Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους και δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεσαι άβολα. Είτε συμβαίνει συχνά είτε περιστασιακά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μιλούν πλέον για τα εντερικά ή ορμονικά προβλήματα, τα οποία συχνά προκαλούν πρήξιμο και χαλούν τη διάθεση και τις στιγμές σου.

Μάλιστα στα Social Media και συγκεκριμένα στο TikTok, όπου τρεντάρουν hashtags όπως #bloatok, #bloating, #hotgirlswithIBS ή #guthealth, έχει ήδη ξεκινήσει η αποστιγματοποίηση του προβλήματος. Επομένως κράτα αυτό: το πρήξιμο της κοιλιάς είναι φυσιολογικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν την ημέρα με επίπεδο στομάχι και αποκτούν – μικρό ή μεγάλο – πρήξιμο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι προκαλεί το πρήξιμο στην κοιλιά;

Το αίσθημα του φουσκώματος και πρηξίματος σπάνια εμφανίζεται ξαφνικά και μπορεί να έχει πολύ διαφορετικές αιτίες. Η λίστα των πιθανών αιτιών είναι μεγάλη και περιλαμβάνει ορμονικές ανισορροπίες, «κακή» διατροφή, άστατο τρόπο ζωής, εντερικά προβλήματα, τροφικές δυσανεξίες (π.χ. λακτόζη και γλουτένη), αλλεργίες, χρήση φαρμάκων, λοιμώξεις, συναισθηματικά σοκ, στρες και διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αν δεν είναι απλώς περιστασιακές, μπορεί επίσης να αποτελούν σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής κατάστασης, οπότε είναι καλύτερο να συμβουλευτείς έναν γιατρό/ειδικό.

Πως να αντιμετωπίσεις το πρήξιμο:

Το σωστό σχέδιο θεραπείας εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του πρηξίματος του κάθε ατόμου. Και αν το πρόβλημα είναι χρόνιο, ο γιατρός σου θα σε βοηθήσει με την αντιμετώπισή του. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μικρά βήματα που μπορούν να εφαρμόσουν όσ@ υποφέρουν περιστασιακά από κοιλιακό φούσκωμα:

Απόφυγε την κατανάλωση τροφών που προκαλούν φλεγμονή, όπως η γλουτένη, τα γαλακτοκομικά, το καλαμπόκι, τα φιστίκια, τα λαχανικά και τα οστρακοειδή. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να κόψεις ή έστω να περιορίσεις την καφεΐνη και το αλκοόλ από τη διατροφή σου.

Δοκίμασε προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν την υγεία εμπλουτίζοντας το μικροβίωμα (τα εκατομμύρια των οργανισμών που ζουν στο έντερό μας και υποστηρίζουν τα πάντα, από την πέψη των τροφών μέχρι τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού) με περισσότερα «καλά» βακτήρια ή ζύμες. Παρόλο που δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις κλινικής αποτελεσματικότητας, ορισμένοι άνθρωποι έχουν αναφέρει θετικά αποτελέσματα και καλύτερη πέψη. Θα μπορούσες να πάρεις ένα προβιοτικό συμπλήρωμα ή να συμπεριλάβεις στα γεύματά σου περισσότερα προβιοτικά τρόφιμα, όπως γιαούρτι, κεφίρ, kimchi ή kombucha.

Μην παραλείπεις να καταναλώνεις πρεβιοτικά, τα οποία είναι φυτικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Πιες άφθονα υγρά. Αλλά μην το παρακάνεις, γιατί θα έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα και θα έχεις ακόμα περισσότερο φούσκωμα. Τα 2 λίτρα νερού την ημέρα που συνιστούν οι ειδικοί είναι αρκετά.

Με αυτές τις μικρές αλλαγές είναι πολύ πιθανόν να καταφέρεις να απαλλαγείς από το ενοχλητικό πρήξιμο στην κοιλιά. Αλλά πάντα να θυμάσαι πως δε χρειάζεται να αισθάνεσαι άβολα ή περιορισμέν@ εξαιτίας αυτού!