Όλοι βιώνουμε αυτές τις μέρες που όλα φαίνονται να πηγαίνουν στραβά, τίποτα δεν μας ευχαριστεί, και το μόνο που θέλουμε είναι να μείνουμε στο κρεβάτι, κρυμμένοι από όλους και από όλα. Για αυτές τις γκρίζες μέρες λοιπόν, θα χρησιμοποιήσουμε τη γνώση που μας δίνει η νευροεπιστήμη για να επιστρέψουμε στη φωτεινή πλευρά της ζωής.

1. Να είσαι ευγνώμων Σκέψου τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων, για όσα θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό και χωρίς αυτά δεν μπορείς να φανταστείς τη καθημερινότητά σου. Οκ, τη στιγμή που είσαι στις μαύρες σου αυτό μπορεί να είναι κάπως δύσκολο, μιας και σκέφτεσαι πως όλα πάνε χάλια, όμως ξεκίνα με μικρά βήματα. Νιώσε ευγνώμων για το πολύ ωραίο γεύμα που έφαγες χθες βράδυ, για την καταπληκτική ταινία που είδες, για το καλό κλίμα που είχες σήμερα στη δουλειά. Η πράξη της ευγνωμοσύνης σύμφωνα με έρευνες αυξάνει τη πυκνότητα των νευρώνων στον εγκέφαλο και οδηγεί στην αύξηση της συναισθηματικής νοημοσύνης, ενώ προκαλεί την ενίσχυση της σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς.

2. Δώσε όνομα σε αυτό που νιώθεις Πολλές φορές νιώθουμε κάπως down, χωρίς να μπορούμε να πούμε με ακρίβεια τι και γιατί νιώθουμε. Το να προσπαθήσεις να προσδιορίσεις αυτό που νιώθεις, έχει τη δυνατότητα να αποσυμφορεί το όλο σύστημα και σταδιακά να μειώνει το ίδιο το αρνητικό συναίσθημα. Μη σκέφτεσαι λοιπόν “είμαι στις μαύρες μου”, αλλά “έχω θυμώσει με το αφεντικό μου” ή “έχω άγχος για τις εξετάσεις μου”. Με αυτό τον τρόπο γίνεσαι εσύ ο βοηθός του εαυτού σου βγάζοντας το μυαλό σου από ένα θολωμένο, μπερδεμένο αίσθημα δυσφορίας και οριοθετώντας το.

3. Επεδίωξε τη σωματική επαφή Έχει αποδειχτεί ότι ακόμη και τη στιγμή της μεγαλύτερης κρίσης, η σωματική επαφή μπορεί να δράσει ηρεμιστικά και παυσίπονα. Το ιδανικό θα ήταν μια μεγάλης διάρκειας αγκαλιάς, αλλά ακόμη και το κράτημα του χεριού ή το χτύπημα στη πλάτη μειώνει τις ορμόνες του άγχους και τη παραγωγή άσχημων σκέψεων και αυξάνει τη παραγωγή της ωκυτοκίνης, της ορμόνης που σχετίζεται με την αγάπη, την αποδοχή και την ενσυναίσθηση.