διαφέρει τόσο πολύ, όσο το καθημερινό σου γεύμα.

Σύμφωνα με πολλούς trainers, είναι σημαντικό να κάνεις σταδιακές αυξήσεις στο βάρος

Θα σε βοηθήσει να «χτίσεις» τους μύες σου. Για να σημειώσεις πρόοδο στην γυμναστική σου, λοιπόν, δεν πρέπει να παραμείνεις κολλημένος στο ίδιο σημείο για πολύ καιρό. Πρέπει να κάνεις προοδευτικά αυξήσεις μεταξύ κάθε σετ προκειμένου να δώσεις αρκετή πίεση στο σώμα σου. Έτσι, θα ανταποκριθεί και θα αντιδράσει, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τη δύναμη και δημιουργεί μυϊκή δράση.

Είναι ουσιαστικά ο τρόπος που λειτουργεί η γυμναστική. Μια από τις βασικές αρχές της φυσικής κατάστασης είναι η υπερφόρτωση. Την στιγμή που καταφέρνεις να σηκώσεις ένα βάρος, ήρθε η ώρα να προχωρήσεις στο επόμενο.

Ο μαγικός αριθμός που πρέπει να στοχεύεις;

Συν 2μιση κιλά κάθε φορά. Μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά. Ειδικά σε κινήσεις, όπου δουλεύεις μία πλευρά του σώματός σου. Αλλά πρέπει να προπονηθείς καλά, ώστε να «έχεις» τα 2μιση κιλά, πριν φτάσεις στα 5 και ούτω καθεξής.

Εάν δεν ανεβαίνεις επίπεδο, εμποδίζεις τη βελτίωση των επιδόσεών σου. Οι μικρές αλλαγές στο βάρος ισοδυναμούν με μεγάλες επιπτώσεις και αποτελέσματα. Αν τις πραγματοποιείς σε τακτική βάση, το σώμα σου θα κρατήσει τις αλλαγές που επιθυμείς να επιτύχεις. Προσπάθησε να αλλάζουν σε περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Το σώμα σου θα αρχίσει να προσαρμόζεται στις μικρές αλλαγές σε αυτό το διάστημα περίπου. Επομένως, αν σηκώνεις το ίδιο βάρος που ξεκίνησες πριν από τρεις μήνες, ήρθε η ώρα να πάρεις το επόμενο.

Τι σημαίνει να προσθέτεις βάρη στην προπόνηση σου;

Γενικά, μια αύξηση ή μείωση του 1 ½ Kg θα οδηγήσει σε αντίστοιχη αύξηση ή μείωση των επαναλήψεων. Για παράδειγμα, έστω ότι εκτελείς άρσεις στο στήθος με αλτήρες 10 kg για 12 επαναλήψεις. Αν αυξήσεις σε αλτήρες μεγέθους 12 Kg, με μια πρόχειρη εκτίμηση, θα εκτελέσεις 10 επαναλήψεις με παρόμοια μυική κόπωση μέχρι το τέλος αυτού του σετ. Στη συνέχεια, το σώμα σου θα γίνει πιο αποτελεσματικό και θα προσαρμόζεται σε αυτό το πρόσθετο βάρος. Εξάλλου, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που τοποθετούνται σε τακτική βάση.

Βέβαια 2 ½ κιλά μπορεί να μην σου ακούγονται πολλά. Αλλά επιδρούν σημαντικά και μπορείς να αισθανθείς τη διαφορά. Οποιαδήποτε ασφαλής αύξηση βάρους θα είναι επωφελής. Τα 2 ½ κιλά στη ζωή δεν φαίνονται πολλά, αλλά σε μια προπόνηση μπορεί να είναι ένα απίστευτο ποσό.

Δες ακόμα:

Είναι επίσημο: Το φυστικοβούτυρο μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος


featured image: nonzerogravity.com