Ίσως να θυμάσαι την πρώτη φορά που η 23χρονη τότε Miley Cyrus, αυτοπροσδιορίστηκε ως pansexual σε συνέντευξή της στο περιοδικό Paper.

Τις ημέρες μετά τη συνέντευξη, προέκυψε ένα τεράστιο κύμα γελοιοποίησης προς το πρόσωπό της, σαν να έπρεπε να βγει να δικαιολογήσει, να εξηγήσει ή να απολογηθεί για κάτι. Ο κόσμος είναι σκληρός και όσο αρνείται να μάθει περισσότερα για τις πτυχές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, θα στιγματίζει οποιονδήποτε δεν είναι straight!

Τι σημαίνει o όρος «pansexual»;

Ο ορισμός «pansexual» στο λεξικό έχει ως εξής: Η πανσεξουαλικότητα είναι η σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματική έλξη προς άτομα ανεξάρτητα από το φύλο ή την ταυτότητα φύλου τους. Οι πανσεξουαλικοί άνθρωποι μπορεί να αναφέρονται στον εαυτό τους ως «τυφλοί» ως προς το φύλο, υποστηρίζοντας ότι το φύλο και η ταυτότητα φύλου δεν είναι καθοριστικοί παράγοντες στη ρομαντική ή σεξουαλική τους έλξη προς τους άλλους.

Σε τι διαφέρει η πανσεξουαλικότητα (pansexuality) από την αμφιφυλοφιλία (bisexuality);

Βέβαια ίσως να είναι λίγο πιο περίπλοκο από αυτό, ειδικά για κάποιον που μεγάλωσε σε μια εποχή που οι μόνες ευρέως χρησιμοποιούμενες λέξεις για τη σεξουαλικότητα κάποιου ήταν οι γκέι, οι λεσβίες και οι μπάι. Πολλοί αυτοπροσδιορίζονταν ως bisexual θεωρώντας πως το φύλο δεν παίζει ρόλο στην έλξη για το άλλο άτομο. Χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν πως τελικά το να είσαι bisexual προσδιορίζει την έλξη προς τους άνδρες και τις γυναίκες, αποκλείοντας έτσι οποιονδήποτε που δεν ταιριάζει σε αυτά τα δυαδικά φύλα, κάτι που είναι μια κοινή παρανόηση. Έτσι ο όρος «αμφιφυλόφιλος» (bisexual) άρχισε να μοιάζει αποκλειστικός, και η πανσεξουαλικότητα έγινε καλύτερος ορισμός για ανθρώπους που το φύλο δεν παίζει ρόλο στην έλξη.

Βέβαια για να ακριβολογούμε, αυτές οι διακρίσεις μοιάζουν για πολλούς περιττές γιατί μπορεί κάλλιστα να υπάρχουν κάποιοι αμφιφυλόφιλοι που έλκονται αποκλειστικά από cisgender άνδρες ή γυναίκες, αλλά η πλειοψηφία των αμφιφυλόφιλων ανθρώπων αυτοχαρακτηρίζονται έτσι επειδή δεν βλέπουν κανένα είδος φύλου ως ελαφρυντικό παράγοντα στην έλξη τους. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, οι όροι «πανσεξουαλικός» και «αμφιφυλόφιλος» μπορούν να χρησιμοποιηθούν ο ένας στη θέση του άλλου – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι καθοριστικό για όλους τους queer ανθρώπους.

Ποιοι διάσημοι δήλωσαν ανοιχτά ότι είναι pansexuals ή bisexuals;

Η Miley Cyrus περιγράφει, για παράδειγμα, την επιλογή της να χρησιμοποιήσει τη λέξη «pansexual» επειδή βρήκε την ετικέτα «bisexual» πολύ περιοριστική.

Η Demi Lovato, η Janelle Monáe και η Cara Delevingne δηλώνουν όλες αμφιφυλόφιλες. Ο Βρετανός τραγουδιστής Yungblud έχει επίσης περιγράψει τον εαυτό του ως pansexual, όπως και ο Panic! Επίσης, η πρωταγωνίστρια του Outer Banks, Madison Bailey, αποκάλυψε ότι είναι pansexual στο TikTok, όπως και η πρωταγωνίστρια του Dance Mons, JoJo Siwa. Το 2020, η βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Layla Moran έγινε η μόνη pansexual βουλευτής, που δήλωσε δημόσια τη σεξουαλικότητά της αφού ξεκίνησε σχέση με γυναίκα.

Πώς θα μπορούσα να καταλάβω αν είμαι pansexual;

Με την ενημέρωση σήμερα γύρω από θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, μπορείς ακόμη και να κάνεις στο internet «τεστ πανσεξουαλικότητας» για να διαπιστώσεις αν αυτός ο όρος περιγράφει καλύτερα τη σεξουαλικότητά σου.

Στην πραγματικότητα όμως, αυτό μπορείς να το κάνεις μόνο αν εσύ θες να διαλευκάνεις μέσα σου το πως θες να αυτοπροσδιορίζεσαι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιήσεις κάποια ταμπέλα αν δεν το θέλεις και ούτε βέβαια σημαίνει πως ακόμα και να μπει αυτή η ταμπέλα, θα πρέπει να σε καθορίζει για πάντα.