Η δεκαετία των 20 είναι μία υπέροχη περίοδος. Έχεις όλη την όρεξη και το χρόνο να σκεφτείς, να πάρεις εμπειρίες και να μάθεις πως να είσαι επιτυχημένος.

Ο χρόνος κυλά γρήγορα και η δεκαετία των 20 ακόμα γρηγορότερα. Ίσως είσαι στις αρχές της, ίσως και να τη αφήνεις σταδιακά. Σε όποια ηλικία και αν είσαι , είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για εσένα να μάθεις ποιος είσαι πραγματικά. Ενώ κάθε ηλικία έχει τα θετικά της, τα 20κάτι σου μπορούν να ετοιμάσουν το δρόμο για όλες τις υπόλοιπες που έπονται. Είναι επομένως προτιμότερο να ξεκινήσεις να σκέφτεσαι από σήμερα πως μπορείς να πετύχεις αύριο. Τα tips παρακάτω ανέρτησε αρχικά το Career Girl Daily θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι εννοούμε:

Μάθε όσα περισσότερα μπορείς

Η γνώση είναι δύναμη. Μπορεί να μην έχεις την απόλυτη αφοσίωση ή όρεξη να το κάνεις αλλά αξίζει. Αξίζει να αφιερώσεις χρόνο και κόπο σε κάτι που αύριο θα σε κάνει καλύτερο. Βάλε στο πρόγραμμα ένα βιβλίο, ένα σεμινάριο, ένα online μάθημα. Οτιδήποτε μπορεί να σου μάθει κάτι που δεν ήξερες χθες.

Μην αγχώνεσαι για το χρόνο

Από τη μία είσαι 20 και ξαφνικά γίνεσαι 27. Και ξεκινάει ο πανικός. Και ξεκινάει η σύγκριση με συνομήλικους. Δεν υπάρχει όμως σωστό ή λάθος μονοπάτι. Ο καθένας χαράζει τη δική του πορεία. Προσπάθησε να δεις τι μπορείς να αποκομίσεις από κάθε κατάσταση, από κάθε δουλειά, από κάθε σχέση και φτιάξε τη δική σου διαδρομή, στο χρόνο που εσύ θέλεις.

Κάνε οικονομία σε ό,τι και όποτε μπορείς

Ναι, τα οικονομικά αποτελούν ένα θέμα που αγχώνει αρκετούς σε οποιαδήποτε ηλικία. Στα 20κάτι σου προσπαθείς να γίνεις πιο ανεξάρτητος και παράλληλα να αποκτήσεις κάποιο κεφάλαιο. Μην πανικοβάλλεσαι. Προσπάθησε να κρατάς στην άκρη κάποιο πόσο όταν σου είναι εύκολο. Μην στερείσαι συνεχώς αλλά και μην οδεύεις συνεχώς. Τήρησε ένα μέτρο ισορροπίας.

Μάθε μία καινούρια ξένη γλώσσα

Δεν θα σου χρησιμεύσει μόνο στο βιογραφικό σου ή στο LinkedIn. Θα σε βοηθήσει και στη ζωή σου γενικότερα. Η ξένη γλώσσα είναι εισιτήριο και μπορεί να σου ανοίξει διαφορετικές πόρτες. Σκέψου για παράδειγμα, να πας σε κάποιο erasmus ή να επικοινωνήσεις με ξένους πελάτες από την εταιρία σου. Επένδυσε σε αυτό και θα ανταμειφθείς.

Μη φοβάσαι να επενδύσεις τα χρήματα σου

Μπορεί να σου φαίνεται μακρινό σχέδιο αλλά στην πραγματικότητα οι μικρές, έξυπνες οικονομικές κινήσεις μπορούν να είναι πολύ επικερδείς. Αξίζει να το ερευνήσεις και να το τολμήσεις. Μπορεί να σε οδηγήσει σε μία καινούρια επαγγελματική προοπτική.

Όρισε μία ρουτίνα

Αν δημιουργήσεις μία ρουτίνα από μικρή ηλικία, ο μελλοντικός εαυτός σου θα σε ευχαριστεί. Βάλε από τώρα προτεραιότητες, οργάνωσε τις συνήθειες σου και προσπάθησε να βάλεις τον εαυτό σου σε μία ρουτίνα που θα μπορείς να τηρείς μακροπρόθεσμα.

Κέρδισε όσο περισσότερες εμπειρίες μπορείς

Η εμπειρία σε διδάσκει πολύ περισσότερα από το να μιλάς θεωρητικά για κάτι. Αυτή η ηλικία είναι η κατάλληλη για να πειραματιστείς, να εκτεθείς εκεί έξω και να δοκιμαστείς σε διαφορετικά πλαίσια. Η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι όπως και οι απογοητεύσεις. Μη σε σταματάει ο φόβος της αποτυχίας. Βγες εκεί έξω και κέρδισε όσα περισσότερα μπορείς από κάθε κατάσταση!

featured photo: Τwenty20.com/chibelek