Μόλις γνωριστήκατε. Μιλήσατε στα social, ανταλλάξετε τηλέφωνα, βγήκατε για μια βόλτα και τελικά η βόλτα κατέληξε σε κάτι μεγαλύτερο. Να τον πούμε έρωτα; Να το πούμε ενθουσιασμό; Θες να το πούμε αγάπη; Ας το πούμε κάτι, ό,τι κι όπως θέλεις εσύ ας το πούμε, αρκεί να καταφέρεις να το ορίσεις κάπως μέσα στο μυαλό σου όμως.

To be honest, σημασία για εμένα έχει ότι βρίσκεσαι εδώ αυτή τη δεδομένη στιγμή και αυτή ακριβώς την στιγμή διαβάζεις το κείμενο αυτό γιατί ενώ αυτός ο κάποιος ή η κάποια σου αρέσει, νιώθεις πως κάτι δεν κολλάει. Κάτι με τα ετερώνυμα που έλκονται δεν σου βγάζει νόημα και τελικά μάντεψε; Μάλλον τελικά δεν ταιριάζετε. Ή και όχι.

Δηλώνεις λοιπόν πολλές φορές εντός και εκτός σου, πως ενώ τ@ν θέλεις, δεν ταιριάζετε όσο θα ήθελες. Για αρκετές γυναίκες και άνδρες το γεγονός ότι θέλουν κάποιον, τους μοιάζει υπέρ αρκετό, κι ας μην υπάρχουν κοινοί στόχοι, κι ας μην μπορούν να συνεννοηθούν κι ας είναι οι απόψεις τους σε μια εντελώς διαφορετική γραμμή και όλα αυτά που σχετίζονται με το κομμάτι της λογικής.

Πόσες φορές έχεις συναντήσει ζευγάρια τα οποία φαίνεται να μην μπορούν να συνεννοηθούν ή να βρουν μία κοινή γραμμή στη σχέση τους αλλά παρόλα αυτά δεν αντέχουν με τίποτα να μείνουν μακριά ο ένας από τον άλλο;

Εδώ αν θέλεις τη γνώμη μου, προϋπήρχε εξ αρχής το πρόβλημα. Και το πρόβλημα είναι ένα: Δεν έγιναν ποτέ σαφείς οι προθέσεις και από τις δυο μεριές. Οι προθέσεις, τα «θέλω» και τα όνειρα.

Γιατί όταν δεν υπάρχει ισορροπία στη λογική και το συναίσθημα, τότε τα πράγματα περιπλέκονται πολύ και αργά ή γρήγορα, μόλις ο ενθουσιασμός των πρώτων 6 μηνών αρχίσει σιγά σιγά να ηρεμεί, τότε οι μάσκες πέφτουν, η λογική μπαίνει σε πρώτο πλάνο και οι ενδείξεις έρχονται για να σου χτυπήσουν το πρώτο κουδουνάκι.

Τι θες εσύ με αυτόν τον άνθρωπο;

Εσύ θα μας πεις. Είσαι διατεθειμένος και διατεθειμένη να βάλεις τις επιθυμίες του εαυτού σου σε δεύτερη μοίρα μήπως και καταφέρεις να τον/ την φέρεις στα μέτρα σου; Είσαι σε θέση να αλλάξεις στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητας σου για να μπορέσεις να συνυπάρξεις;

Μήπως οι δυσκολίες των καιρών, οι σχέσεις που δεν δείχνουν να ευδοκιμούν, τα κατάλοιπα των προηγούμενων γενεών αλλά και βιώματα μέσα από τα οποία μεγαλώσαμε, σε κάνουν να νερώνεις το κρασί σου με τεράστια ευκολία σε όλα τα επίπεδα στα προσωπικά σου ζητήματα;

Εσύ ξέρεις

Κάποιοι πιστεύουν πως δεν είναι αποκλειστικά το συναίσθημα που κρατάει ένα ταιριαστό ζευγάρι αλλά η συνήθεια. Και συνήθεια θα πει κατά ένα μεγάλο ποσοστό, λογική. Τι προτιμάς;

Εσύ και πάλι ξέρεις. Πριν απαντήσεις όμως, ας αναλύσουμε τις περιπτώσεις που μας οδηγούν σε μία τέτοια διαπίστωση και θα δούμε ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι να αντιμετωπίσεις μιας τέτοια κατάσταση.

Δεν ταιριάζετε λοιπόν αλλά τ@ν θέλεις. Τι συμβαίνει και τι θα μπορούσες να κάνεις για αυτό;

Τρόπος ζωής

Πολλές φορές έχω συναντήσει ζευγάρια που επιθυμούν έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής ο ένας από τον άλλον. Κάποιοι ίσως αναρωτιούνται πως γίνεται αυτό, αφού συνήθως αυτά φαίνονται από την αρχή. Κι όμως.

Στην αρχή σίγουρα φαίνονται πολλά αλλά δεν είναι καθόλου περίεργο όλες αυτές οι μικρές ή μεγάλες διάφορες να μην μας ενοχλήσουν καθόλου, μη σου πω να μας γοητεύσουν κιόλας. Γνωρίζουμε έναν άνθρωπο που έχει έναν αρκετά διαφορετικό τρόπο ζωής από τον δικό μας και ακριβώς αυτό το διαφορετικό είναι που μας έλκει ακόμα περισσότερο.

Και μπορεί να θέλουμε να γνωρίσουμε πολύ αυτόν τον νέο και κάπως διαφορετικό τρόπο ζωής αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα μπορέσουμε να τον ακολουθήσουμε κιόλας σε βάθος χρόνου. Και κάπως έτσι αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι με αυτόν τον άνθρωπο δεν ταιριάζουμε. Δεν είναι όμως αρκετό αφού τα συναισθήματά μας παραμένουν τα ίδια άσχετα με το πρόβλημα που μας έχει προκύψει στο μυαλό αλλά και στη καθημερινότητα μας.

Φαντάσου έναν άνδρα που επιλέγει να ζει πιο μποέμ και μια γυναίκα που αγαπάει να ζει στη συντηρητική της καθημερινότητα. Πως θα μπορούσαν πιστεύεις δυο τέτοιες προσωπικότητες να αντέξουν μαζί σε βάθος χρόνου; Δεν νομίζεις πως είναι πολύ εύκολο να οδηγηθούν δυο τέτοιοι άνθρωποι σε απλές – καθημερινές συγκρούσεις;

Διαφορετικές απόψεις ή κοσμοθεωρία

Το να έχεις διαφορετικές απόψεις από τον άνθρωπο που έχεις ερωτευθεί, έχω να σου πω πως δεν είναι απαραιτήτως αρνητικό. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθάει στο να εξελιχθούμε ως οντότητες και κατά αυτόν τον τρόπο να δούμε τα πράγματα και από μία άλλη οπτική γωνία, πράγμα που είναι πραγματικά υπέροχο.

Σίγουρα δεν μπορούμε να ταιριάζουμε στα πάντα λοιπόν, αλλά μπορούμε να σεβόμαστε ο ένας τις απόψεις του άλλου, δε νομίζεις; Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε εκεί είναι που δημιουργούνται και οι μεγαλύτερες συγκρούσεις, ασφαλώς και δεν σημαίνει όμως αυτό πως αλλάζουν ταυτοχρόνως και τα συναισθήματα του ζευγαριού.

Αλλά θέλει και άλλα θες εσύ

Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα περιπλέκονται ένα σκαλί πιο πολύ και ίσως και περισσότερα σκαλοπάτια. Γιατί ίσως εσύ να θέλεις να ανέβεις, να αγγίξεις την «κορυφή» σε κάποιους τομείς της ζωής σου. Τουλάχιστον μιλώντας για την δίκη σου προσωπική «κορυφή». Ενώ εκείνος ή εκείνη να θέλει κάτι άλλο. Μια στασιμότητα ίσως ή μια ζωή τελείως διαφορετικά διαμορφωμένη από τη δική σου.

Φαντάσου ένα ζευγάρι που στόχος του ενός είναι αποκλειστικά η καριέρα και του άλλου η δημιουργία μιας οικογένειας. Για πολλούς το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Το θέμα είναι αν μπορεί το ζευγάρι να βρει τη χρυσή τομή όμως μέσα σε όλα αυτά.

Πολλές φορές σε τέτοιου είδους συζητήσεις καταλήγουμε να σκεφτόμαστε πως δεν ταιριάζουμε και ιδιαιτέρως σε αυτό το τελευταίο παράδειγμα είναι που αποκαλύπτονται και δυο διαφορετικοί κόσμοι. Ελπίζοντας, πριν να είναι πολύ αργά και για τους δυο.

Που καταλήγει τελικά ο δικός σας δρόμος;

Εσύ επιλέγεις. Εσύ κι εκείνος ή εκείνη που αποφάσισες να υπάρχει στη ζωή σου. Θα ακολουθήσετε τον δρόμο της καρδιάς και του συναισθήματος ή εκείνον της λογικής αποκλειστικά και μόνο;

Οι πιο ρομαντικοί θα σου πουν πως το συναίσθημα είναι δυνατό για να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, αρκεί να το θέλετε και οι δυο. Εσύ πάλι, τι λόγο έχεις να τους πιστέψεις αν δεν σε εκφράζει μια τέτοιου είδους αντίληψη;

Ισορροπία

Αν θες τη γνώμη μου, αυτό είναι το «μαγικό» κλειδί της επιτυχίας. Μια υποτυπώδης ισορροπία η οποία θα επιτρέπει και στους δυο σας να συνεννοηθείτε ουσιαστικά κυρίως με το μυαλό σας, χωρίς ποτέ να ξεχνάτε το συναίσθημα σας. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν υπάρχει αγάπη, υπάρχει συνήθως και θέληση για επίλυση, για αυτό και πολλές φορές θα συναντήσεις τελείως διαφορετικούς ανθρώπους να καταφέρνουν να παραμένουν μαζί.

Είναι αλήθεια πως στην εποχή που ζούμε οι άνθρωποι φροντίζουμε να βάζουμε πάνω από όλα τη λογική χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάνουμε λάθος. Η λογική είναι ένα συγκεκριμένο κομμάτι που ορίζει τον τρόπο που θα ζήσουμε.

Τι θα συμβεί όμως αν χαθεί το συναίσθημα μας; Ποιος θα μπορούσε να παραμείνει για πολύ άραγε σε μία σχέση που το συναίσθημα είναι ανύπαρκτο και η λογική μονίμως σε πρωταγωνιστική θέση;

Εσύ ξέρεις.