Όταν μιλάμε για το άγχος και τη διαχείρισή του δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι, αφού δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους. Παρόλο που ορισμένες μορφές άγχους – όπως το ”άγχος της Κυριακής‘ ‘- μπορεί να έχουν παρόμοια αιτία, αυτό που λειτουργεί για εσένα μπορεί να μη λειτουργεί για κάποιο φίλο ή μέλος της οικογένειας σου, και το αντίστροφο.

Εάν λοιπόν αγωνίζεσαι και εσύ να διαχειριστείς το άγχος που νιώθεις κάθε βράδυ πριν από μια εργάσιμη ημέρα, μια καλή ιδέα να πειραματιστείς με μια σειρά μεθόδων και τεχνικών. Έτσι θα μάθεις τι λειτουργεί καλύτερα για εσένα.

Μια τέτοια τεχνική που πολλοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμη είναι η τακτοποίηση και η καθαριότητα του σπιτιού.

Πώς ένας τακτοποιημένος χώρος μπορεί να πολεμήσει το άγχος σου

Ο λόγος για τον οποίο η τακτοποίηση μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς λιγότερο αγχωμένη και περισσότερο χαλαρή μπορεί να σου φαίνεται προφανής. Η ακαταστασία είναι, για πολλούς από εμάς, μια μόνιμη πηγή άγχους. Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε ακατάστατα σπίτια έχουν και αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Έτσι είναι λογικό πως όταν βγάλεις την ακαταστασία από τη ζωή σου θα απομακρύνεις ένα μεγάλο κομμάτι του καθημερινού άγχους σου.

Η μείωση της ακαταστασίας δεν αποσκοπεί μόνο στο προφανές αποτέλεσμα, δηλαδή το να έχεις ένα πιο καθαρό σπίτι άρα μειωμένο άγχος. Η ίδια η διαδικασία της τακτοποίησης είναι από μόνη της ένα αγχολυτικό. Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής Healthspan, σχεδόν το ένα τέταρτο των 2000 ενηλίκων ερωτηθέντων δήλωσε ότι η τακτοποίηση είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιούν όταν αισθάνονται ανήσυχοι, αγχωμένοι ή στεναχωρημένοι.

Η ψυχολόγος Dr Meg Arrol, η οποία εργάζεται για το Healthspan εξηγεί πως ”Σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας, η τακτοποίηση και η οργάνωση του σπιτιού μας μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανόμαστε πως έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας”. Και συνεχίζει ”Δεν χρειάζεται να είναι ένας μεγάλος χώρος. Μπορείς απλά να τακτοποιήσεις ένα συρτάρι στο δωμάτιό σου”.

Η τακτοποίηση μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως μια μορφή ελαφριάς άσκησης. Ταυτόχρονα σε ”αναγκάζει” να μείνεις προσηλωμένη σε ένα στόχο για μια χρονική διάρκεια. Κάτι το οποίο επίσης σε βοηθάει να μειώσεις το άγχος σου.

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Maggie Vaughan, «Όταν καθαρίζεις, μπορείς να παρατηρήσεις τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τους φόβους σου με λιγότερη αντιδραστικότητα και αγωνία. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας ασυνείδητος λόγος για τον οποίο στρεφόμαστε προς την καθαριότητα σε περιόδους αυξημένου άγχους.” Φυσικά, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η τακτοποίηση μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό εργαλείο για όλους. Για μερικούς ανθρώπους, το να περιβάλλονται από πολλά, αγαπημένα τους αντικείμενα τους βοηθά να αισθάνονται ασφαλέστεροι και λιγότερο ανήσυχοι.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η τακτοποίηση και η καθαριότητα είναι υγιείς δραστηριότητες μόνο όταν γίνονται με μέτρο. Για παράδειγμα, ο εμμονικός καθαρισμός μπορεί να είναι ένα σημάδι OCD (ψυχαναγκαστικής διαταραχής), μια κατάσταση ψυχικής υγείας στην οποία οι παρεμβατικές σκέψεις και οι ανησυχίες οδηγούν σε επαναλαμβανόμενες ενέργειες που δεν μπορείς να ελέγξεις.