Η μόδα, που πολλοί ταυτίζονται και άλλοι όχι, δεν είναι απλώς ένας τρόπος έκφρασης και αυτοπροβολής, αλλά μια ισχυρή δύναμη που συμβάλλει στην αποδόμηση των στερεοτύπων φύλου.

Κι ενώ η κοινωνία μας έχει βαθιά ριζωμένες διάφορες στερεοτυπικές αντιλήψεις που αφορούν στην αντιμετώπιση του κάθε φύλου, η μόδα αναδεικνύει τη δυναμικότητα και την ευελιξία της ανθρώπινης ταυτότητας.

Κάνοντας μία αναδρομή στο μακρινό 1920, η Coco Chanel έκανε την αρχή, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο που ντύνονταν οι γυναίκες. Το γυναικείο κοστούμι που σχεδίασε, ήταν πιο λειτουργικό και ανεξάρτητο από τα παραδοσιακά φορέματα της τότε εποχής και έδωσε στις γυναίκες την ευκαιρία να εκφραστούν με περισσότερη ελευθερία μέσα από το ντύσιμό τους. Αυτή η επανάσταση στη μόδα, έκανε το κοστούμι ένα δημοφιλές ρούχο για τις γυναίκες που ήρθε να μείνει για πάντα, ως ένα από τα πιο basic και παράλληλα κομψά κομμάτια που μπορεί να έχει μία γυναίκα στην ντουλάπα της.

Σε συνέχεια του παραδείγματος της Coco Chanel, πολλοί σχεδιαστές μόδας δημιούργησαν, μετέπειτα, ρούχα που ξεπέρασαν τα όρια του φύλου, κάνοντας την ποικιλομορφία βασικό χαρακτηριστικό της μόδας σήμερα. Οι καμπύλες, τα χρώματα, τα υφάσματα, και οι γραμμές των ρούχων δεν έχουν φύλο, και αυτή ακριβώς η απελευθέρωση αποτυπώνει το γεγονός ότι η ταυτότητα είναι πολυδιάστατη και ποικίλη.

Έτσι η μόδα, δίνει χώρο να εκφράσει κανείς την προσωπικότητά του και να αναδείξει τον εαυτό του. Ανεξάρτητα από το φύλο, μπορεί να προσφέρει στον καθένα την ευκαιρία να επιλέξει το πως θέλει να εμφανιστεί και να νιώσει ελεύθερ@ και άνετ@ μέσα στο ύφασμα που θα επιλέξει.

Σήμερα, αντρικά και γυναικεία ρούχα είναι προσβάσιμα σε όλους, ενώ πολλοί σχεδιαστές, διερευνώντας την πολυμορφία σωμάτων και ταυτοτήτων, έχουν εντάξει μοντέλα με διάφορους σωματότυπους, φύλα και εθνότητες, κάτι που έχει βοηθήσει στην αποδοχή και αναγνώριση της ποικιλομορφίας.

Επιπλέον, η μόδα και η διαφήμιση έχουν γίνει πιο ευαισθητοποιημένες στα ζητήματα του φύλου και προωθούν συχνά μηνύματα περί ισότητας. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα βοηθάει στην καταπολέμηση των στερεοτύπων φύλου.

Τέλος, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η μόδα στην υποστήριξη της LGBTQ+ κοινότητας, δημιουργώντας συλλογές και καμπάνιες που εκφράζουν την ταυτότητα των ατόμων ανεξάρτητα από το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Αν και υπάρχει ακόμα δρόμος για να καταρριφθούν τα στερεότυπα, η εξέλιξη είναι εμφανής και η μόδα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάλυση παλαιών και περιοριστικών στερεoτύπων φύλου.

Το ζητούμενο πια, είναι ένα πολυμορφικό, ανοιχτό και ελεύθερο περιβάλλον στη μόδα – και όχι μόνο – όπου η εκφραστική ελευθερία και η ισότητα διασφαλίζονται για όλους!