Το φυστικοβούτυρο δεν ήταν πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει μαζί με πολλές ακόμα τροφές να μπαίνει στην καθημερινή μας διατροφή. Δεν ξέρω αν αποτελεί μόδα ή ήρθε για να μείνει, αλλά το σίγουρο είναι ότι έχει πολλά να προσφέρει. Πέρα από την θρεπτική του αξία, κάνει καλό στην καρδιά και την υγεία γενικότερα. Μαζί με την ωραία του γεύση (αν σου αρέσουν τα φιστίκια, μιας και είναι ο πολτός που προκύπτει από το άλεσμα τους), έρευνες έρχονται να του προσθέσουν ένα ακόμη πλεονέκτημα.

Αυτό δεν είναι άλλο από τη συμβολή του στην απώλεια βάρους (αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο). Δύο τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι μια μερίδα φυστικοβούτυρο (2 κουταλιές της σούπας) ή μια μερίδα από μη αλεσμένους ξηρούς καρπούς (όπως καρύδια ή Brazilian nuts) βοηθά στη διατήρηση του σωματικού βάρους. Ειδικά αν καταναλώνονται στη θέση κάποιων άλλων, όχι τόσο υγιεινών τροφών, όπως το κόκκινο κρέας, οι τηγανιτές πατάτες ή τα γλυκά. Αυτό δεν γίνεται με κάποιο μαγικό τρόπο. Το μυστικό βρίσκεται στο αίσθημα κορεσμού που χαρίζει και λόγω αυτού τρως λιγότερο.

Ο κορεσμός σημαίνει ότι έχεις χορτάσει. Για να το νιώσεις αυτό, μεγάλο ρόλο παίζει η περιεκτικότητα των τροφών που καταναλώνεις σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, αλλά και η ισορροπία των επίπεδων γλυκόζης στο αίμα. Τα γλυκά, για παράδειγμα, ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και έπειτα τη ρίχνουν απότομα με αποτέλεσμα να πεινάς πολύ γρήγορα).

Ποια είναι τα θρεπτικά του συστατικά και ποια τα οφέλη τους;

Το φυστικοβούτυρο συγκεκριμένα περιέχει μεγάλο ποσοστό πολυακόρεστων λιπαρών (όπως το ελαιόλαδο) που όταν καταναλώνονται, «ρίχνουν» την «κακή» χοληστερίνη και μειώνεται ο κίνδυνος να εμφανιστούν νοσήματα που σχετίζονται με την καρδιά ή διαβήτη τύπου ΙΙ. Επιπλέον, περιέχει κάλιο, στοιχείο το οποίο βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου στον οργανισμό. Τέλος, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία αλλά και φυτικές ίνες στις οποίες οφείλεται και το μειωμένο αίσθημα της πείνας. Μιας και οι φυτικές ίνες από όπου και αν προέρχονται συμβάλλουν στο πολυπόθητο αίσθημα κορεσμού.

Πώς μπορείς να καταναλώσεις το φυστικοβούτυρο;

Αρχικά να πούμε ότι η επιλογή ενός φυστικοβούτυρου καλής ποιότητας είναι το πρώτο σημαντικό βήμα. Επίλεξε ένα φυστικοβούτυρο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι, φοινικέλαιο. Μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβό, αλλά αν το τρως όπως πρέπει θα σου κρατήσει καιρό. Οι τρόποι να το φας είναι πολλοί. Δοκίμασε να το αλείψεις σε μια φέτα πολύσπορο ψωμί ή σε κάποιο φρούτο, όπως μήλο ή μπανάνα και να το συνοδέψεις με λίγο μέλι και κανέλα. Επίσης, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε αλμυρές συνταγές (κυρίως ασιατικές) ή και σε γλυκές όπως κέικ ή brownies. Αντί για κάποια άλλη λιπαρή ουσία. Θα δώσει ιδιαίτερη γεύση και ο συνδυασμός του με τη σοκολάτα είναι ιδανικός. Πάντα όμως με μέτρο!

Δες ακόμα: “Cookies” μήλου με φυστικοβούτυρο


featured image: istock