Για τους περισσότερους από εμάς το να βρούμε μια ρουτίνα άσκησης που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής μας, στο πρόγραμμα εργασίας και στους στόχους που έχουμε βάλει για τη φυσική μας κατάσταση μπορεί να φαίνεται σαν ένα σχεδόν αδύνατο project. Ακόμη και όταν βρούμε όμως την ιδανική για εμάς προπόνηση, μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό το να ξεκινήσουμε.

Όπως όλοι ξέρουμε, η άσκηση – είτε γίνεται για απώλεια βάρους, για την ψυχική υγεία ή απλώς για τη φυσική κατάσταση – είναι αποτελεσματική μόνο όταν γίνεται τακτικά. Για αυτό θα σου δείξουμε 4 απλά βήματα για το πως θα ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι αλλά και το πως θα διατηρήσεις αυτή τη ρουτίνα. Άλλωστε το παν είναι η συνέπεια.

Ξεκίνα από κάπου

Μπορεί να ακούγεται πολύ κλισέ αλλά είναι η πραγματικότητα. Είναι ουτοπικό να πιστεύεις πως ενώ έχεις να γυμναστείς από την δευτέρα λυκείου μπορείς να βγάλεις ένα full body πρόγραμμα σήμερα το απόγευμα. Πρέπει να ξεκινήσεις αργά και σταθερά. Μπορείς ακόμη να ξεκινήσεις και με καθημερινούς περιπάτους. Αρχικά για 20-25 λεπτά, ύστερα για 40-45 λεπτά και αργότερα για περισσότερο και με αυξημένη ένταση. Δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο να βρεις το ρυθμό σου και τι σε βοηθάει. Το βασικό είναι να δεσμευτείς σε αυτό που αποφάσισες να κάνεις. Για αρχή είναι καλύτερο να μην δημιουργήσεις ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα καθημερινών προπονήσεων. Εάν το κάνεις αυτό είναι πολύ πιθανό να κουραστείς πιο εύκολα και να τα παρατήσεις. Δοκίμασε να γυμνάζεσαι τρεις φορές την εβδομάδα για αρχή και με τον καιρό μπορείς να το αυξήσεις.

Βρες το κίνητρο

Όταν θέτεις κάποιον στόχο πρέπει να βρίσκεις το ”γιατί” πίσω από αυτό. Αυτό είναι που θα σε κρατήσει παρακινημένη όταν θα νιώθεις πως θες να παραιτηθείς από την προσπάθεια. Μπορεί να θέλεις να χάσεις κάποια κιλά που τα θεωρείς περιττά ή να θέλεις να δοκιμάσεις τον εαυτό σου και να δεις εάν θα τα καταφέρεις ή μέχρι που μπορείς να φτάσεις. Το κίνητρο δεν αφορά κανέναν άλλο, μόνο εσένα. Για αυτό μόνο εσύ μπορείς να κρίνεις τι ακριβώς θέλεις να κάνεις και πως.

Βρες την προπόνηση που σου αρέσει

Μόνο εάν κάνεις κάτι που σου αρέσει θα καταφέρεις να το κάνεις σωστά, αποτελεσματικά και να μην νιώθεις πως κάποιος σε έβαλε τιμωρία. Μια καλή ιδέα για να αποφασίσεις πως θέλεις να γυμναστείς είναι να δοκιμάσεις πολλά και διαφορετικά είδη άσκησης. Στο ίντερνετ άλλωστε μπορείς να βρεις και πληροφορίες αλλά και ολόκληρα βίντεο με όλων των ειδών τις προπονήσεις. Κάνε κάθε μέρα κάτι διαφορετικό, yoga, χορό, pilates, τρέξιμο, αερόβια γυμναστική, βάρη. Έτσι θα δεις και τι ακριβώς σου αρέσει αλλά και πως μπορείς να συνδυάσεις διαφορετικές ασκήσεις έτσι ώστε να μην βαρεθείς.

Σκέψου και τη διατροφή σου

Είναι γεγονός πως η επίτευξη οποιουδήποτε στόχου για τη φυσική σου κατάσταση συνδέεται άμεσα με τη διατροφή σου. Για όσους από εμάς έχουμε μια προσέγγιση του να τρώμε ό,τι θέλουμε χωρίς ενοχές, μας δυσκολεύει πολύ αυτό το κομμάτι. Ειδικά όταν στο τέλος κάθε προπόνησης είσαι απόλυτα εξουθενωμένη. Πως να συγκρατηθείς και να φας αυτό που πρέπει και όχι αυτό που θέλει η καρδιά σου; Νιώθεις πως θέλεις μια ανταμοιβή για τον κόπο σου. Παρόλα αυτά η υγιεινή διατροφή είναι η βάση, όχι μόνο για τη φυσική σου κατάσταση, αλλά και για την υγεία σου. Όσο σκληρά και εάν προσπαθείς κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου, εάν μετά φας το λάθος γεύμα καταστρέφεις όλη την προσπάθεια. Δεν πιστεύεις πως αξίζει να στηρίξεις 100% την προσπάθεια που κάνεις με κάθε τρόπο; Άλλωστε όλα είναι θέμα ισορροπίας.

featured photo: @jordvdz