Η carbonara είναι από εκείνα τα δεν – υπάρχει – τίποτα – στο – ψυγείο φαγητά. Όσο άδεια και να είναι τα ντουλάπια σου, σίγουρα έχεις ζυμαρικά, αυγά, λίγο τυρί και bacon. Και όπως συμβαίνει με όλα τα μαγικά πιάτα, έτσι και με αυτό, ακριβώς επειδή αποτελείται από ελάχιστα υλικά, η επιτυχία του βασίζεται στην τεχνική. Μια λάθος κίνηση και όλα μπορεί να πάνε στραβά και η σάλτσα σου να ”λασπώσει”. Μη φοβάσαι όμως. Ακολούθησε μια καλή συνταγή, απόφυγε αυτά τα βασικά λάθη και όλα θα πάνε καλά.

Χρησιμοποίησε αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Μπορεί να σου φαίνεται nerdy το να ασχολείσαι με τη θερμοκρασία των πρώτων υλών, αλλά το να είναι τα αυγά σου σε θερμοκρασία δωματίου θα βοηθήσει στο να γίνει η σάλτσα σου πιο απαλή και ελαφριά. Πριν αρχίσεις να κάνεις το ο,τιδήποτε βγάλε τα αυγά σου από το ψυγείο και άφησε τα πάνω στον πάγκο. Τα κρύα αβγά μπορεί να δημιουργήσουν όγκους στη σάλτσα σου και ξέρουμε και οι δύο πως δεν το θέλεις αυτό.

Ανακάτεψε σαν να το εννοείς

Χρησιμοποιείς περισσότερους κρόκους αυγών παρά ασπράδια για αυτό και η carbonara είναι ένα πιάτο τόσο luxurius. Το να ανακατέψεις καλά τα αυγά σου ώστε να αφομοιωθούν τα ασπράδια μέσα στους κρόκους θα δώσει στη σάλτσα σου πιο μεστή υφή. Δε θέλεις μικρά κομμάτια από ασπράδια μέσα στην carbonara σου.

Απομάκρυνε το φαγητό από τη φωτιά

Αυτό είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι άνθρωποι στην carbonara τους. Δεν μπορείς να ανακατεύεις τα ζυμαρικά με τη σάλτσα πάνω στο αναμμένο μάτι της κουζίνας. Απλά δεν μπορείς. Ούτως ή άλλως, η απαλή θερμότητα των ζυμαρικών κάνουν τα αυγά να δώσουν αυτή τη βελούδινη υφή στη σάλτσα, όχι η θερμότητα της κατσαρόλας. Θα χρειαστεί, λοιπόν, να σβήσεις τελείως τη φωτιά πριν ανακατέψεις το μείγμα των αυγών και του τυριού με τα ζυμαρικά σου. Βασικά, θα πρέπει να απομακρύνεις εντελώς το σκεύος από την εστία. 

Πρόσθεσε τα αυγά αμέσως αλλά αργά – αργά

Τη σάλτσα θα πρέπει να την προσθέσεις στα ζυμαρικά σου αμέσως μόλις απομακρύνεις το σκεύος από τη φωτιά. Θέλεις τα μακαρόνια σου να είναι όσο πιο ζεστά γίνεται ώστε να δώσουν τη σωστή υφή στη σάλτσα. Μην την αδειάσεις όμως αμέσως. Κάνε το σταδιακά, για να δώσεις το χρόνο στη σάλτσα να γίνει πιο παχύρρευστη.

Μη σταματάς να ανακατεύεις τα ζυμαρικά

Όσο αδειάζεις τη σάλτσα πάνω στα ζυμαρικά, φρόντισε να μοιράζεται ομοιόμορφα σε όλο το πιάτο. Αυτό γιατί θέλεις όλα σου τα ζυμαρικά να καλυφθούν από τη νόστιμη σάλτσα σου. Φρόντισε λοιπόν να σταματάς, να ανακατεύεις τα ζυμαρικά σου ώστε να διαμοιράζεται η σάλτσα σου και μετά να συνεχίζεις.

Και τώρα είσαι και επίσημα master της carbonara!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πως να κανεις την τελεια pasta tartufo