Ο χρόνος είναι ανεκτίμητος. Είναι ασταμάτητος, δεν έχει ενοχές, δεν έχει πισωγυρίσματα και είναι ατρόμητος. Όλοι μας τρέχουμε να τον προλάβουμε, να τον φτάσουμε και να τον ξεπεράσουμε.

Ειδικά στη σημερινή εποχή με αυτούς τους τρελούς ρυθμούς, όλοι κυνηγάμε τον χρόνο, να τον κάνουμε να μας φτάσει, να είναι αρκετός, για να μπορέσουμε να κάνουμε όλα αυτά που έχουμε σχεδιάσει. Αυτό είναι ένα μόνιμο άγχος, που μας κατακλύζει κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε χρόνο και φτάνει να γίνεται αυτόματος μηχανισμός.

Μήπως όμως, το χρόνο τελικά δεν πρέπει να τον κυνηγάμε και να τον κυριαρχούμε, αλλά να τον απολαμβάνουμε; Μήπως ο χρόνος υπάρχει για να μας υπενθυμίζει ότι κι εμείς απλά υπάρχουμε; Κι αν ναι, πώς γίνεται αυτό;

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη eunice (@exnlui)

Η συνειδητοποίηση

Το βασικό λοιπόν, είναι να βρούμε την πηγή του άγχους μας. Να καταλάβουμε τι είναι αυτό, που μας κάνει να ανταγωνιζόμαστε τον χρόνο.

Κι αυτό δεν είναι άλλο, από το φόβο του θανάτου. Όπως γράφει κι ο Irvin Yalom στον Κήπο του Επίκουρου: Αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτου, το άγχος μας πηγάζει ξεκάθαρα από αυτό το φόβο. Όλοι φοβόμαστε στην ιδέα του θανάτου, αλλά όσο πιο συνειδητοποιημένος είσαι σε αυτό, τόσο πιο πολύ νόημα θα δίνεις στη ζωή σου. Αντίθετα, όσο κρύβεις αυτή την αγωνία, αυτή θα βρίσκει τρόπο να εκφραστεί μέσα από ψυχολογικά και διαταραχές.

Το μυστικό λοιπόν, είναι να συνειδητοποιήσεις ότι κάποια στιγμή θα φύγεις από τον μάταιο τούτο κόσμο, να το αποδεχτείς και να ζήσεις μια ζωή γεμάτη και με νόημα. Όσο πιο πολύ φοβάσαι, τότε τόσο πιο πολύ θα αγκιστρώνεσαι στο χρόνο και θα ξεχνάς να ζήσεις πραγματικά.

Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να δώσεις στο χρόνο την αξία που του αρμόζει. Να δώσεις βάση σε αυτά, που πραγματικά μετράνε κι όχι σε αυτά που φαίνεται ότι μετράνε. Μόλις καταλάβεις το νόημα του πεπερασμένου, θα επενδύσεις σε ότι έχει πραγματική αξία για σένα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, θα πρέπει να θυσιάσεις πράγματα, που μέχρι τώρα ήταν προτεραιότητα για σένα. Δε σημαίνει ότι θα τα καταργήσεις και θα τα αναιρέσεις τελείως, απλά θα αλλάξουν θέση στη λίστα προτεραιοτήτων σου.

8 τρόποι για να ζήσεις καλύτερα στο χρόνο που σου έχει δοθεί

1. Για να μπορέσεις να απολαύσεις τη ζωή σου καλύτερα, πρέπει να αποδεσμευτείς από τη μανία ελέγχου. Στην προσπάθεια σου να δαμάσεις το χρόνο, προσπαθείς να τα έχεις όλα υπό έλεγχο, προγραμματισμένα και τακτοποιημένα.

Αποδέξου λοιπόν, ότι κάτι τέτοιο σου τρώει πραγματικά πολύ χρόνο και χαλάρωσε λίγο. Δε χρειάζεται να τα τελειώσεις όλα σήμερα. Άφησε κάτι και για αύριο, άφησε και κάτι ανολοκλήρωτο.

2. Προγραμμάτισε το χρόνο σου κάνοντας δύο λίστες. Μια για τα πρέπει και μια για τα θέλω. Πρόσεξε η πρώτη να μην ξεπερνάει τη δεύτερη και ισομοίρασε το χρόνο σου.

3. Βγάλε το multitasking από τη ζωή σου. Μπορεί να είναι της μόδας και να φαίνεσαι έτσι πολύ σημαντικός -γιατί πολύ απλά είσαι πολυάσχολος-, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο λειτουργικό.

Είναι προτιμότερο να βάλεις προτεραιότητες και να φέρνεις εις πέρας ένα πράγμα τη φορά, παρά να σπαταλάς χρόνο σε πολλά.

4. Αποδέξου την αποτυχία σου. Είναι πολύ σημαντικό, να καταλαβαίνεις πότε σε παίρνει να κάνεις κάτι και πότε όχι. Θυσίασε κάποια πράγματα για άλλα, που είναι πιο σημαντικά για σένα. Δεν πειράζει για παράδειγμα, αν το σπίτι σου είναι χάλια γιατί δούλευες όλη μέρα και τελικά δεν καθάρισες, αλλά προτίμησες να βγεις βόλτα. Αποφάσισε εσύ σε τι θα είσαι λίγος και ανεπαρκής.

5. Μην αφήνεις το άγχος σου να σε κυριεύει και μην αφήνεις τον εαυτό σου να αισθάνεται αποτυχημένος. Εστίασε σε όλα αυτά που έχεις πετύχει. Κάνε μια λίστα με όλα αυτά που έκανες σε μια μέρα, για να σου υπενθυμίζεις τί  μπορείς και όχι τι δεν μπορείς. Είναι ένα αποτελεσματικό boostάρισμα, που θα σε κάνει άμεσα να νιώσεις καλύτερα.

6. Επανεκκίνησε τη σκέψη σου. Δυστυχώς ή ευτυχώς τα social media είναι αυτά που κάνουν κουμάντο στη ζωή μας. Αποδεσμεύσου από αυτά asap. Μπορείς να τα παρακολουθείς ναι, αλλά να μην καθορίζεις τη ζωή σου, με βάση τα πρότυπα που αυτά σου επιβάλλουν. Σκέψου άλλωστε, με τι ασχολούνταν οι άνθρωποι προ social. Ανακάλυψε τι είναι αυτά που σε νοιάζουν, που σε προκαλούν να νοιαστείς.

7. Επιδίωξε την εμπειρία. Κάνε πράγματα που θα έχεις εσύ να θυμάσαι. Δεν μπορείς να οικειοποιείσαι τα κατορθώματα των άλλων. Ζήσε τη ζωή σου και βγες από comfort zone σου. Θα δεις τη ζωή αλλιώς και θα αξιοποιήσεις σωστά τον πολύτιμο χρόνο σου.

 8. Μην κάνεις τίποτα απολύτως. Ναι, είναι κι αυτό στο πρόγραμμα, είναι το αντίθετο του νο.7, αλλά μπορείς να το κάνεις κι αυτό. Η ευτυχία του να μην κάνεις τίποτα, βρίσκεται ακριβώς στο ότι δεν προγραμματίζεις τίποτα, δεν κανονίζεις τίποτα και περιμένεις να δεις τι θα συμβεί. Θα ξαφνιαστείς πραγματικά ευχάριστα. Άλλωστε τα απρόοπτα είναι και και τα πιο όμορφα.