Για όσους δε τη γνωρίζετε, η Rupi Kaur ανήκει στη νέα γενιά των Instapoets, μια νέα λογοτεχνική κατηγορία που λαμβάνει μέρος εντός των social media και συγκεκριμένα στο Instagram. Σε ηλικία μόλις 26 χρόνων, η Rupi έχει ήδη εκδώσει δύο ποιητικές της συλλογές και μέχρι σήμερα. Εκτός αυτού, μας έχει δώσει πολλούς λόγους για να τη θαυμάζουμε και να θέλουμε να διαβάζουμε τα ποιήματα της ξανά και ξανά.

1. Μιλά για όλα εκείνα που φοβάσαι να πεις

Στο πρώτο της βιβλίο με τίτλο Milk and Honey μιλά για την αγάπη, τη βία, τη θηλυκότητα αλλά και την επιβίωση. Στο δεύτερο, με τίτλο The sun and her flowers, εξυμνεί και πάλι τη γυναικεία φύση. Μιλά για τα τραύματα-ψυχικά ή μη και την απώλεια, φέρνοντας σιγά σιγά στην επιφάνεια την κάθαρση και την ισορροπία που μπορεί να προσφέρει η αγάπη στις ζωές μας. Μαζί με την ποίηση της, περνάς από όλα τα στάδια που σε κάνουν να νομίζεις ότι η ζωή είναι ανυπόφορη. Στο τέλος, καταφέρνεις να «ανθίσεις» και να δεις όλα εκείνα που σε έκαναν να αντέχεις τόσο καιρό.

2. Τα σκίτσα της

Και στα δύο βιβλία της, θα βρεις δικά της σχέδια να συνοδεύουν τα περισσότερα ποιήματά της. Η ίδια ασχολείται με τη ζωγραφική πριν ακόμη καταπιαστεί με την ποίηση. Έτσι ήθελε να «στολίσει» η ίδια τα βιβλία της με σκίτσα που προσδίδουν ένα βαθύτερο νόημα στο έργο της.

3. Τα εξώφυλλα

Τα δύο βιβλία κυκλοφόρησαν αρχικά σε χαρτόδετη έκδοση. Φέτος, η Rupi αποφάσισε πως αν οι αναγνώστες θέλουν όντως να έχουν τα βιβλία της για να κοσμούν τις βιβλιοθήκες τους, τότε πρέπει και το εξωτερικό των βιβλίων αυτών να είναι κάτι ιδιαίτερο. Έτσι δημιούργησε δύο σκληρόδετες εκδόσεις των βιβλίων της. Το εξώφυλλο του The Sun and her Flowers το σχεδίασε μάλιστα η ίδια σε ύφασμα κι αναμένεται να κυκλοφορήσει σε μερικές ημέρες.

4. Αυτοέκδοση

Όταν ήρθε η ώρα να μοιραστεί το Milk and Honey με τον κόσμο, η Rupi επέλεξε την αυτοέκδοση. Όχι μόνο γιατί ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο του έργου της και της διαδικασίας, αλλά επειδή είχε πεισθεί από τους πάντες ότι η ποίηση της δεν είναι κάτι που θα αγοράσει ο κόσμος. Σήμερα, 2.5 εκατομμύρια πωλήσεις μετά, ελπίζω πως όσοι προσπαθούσαν να την πείσουν τότε γι’ αυτό, έχουν αλλάξει γνώμη.

5. Αποδεικνύει ότι η ποίηση είναι ακόμη «ζωντανή»

Πολλοί έχουν αναφερθεί στην ποίηση ως ένα «νεκρό» λογοτεχνικό είδος που δεν έχει πλέον θέση στις βιβλιοθήκες μας. Ωστόσο, οι πωλήσεις των βιβλίων της Rupi, καθώς και άλλων ποιητών της γενιάς της, μάλλον αποδεικνύουν το αντίθετο.

6. Προσβάσιμη ποίηση

Σε μια εποχή που όλοι περπατούν με το κεφάλι κάτω, χαμένοι στην οθόνη του κινητού τους, είναι ωραίο να ξέρεις ότι κάποιοι ίσως και να διαβάζουν λίγη ποίηση στο feed τους. H Rupi, εκτός από τα δύο βιβλία με τις συλλογές της, δε διστάζει να αναρτήσει πολλά από τα ποιήματα της στο λογαριασμό της στο Instagram. Είτε έχουν κυκλοφορήσει είτε όχι.

7. Υπάρχει όντως κάποια ιστορία

Έχουμε συνηθίσει οι ποιητικές συλλογές να είναι κάτι μεμονωμένο, ανεξάρτητο. Τα ποιήματα που περιέχουν να μην έχουν κάποια σύνδεση μεταξύ τους. Στα δύο βιβλία της Rupi όμως υπάρχει μια ιστορία που εξελίσσεται μέσα στα εκάστοτε κεφάλαια. Για παράδειγμα, στο The Sun and her Flowers τα περιεχόμενα μας μετακινούν από το μαρασμό στην πτώση. Έπειτα στο ρίζωμα, την άνοδο και τέλος στην άνθιση. Τα βήματα είναι αλληλένδετα και πρόκειται για μια διαδικασία που πραγματοποιεί ναι μεν κάθε λουλούδι, αλλά και κάθε άνθρωπος ξεχωριστά.

8. Θηλυκότητα και φεμινισμός

Όπως είναι φανερό μέσα από το έργο της, η καλλιτέχνης υποστηρίζει ολοκληρωτικά κάθε τι που φανερώνει τη θηλυκότητα και μάχεται υπέρ του φεμινισμού. Προσπαθεί μέσα από τα ποιήματα της να ωθήσει τις γυναίκες να αγαπήσουν και να πιστέψουν τους εαυτούς τους. Η ίδια έχει βιώσει ρατσισμό όντας παιδί Ινδών μεταναστών στην Αμερική, καθώς και αργότερα ως γυναίκα που διέπρεψε στο χώρο των τεχνών.

9. Σέβεται την καταγωγή της

Το χαρακτηριστικό της ποίησης της, πέρα από τη θεματολογία, αφορά το στυλιστικό κομμάτι των ποιημάτων της. Σε κανένα της ποίημα δε θα συναντήσεις κεφαλαία γράμματα, ενώ το μόνο σημείο στίξης που χρησιμοποιεί είναι η τελεία. Κάπως έτσι προσδίδει στα κείμενα της μια ισότητα, χωρίς να διαχωρίζει μια λέξη από μια άλλη, εξασφαλίζοντας μια ομαλή ροή. Και με αυτόν τον τρόπο μάλιστα τιμά την μητρική της γλώσσα που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά στη γραφή της.

10. Αφορά τους πάντες

Αν με όσα έχουμε πει έως τώρα κατάλαβες ότι η ποίηση της Rupi Kaur αφορά αποκλειστικά και μόνο τις γυναίκες, κάνεις μεγάλο λάθος. Τα ποιήματά της απευθύνονται σε όλους εκείνους που δε μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, που έχουν βιώσει την αδικία και το μίσος των γύρω τους, που δε κατάφεραν ποτέ να ξεπεράσουν μια αγάπη ή μια απώλεια. Ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή καταγωγής. Κι αυτό είναι ίσως που κάνει το έργο της τόσο όμορφο και ανθρώπινο.


all images: Instagram.com/rupikaur