Είναι πολλά τα ψέμματα στην εποχή μας, αυτό είναι η αλήθεια. Το ψέμα υπάρχει και έρχεσαι αντιμέτωπος με αυτό πολύ συχνά. Συχνά χωρίς να το ξέρεις.

Ακόμα και αν κάποιος έχει τη “δεξιότητα” να λέει ψέματα, χωρίς κανείς ποτέ να τον ανακαλύπτει- από το πόσα γλυκά έφαγε στη δουλειά μέχρι το ότι σε πρόδωσε σε κάτι προσωπικό- έχει και τα αδύνατα του σημεία. Θα έχεις ακούσει πως το eye contact είναι κάτι πολύ βασικό στην ανθρώπινη επικοινωνία. Ακόμα και αν κάποιος είναι ειδικός στο να σε ξεγελάει, μόνο μία ματιά σου μπορεί να τον αποσυντονίσει.

Τι εννοώ;

Όταν κοιτάμε τον άλλο στα μάτια σταθερά, υπάρχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες –ως μηδαμινές- να πει ψέματα. Ο αποδέκτης του βλέμματος σου νιώθει ότι εκτίθεται, «προσβάλλεται» και ότι δεν μπορεί να κρυφτεί εκείνη τη στιγμή. Πολλές μελέτες μάλιστα λένε πως, όταν κάποιος ψεύδεται έχει την τάση να κοιτάζει δεξιά και αριστερά. Και αυτό γιατί νιώθει αμηχανία και προτιμά να κοιτάξει οπουδήποτε αλλού παρά στο πρόσωπο εκείνου που θα πει το ψέμα του.

Προς Θεού, δε λέμε για περιπτώσεις όπως εκείνες με το γλυκάκι στη δουλειά. Αν και, για να λέμε την αλήθεια, αυτό το τεστ θα ήταν πολύ καλό ώστε να είσαι προετοιμασμένη για κάτι ενδεχομένως πολύ πιο «σοβαρό». Επιπλέον, πέρα από την οπτική επαφή, ένας ακόμα πολύ καλός τρόπος να τσεκάρεις αν ο άλλος σου λέει ψέματα, είναι να τον ρωτήσεις κάτι. Όχι κάτι για τον καιρό. Αντί να τον κατηγορήσεις ότι λέει ψέματα –έχοντας ήδη ακολουθήσει το eye contact και εντοπίσει τις κινήσεις των ματιών, καλά ο superman είσαι;- μπορείς να κάνεις μία παρατήρηση στον τρόπο που σου λέει την «ιστορία» του. «Παρατηρώ ότι είσαι λίγο αμήχανος/η με αυτά που μου λες» ή – ή έρχεται καλύτερο «Δεν με κοιτάς στα μάτια».

BINGO! Το άτομο που έχεις απέναντι σου αφοπλίζεται και έρχεται σε μία θέση «ομολογίας» καθώς πιθανότατα «τον έπιασες στα πράσα».

Ένιωσα για λίγο James Bond

Φυσικά, αυτό δεν μπορείς να το σκέφτεσαι κάθε φορά που μιλάς με κάποιον, άνθρωποι είμαστε, ένα μυαλό έχουμε. Αλλά μπορείς κάλλιστα όταν έχεις τις αμφιβολίες σου και θέλεις να τσεκάρεις κάτι, να εφαρμόσεις αυτή την απλή τακτική της οπτικής επαφής και της απλής, παρατηρητικής ερώτησης. Προσοχή μην την πληρώσει κανένας αθώος.

Δες ακόμα:

Σταμάτα επιτέλους να λες ψέμματα στον εαυτό σου

Τρεις ειδικοί απαντούν σε όλες μας τις απορίες για το ψέμα

H Toni Collette στη νέα σειρά του Netflix ‘An Unbelievable Story of Rape’