Το Pilates είναι μια μορφή προπόνησης που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1920 από τον Joseph Pilates. Χρησιμοποιώντας ένα mat ή το reformer, περιλαμβάνει μιας σειρά συγκεκριμένων ασκήσεων που εστιάζουν στην ευθυγράμμιση του σώματος. Κάθε μια από αυτές δίνει έμφαση στους μικρούς ορθοστατικούς μύες και στον βαθύ πυρήνα του κορμού.

Τα οφέλη του Pilates είναι πάρα πολλά. Όχι μόνο γραμμώνει και δυναμώνει τους μύες – μεταμορφώνοντας κυριολεκτικά το σώμα σου – αλλά βοηθάει και το μυαλό, ανακουφίζοντάς σε από το άγχος. Συγκεκριμένα:

Επιμηκύνει το σώμα

Πρόκειται για μια full-body προπόνηση που βοηθά στη κινητικότητα του σώματος, επιμηκύνοντάς το. Ενώ δίνεται μεγάλη έμφαση στην έναρξη όλων των κινήσεων από τον πυρήνα του κορμού.

Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Κάτι πολύ σημαντικό, αν περνάς τις περισσότερες μέρες καθισμένη σε ένα γραφείο. Εκπαιδεύει το σώμα να δουλεύει με τρόπο που να είναι υγιής και λειτουργικός. Έτσι, βελτιώνεται η στάση σου και αποφεύγεις μελλοντικά προβλήματα και πόνους χαμηλά στην πλάτη.

Τονώνει το σώμα

Σε βοηθάει να αποκτήσεις γραμμωμένους μύες. Για να δεις όμως αποτελέσματα, συνιστάται να ασκείσαι τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα. Αν θες μπορείς και κάθε μέρα, αρκεί να αλλάζεις τη ρουτίνα των ασκήσεων.

Εστιάζει σε συγκεκριμένους μύες

Ενεργοποιείς μύες που δεν γνώριζες καν ότι υπήρχαν στο σώμα. Στοχεύει σε κάθε μυ χωριστά, εκπαιδεύοντάς τους να συνεργάζονται με λειτουργικό και αποτελεσματικό τρόπο. Ειδικά τους βαθύς μυς του πυρήνα που είναι και το κλειδί, για να γυμνάσεις τους κοιλιακούς, το κάτω μέρος της πλάτης και τους γλουτούς σου. Τέλος, εστιάζει στους μικρούς μυες στήριξης των αρθρώσεων.

Βοηθά στη διαχείριση του άγχους

Το Pilates μπορεί να βοηθήσει και το μυαλό σου. Συγκεντρώνεσαι στο πώς αισθάνεται και κινείται το σώμα σου. Δημιουργώντας μια σύνδεση νου-σώματος που είναι αποτελεσματική για τη διαχείριση του άγχους.

Κρατάει τη σκέψη συγκεντρωμένη

Μπορεί να έχεις ένα εκατομμύριο σκέψεις να τρέχουν στο μυαλό σου ταυτόχρονα. Κάτι που μπορεί να είναι εξουθενωτικό. Στο Pilates το μυαλό είναι απασχολημένο με τις κινήσεις και την αναπνοή. Έτσι, δεν υπάρχει χώρος να σκεφτείς κάτι άλλο. Επίσης, αισθάνεσαι πιο ευτυχισμένη λόγω των ενδορφινών που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου.

Αυξάνει τη ροή του αίματος

Αυτό συμβάλλει στην αναζωογόνηση. Επιπλέον, σημαίνει καλύτερη κυκλοφορία που είναι σημαντική γενικότερα για την υγεία σου. Η αυξημένη ροή του αίματος και τα πρότυπα αναπνοής ενισχύουν την ορμόνη ντοπαμίνη.

Βοηθάει στη βαθιά αναπνοή

Η βαθιά διαφραγματική αναπνοή και η επιβράδυνση και η εμβάθυνση της αναπνοής είναι τόσο αναζωογονητική και ηρεμιστική. Το Pilates βοηθά στην αποκατάσταση των αναπνευστικών προτύπων και σου διδάσκει εργαλεία για τη μείωση του στρες και των επιπτώσεών του στο σώμα. Με λίγα λόγια, σου προσφέρει χαλάρωση, μειώνει το άγχος και βελτιώνει την πέψη και την υγεία σου.

Βελτιώνει την ισορροπία

Το μεγαλύτερο μέρος της ισορροπίας προέρχεται από τον πυρήνα. Το Pilates τον δυναμώνει, βοηθώντας στη σταθερότητα και την ισορροπία. Ενώ συμβάλλει και στη σταθερότητα και την κινητικότητα των ποδιών, ιδιαίτερα του αστραγάλου (είναι βασικό για την ισορροπία και την αποτροπή πτώσεων). Αποκτάς επίγνωση της ευθυγράμμισης και αντοχή στις αρθρώσεις. Κυρίως, στο ισχίο σου.

Αυξάνει την ευελιξία

Το Pilates λειτουργεί μυς σε όλο το εύρος κίνησης. Αυτή η επιμήκυνση βελτιώνει τόσο την ευελιξία, όσο και τη δύναμη. Δημιουργεί επίσης ισορροπία στο μυοφραστικό σύστημα και βελτιώνει το νευρομυϊκό μοτίβο. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεται το σφίξιμο ή η αδυναμία σε διάφορες περιοχές του σώματος. Τόσο στην προπόνηση, όσο και στην καθημερινή κίνηση.

Είναι εύκολα προσβάσιμο

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να κάνουν Pilates, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν το πρώτο μάθημα

Όπως κάθε νέα προπόνηση, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος, για να το συνηθίσεις. Να είσαι, λοιπόν, επιεικής με τον εαυτό σου. Να θυμάσαι ότι το Pilates είναι μια πρακτική. Κανείς δεν είναι τέλειος, οπότε άκου το σώμα σου και κάνε ό, τι μπορείς.

Φορά ρούχα άνετα που επιτρέπουν στον προπονητή σου να δει το σώμα σου και να διορθώσει τυχόν λάθη στην τεχνική. Είναι εκεί, για να σε βοηθήσει. Οπότε πάντα να τον ενημερώνεις εάν έχεις τραυματισμούς και δίνε βάση στις οδηγίες του.

Επίσης, να έχεις πάντα μαζί νερό και μια πετσέτα. Και να πιάνεις τα μαλλιά σου, για να μη πιαστούν στα ελατήρια, αν κάνεις reformer.

Τέλος, ανάπνευσε και διασκέδασε!