Βρίσκεις τον εαυτό σου με μία αίσθηση ανικανοποίητου στο τέλος κάποιας σχέσης; Νιώθεις πως θέλεις να έχεις το απαραίτητο closure για να μπορέσεις να προχωρήσεις;

Μερικές φορές, οι ανθρώπινες σχέσεις μπορεί να τελειώσουν κάπως άδοξα, ξαφνικά και χωρίς κάποια λογική εξήγηση. Το closure είναι η ανάγκη σου να “κλείσεις” ουσιαστικά αυτή την υπόθεση οριστικά από τη μεριά σου. Να μάθεις πως, που, πότε, γιατί η τελευταία έληξε. Είτε μιλάμε για μια φιλική ή για μια ερωτική σχέση.

Είναι όμως τόσο σημαντικό όμως να ξέρεις το λόγο; Τι θα αλλάξει αν τον μάθεις;

1. Θες να φτιάξεις τη δική σου ιστορία

Ως ανθρώπινο ον, αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο γύρω σου δημιουργώντας χρονικά ορόσημα.  Έχεις την τάση να δημιουργείς μία ιστορία σε κάθε κεφάλαιο που ξεκινά στη ζωή σου. Και όπως κάθε ιστορία, έτσι και αυτή έχει αρχή, μέση και τέλος. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, όταν κάποιος άλλος σχεδιάζει το τέλος,  τη στιγμή που εσύ είχες μάλλον κάτι άλλο κατά νου, οι σκέψεις σου μπερδεύονται. Η ψυχολογία σου βρίσκεται σε σύγχυση και όλα τα ερωτήματα που είχες αναδύονται στην επιφάνεια. “Τι έκανα λάθος;”, “Τι πήγε στραβά;” “Πώς θα εμπιστευθώ ξανά στο μέλλον;”

2. Ο εγωισμός σου πληγώνεται -πέρα από τα αισθήματα σου-

Όπως και να το ονομάσεις, όταν βρίσκεσαι στο τέλος μίας σχέσης χωρίς καμία προειδοποίηση, ο εγωισμός σου θίγεται. Αν πίστευες πως όλα πήγαιναν καλά, αν δεν μπορείς να εξηγήσεις που έφτιαξες, αν απορείς τι συνέβη κάπου στην πορεία, το παίρνεις προσωπικά. Νιώθεις πως σου χρωστάει έστω έναν απολογισμό. Και γι’ αυτό ακριβώς αποζητάς το closure. Για να “εξιλεωθείς” συναισθηματικά από έναν επίλογο που δεν διάλεξες.

 3. Ελπίζεις ότι η εκδοχή θα ταιριάξει με αυτή που είχες φανταστεί

Ενδόμυχα ελπίζεις να βρεις κάτι που θα είναι πιο κοντά σε αυτό που έχεις ήδη φανταστεί. Ψάχνεις να βρεις ένα κοινό σημείο αναφοράς με την πραγματικότητα για να κάνεις τον εαυτό σου να νιώσει καλύτερα. Μπορεί επίσης, να θες να δώσεις ένα ελαφρυντικό στον εαυτό σου για όσα έκανες/δεν έκανες στη συγκεκριμένη σχέση.

Όπως καταλαβαίνεις, το closure έχει να κάνει με το να απαντήσεις τα ερωτήματα σου, με το να ανακουφίσεις τη συνείδηση σου και να μπορέσεις να προχωρήσεις μετά από αυτό.

featured photo:  Twenty20.com/criene