Το άγχος για τα οικονομικά είναι κάτι σαν πανδημία που δεν ξεφορτώνεσαι εύκολα. Οι περισσότεροι υποφέρουν από αυτό και οι άλλοι μισοί προσπαθούν να το αποφύγουν.

Ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπου τα πράγματα είναι αβέβαια, είναι λογικό να νιώθεις στρες σχετικά με τα οικονομικά. Η διαχείριση τους ανέκαθεν δεν έμοιαζε και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Χρειάζεται τρόπο και πρέπει να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου σε αυτόν. Αυτό είναι το επόμενο στάδιο.

Πώς θα καταφέρεις εν τω μεταξύ όμως να μην αγχώνεσαι τόσο για τα οικονομικά σου;

1. Διαχώρισε τα συναισθήματα σου από τα οικονομικά σου

Το άγχος σου προέρχεται από την αδυναμία σου να διαχειριστείς την παρούσα κατάσταση. Όταν νιώθεις ότι σε κατακλύζει όλο αυτό, μη μπαίνεις στη διαδικασία να το εξετάσεις. Κάνε κάτι άλλο και όταν ηρεμήσεις θα το διαχειριστείς πιο έξυπνα. Βγες για έναν περίπατο, κάλεσε την κολλητή σου, βγες για ένα καφέ.

2. Κάνε μία ανασκόπηση του προϋπολογισμού σου

Όταν επιστρέψεις από τη δραστηριότητα του νούμερου 1, πάρε χαρτί και γράψε. ή χρησιμοποίησε κάποιο app που έχεις στο κινητό σου. Εξέτασε τα έσοδα και τα έξοδα σου με καθαρό μυαλό. Προσπάθησε να καταλάβεις που κάνεις τα περισσότερα έξοδα και πώς διαχειρίζεσαι τα οικονομικά σου εβδομαδιαία/μηνιαία. Όταν αποκτάς μία πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι υπάρχει ή όχι στον τραπεζικό λογαριασμό σου, έχεις καλύτερη επίγνωση.

3. (Ξανά) προσδιόρισε τα μακροπρόθεσμα οικονομικά πλάνα σου

Μπορεί να μην έχεις καν. Και αυτό να σε τρομάζει ακόμη περισσότερο. Μπορεί πάλι να είχες δημιουργήσει μερικά αλλά κάπου στην πορεία να επαναπαύτηκες. Όπως και να έχει, είναι καλό να υπάρχει ένας τραπεζικός λογαριασμός όπου θα αποθηκεύεις χρήματα για το μέλλον σου. Είτε πρόκειται για την περίοδο σύνταξης σου, είτε για κάποια έκτακτη ανάγκη. Οφείλεις να κρατάς ένα back up και ήρθε η ώρα να το σκεφτείς σοβαρά.

4. Φρόντισε έγκαιρα τις υποχρεώσεις σου

Οι οικονομικές υποχρεώσεις σου και οι λογαριασμοί που δεν ξεχνούν το ραντεβού τους κάθε μήνα, είναι κάτι στρεσογόνο από μόνο του. Δεν χρειάζεται όμως να το αφήσεις να σε κατακλύσει. Ένας τρόπος να διαχειριστείς αυτό το άγχος, είναι να ξέρεις ποιους λογαριασμούς περιμένεις μηνιαία και να τους πληρώνεις όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα. Καλό είναι να κρατάς και αρχείο για να θυμάσαι ακριβώς τι έδωσες και τι όχι.

5. Συζήτησε για τα οικονομικά σου

Δεν είναι ταμπού να μιλήσεις για το ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς τα χρήματα του μήνα σου. Αντίθετα, αν μοιραστείς τις σκέψεις σου με την οικογένεια, τους φίλους ή κάποιους ειδικούς, πολύ πιθανόν να πάρεις πολύτιμες συμβουλές. Πρέπει απλώς να προσέξεις ποιον εμπιστεύεσαι για την ποιότητα της συμβουλής του.

6.Σκέψου μελλοντικές ευκαιρίες

Το μέλλον δεν είναι και τόσο μακριά. Σκέψου λοιπόν από σήμερα, τι θες να έχεις πετύχει αύριο. Επένδυσε σε μία  start up, ξεκίνα κάτι καινοτόμο με τους συνεργάτες σου, κάνε σενάρια για το πώς θες να εξελιχθείς. Δεν είναι ουτοπία. Όπως είπε και ο Φρόϋντ “η σκέψη είναι δράση σε πρόβα”. Κάνε λοιπόν πρόβα για όσα θες να κατακτήσεις στο μέλλον.

7.Μετάφρασε το άγχος σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις

Γιατί νιώθεις άγχος; Τι είναι αυτό που σε φοβίζει περισσότερο; Τι είναι αυτό στο οποίο χάνεις τον οικονομικό σου έλεγχο; Μερικές ερωτήσεις μπορούν να σε κατευθύνουν και να σου δώσουν περισσότερες απαντήσεις από όσες περίμενες. Αν το επιχειρήσεις, θα δεις πως οι απαντήσεις θα σου βγουν αυθόρμητα.

8. Αν όλα αποτύχουν, σκέψου το χειρότερο πιθανό σενάριο

Η αντίστροφη ψυχολογία δουλεύει. Όταν δεν μπορείς να ελέγξεις το άγχος σου, αποσυντόνισε το. Σκέψου τι θα μπορούσε να πάει πολύ άσχημα και τι θα έκανες σε αυτή την περίπτωση. Ας πούμε ότι χάνεις τη δουλειά σου. Τι κινήσεις κάνεις μετά από αυτό; Τι στόχους θα κυνηγήσεις; Όταν βάζεις τον εαυτό σου σε πιθανές καταστάσεις, οι αντιδράσεις σου συνήθως είναι άμεσες και πιο δυναμικές. Με αυτό τον τρόπο, θα καταλήξεις στο συμπέρασμα πως τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι τα σκέφτεσαι αλλά και πως είσαι έτοιμη για ό,τι προκύψει.

featured photo: