Κάθε skincare lover που σέβεται τον εαυτό του έχει αναζητήσει στο διαδίκτυο τρόπους πρόληψης της πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Αυτό που βγαίνει σχεδόν πρώτο στις μηχανές αναζήτησης είναι το μαγικό συστατικό που ονομάζεται ρετινόλη. Εάν πάλι είναι η πρώτη φορά που διαβάζεις για αυτό το συστατικό, θα σου το αναλύσουμε. Θα γνωρίσεις μάλιστα και το μακρινό του ξαδερφάκι.

Τι είναι η ρετινόλη;

Η ρετινόλη είναι ένα παράγωγο της Βιταμίνης Α η οποία βρίσκεται σε πολλά πράσινα λαχανικά και λιπαρά ψάρια. Χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στον χώρο της αισθητικής μιας και έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση. Συγκεκριμένα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό των κυττάρων και προάγει τη δημιουργία κολλαγόνου. Αρκετές φορές όμως η ρετινόλη μπορεί να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα ή να προκαλέσει έντονη ξηροδερμία. Γι’ αυτό κάποιες από εμάς μπορεί να φοβόμαστε να τη δοκιμάσουμε.

Το τελευταίο, λοιπόν, διάστημα έχει κάνει την εμφάνιση του ένα νέο φυσικό συστατικό που ονομάζεται bakuchiol (προφέρεται μπακουκίολ.) Έχει τις ίδιες ιδιότητες με την ρετινόλη, χωρίς τις παρενέργειες της.

Προέρχεται από το φυτό Psoralea Corylifolia που το βρίσκεις σε αφθονία στην Ήπειρο και οι κάτοικοι της ξέρουν τις ευεργετικές του ιδιότητες εδώ και πολλά χρόνια. Αποτελεί μάλιστα ιατρικό συστατικό της Αγιουβερδικής ιατρικής και με την άνοδο των vegan φυσικών καλλυντικών έχουν γίνει πολλά νέα λανσαρίσματα προϊόντων που το χρησιμοποιούν. Δεν είναι παράγωγο της Βιταμίνης Α όπως είναι η ρετινόλη, οπότε δεν ερεθίζει το ευαίσθητο δέρμα. Αντιθέτως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και από τις εγκύους και συμβάλει στη μείωση των ρυτίδων και των πανάδων όπως και στην αύξηση της ελαστικότητας κ της λάμψης του δέρματος. Τέλος, είναι κατάλληλο για χρήση ακόμη και σε δέρματα με τάση ακμής χάρη στην αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή του δράση.

Δες ακόμα:

Τα beauty οφέλη του καστορέλαιου και όχι μόνο


featured image: Observer