Όλα ξεκίνησαν ως μία ιδέα της Emma Watson– κατά κόσμον «Ερμιόνης» από τις ταινίες του Harry Potter. Μπορεί κι εσύ να θυμάσαι την Emma σαν ένα μικρό κορίτσι, πανέξυπνο που ήξερε όλα τα ξόρκια απέξω. Ωστόσο η ίδια πλέον μεγάλωσε και πλέον έμαθε να χρησιμοποιεί τη «μαγεία» της πάντα για καλό σκοπό.

Τι είναι το Our Shared Shelf;

To 2014, η Emma ανακηρύχθηκε ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Μια ενέργεια που συγκαταλέγεται στη γενικότερη δράση της είναι η δημιουργία αυτού του book club, με όνομα Our Shared Shelf. Η δράση ξεκίνησε το 2016. Μετράει περισσότερα από 200.000 μέλη αυτή τη στιγμή και πάνω από 350.000 ακολούθους στο Instagram. Το κίνημα αυτό έχει τη δική του ομάδα στην ιστοσελίδα του Goodreads και ο οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει.

Η ιδέα είναι απλή: Κάθε δύο μήνες ανακοινώνεται ένα ή περισσότερα βιβλία-προτάσεις. Όποιο μέλος διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο καλείται να μοιραστεί την γνώμη του με τους υπολοίπους. Αλλά και να συμμετέχει σε ανοιχτές συζητήσεις με ανθρώπους από άλλα μέρη του κόσμου. Στην ουσία, αν το καλοσκεφτείς, θυμίζει αυτές τις συναντήσεις που γίνονται στα τοπικά βιβλιοπωλεία με αναγνώστες και βιβλιόφιλους. Απλά σε πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές. Α, και το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας λογαριασμός στο Goodreads!

Όλο το femme power που είχαμε ανάγκη

Αφορμή για την δημιουργία αυτής της ομάδας αποτέλεσε η έμπρακτη ενασχόληση της ηθοποιού με τον φεμινισμό και η δράση ως μέλος πια του ΟΗΕ. Όλη αυτή τη γνώση που έλαβε διαβάζοντας για την ισότητα των δύο φύλων και τη θέση της γυναίκας, θέλησε να τη μοιραστεί και με τον υπόλοιπο κόσμο. Και φυσικά να ακούσει και πολλές άλλες γνώμες, ίσως διαφορετικές από τη δική της.

Κάποια από τα βιβλία που ήδη έχουν διαβαστεί από τα μέλη του book club είναι το “A Handmade’s Tale”, “Mom, Me & Mom”, καθώς και το “Milk & Honey” της Rupi Kaur. Μάλιστα, αν θες κι εσύ να νιώσεις λίγο από αυτό το “femme power” και to “self love” που προασπίζει η ομάδα κάνε το εξής: Παρακολούθησε τη συνέντευξη της Emma με τη Rupi. Θα θες να βάλεις τη ζωή σε μια τάξη από αύριο και να κυνηγήσεις το όνειρο σου επιτέλους. Σου το ορκίζομαι!

Προσωπικά ανακάλυψα τη συγκεκριμένη ομάδα από το Instagram. Όπου μάλιστα δημοσιεύονται και φωτογραφίες των μελών της ομάδας που έχουν το εκάστοτε βιβλίο του διμήνου. Μαζί στο κομοδίνο τους, στην αγαπημένη τους καφετέρια, ακόμη και σε κάποιο ταξίδι. Κι αν εκτιμούσα την Emma Watson μία φόρα, για τη «μαγεία» που σκόρπιζε στη ζωή μου όσο ήμουν παιδί και τη θαύμαζα ως «Ερμιόνη», πλέον την εκτιμώ δέκα. Αν δε θέλεις να συμμετέχεις στην ομάδα, μπορείς απλά να πάρεις ιδέες από τα βιβλία που ήδη έχουν προτείνει. Όχι για μένα, ούτε για την Emma, αλλά για όλες τις γυναίκες εκεί έξω που πρέπει να ακουστεί η φωνή τους.

Δες ακόμα:

Η Emma Watson στον κοσμο της «The Circle»

Ο Timothée Chalamet δημοσίευσε την πρώτη φωτογραφία από τα γυρίσματα του «Μικρές Κυρίες»

Η Keira Knightley έδωσε τη δική της αλήθεια για τη γέννηση ενός παιδιού


featured image: Beyond Fashion Magazine