Όταν μία σχέση τελειώνει ξαφνικά, συνήθως η μία πλευρά αναζητά απαντήσεις στο γιατί συνέβη κάτι τέτοιο. Το closure σου δίνει ουσιαστικά την ευκαιρία να ρίξεις τίτλους τέλους σε μία υπόθεση και να προχωρήσεις παρακάτω. Οι λόγοι μάλιστα που αποζητάς κάτι τέτοιο μπορεί να ποικίλλουν. Τι γίνεται, όμως, με τις σχέσεις που δεν καταλήγουν σε έναν επίλογο από κοινού; Μιλάμε πάντοτε για την περίπτωση που είσαι το άτομο που βρέθηκε ξαφνικά στην αντίπερα όχθη χωρίς πολλές εξηγήσεις και χωρίς την ευκαιρία να πεις το δικό σου αντίο σε αυτή τη σχέση. Πώς μπορείς να βρεις και πάλι την εσωτερική σου ηρεμία όταν συμβεί κάτι τέτοιο;

Απόφυγε το over-thinking

Σε κάτι τέτοιες στιγμές τείνουμε να κλεινόμαστε στον εαυτό μας και να μένουμε μόνοι με τις σκέψεις μας. Αυτό κάποιες φορές είναι απαραίτητο, αλλά μακροπρόθεσμα δεν είναι και η καλύτερη λύση. Η υπερβολική σκέψη και ανάλυση των όσων έγιναν δε θα σε βοηθήσει ουσιαστικά να προχωρήσεις παρακάτω. Το μόνο που καταφέρνεις να κάνεις έτσι είναι ένα ατέρμονο replay διάφορων σεναρίων που παίζουν στο κεφάλι σου. Μεταξύ μας; Μπορεί να μην ισχύει κανένα από αυτά.

Μην “χρεώνεις” σε σένα όλο το φταίξιμο

Το ότι κάποιος αποφάσισε να φύγει από κοντά σου και να δώσε τέλος σε ό,τι είχατε, δε σημαίνει αυτόματα ότι φταις εσύ γι’αυτό. Σκέψου καλύτερα ότι ο άνθρωπος αυτός δεν σου έδωσε αυτό που άξιζες, την ευκαιρία να βάλετε μαζί τέλος στη σχέση. Για να μη γίνω υπερβολική και σου πω ότι εκείνος φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, θα σου πω το εξής. Αν μπορούσε να σε υπολογίσει σε αυτό το closure, θα το έκανε. Το ότι δε μπόρεσε είναι μάλλον δείγμα μεγάλου εγωισμού, τον οποίο φυσικά δεν αξίζεις.

Μην προσπαθείς να επικοινωνήσεις αν δεν υπάρχει ανταπόκριση

Μετά το απροσδόκητο τέλος μίας σχέσης, στο 99% των περιπτώσεων περνάς όλο το 24ωρο με το κινητό στο χέρι. Όχι γιατί θες να στρέψεις την προσοχή σου αλλού, αλλά γιατί περιμένεις να δεις το όνομά του στην οθόνη. Στη χειρότερη περίπτωση, είσαι εσύ αυτή που παίρνει απανωτά τηλέφωνα τα οποία δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Σκέψου ότι ίσως αυτό είναι για το καλό σου, άσε το κινητό στην άκρη και βγες να πάρεις λίγο καθαρό αέρα.

Συγχώρησε ακόμα κι αν δε σου ζητηθεί

Ακόμα κι αν δεν υπήρξε κοινό closure στη σχέση, εσύ το δικό σου μπορείς να το πετύχεις μέσω της συγχώρεσης και να το αφήσεις πίσω σου. Δες σου το λέω για να το παίξεις ανώτερη, αλλά για να αισθανθείς πραγματικά καλά μέσα σου. Έστω, ότι κανείς δεν έρχεται πίσω μετανιωμένος και ζητώντας συγγνώμη. Εσύ τι θα κάνεις; Θα κρατάς μια ζωή κακία και θυμό μέσα σου για όσα έγιναν; Γι’αυτό φρόντισε να συγχωρήσεις όσο πιο γρήγορα μπορείς και να προχωρήσεις τη ζωή σου παρακάτω.

featured image: @dashapats via Twenty20