Βλέποντας όλο και περισσότερο Netflix τον τελευταίο καιρό – να’ναι καλά το καλοκαιράκι – συνειδητοποιείς ένα πράγμα. Καλές όλες αυτές οι rom-coms – ή ρομαντικές κομεντί αν θες – αλλά δεν είναι και το κέντρο του κόσμου. Για την ακρίβεια, βρίσκονται κάπου στα πλάγια σαν τίτλος που έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια και μας βγαίνει αβίαστα σε μια περιγραφή. Το κέντρο πλέον έχει μετατοπιστεί στη γυναικεία φιλία.

Δεν είναι λίγες οι παραγωγές της περίφημης πλατφόρμας που σε κάνουν να ξεχνάς για το οποιοδήποτε drama περνά η κάθε πρωταγωνίστρια, αφού είναι με τις φίλες της. Κι αυτό λέει πολλά. Λέει ότι μάλλον ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από τις ρομαντικές ταινίες ή σειρές που ο ρομαντισμός περιστρέφεται γύρω από το ζευγάρι. Η γυναικεία φιλία μπορεί να γίνει ρομαντική, badass και καθόλου μελό ταυτόχρονα. Κι αυτό δεν είναι κάτι που βλέπεις κάθε μέρα.

Και σίγουρα δεν χρειάζεται ένας φόνος να τα δέσει όλα αυτά. Σε περιπτώσεις όπως το Cable Girls ή το Dead To Me, ένας φόνος μπορεί να αποτελέσει απλά την αφορμή. Το δέσιμο όμως υπάρχει. Κι είναι απίστευτο το πως οι γυναίκες μπορούν να στηρίξουν η μία την άλλη εναντίον όλου του υπόλοιπου κόσμου. Η μία μαθαίνει από την άλλη. Στο Dead to Me βλέπεις τη Τζεν να μαλακώνει, να γελάει ενώ η Τζούντι παίρνει δύναμη από εκείνη και αρχίζει να πιστεύει στον εαυτό της. Η μια ξαφνικά αντικατοπτρίζει την άλλη. Προς το καλύτερο βέβαια.

Μετά τους φόνους, έρχονται τα μικροεγκλήματα και οι κλοπές για τις πρωταγωνίστριες του Trinkets. Kι εκεί απλά αυτές οι κλοπές είναι η αρχή. Ο δεσμός ανάμεσα στα τρία αυτά κορίτσια εξελίσσεται σε κάτι πιο πολύτιμο από όσα έχουν κλέψει μέχρι στιγμής. Ή στο Someone Great. Που εκεί πια δεν χρειαζόμαστε κανένα έγκλημα για να δούμε πως αυτή η φιλία είναι τόσο αληθινή. Μοναδικό έγκλημα ίσως το ότι o Nate χώρισε την Jenny. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Όταν το Netflix αποφάσισε να εξερευνήσει την γυναικεία φιλία
washingtonpost.com

Ακόμα και το Stranger Things μας εξέπληξε με τη νέα του σεζόν και είδαμε μια φιλία από το πουθενά.

Ενώ μέχρι στιγμής βλέπαμε μόνο πως τα 4 αγόρια ήταν φίλοι από μικρά παιδιά και επρόκειτο να μείνουν για πάντα μαζί – αυτό από που πηγάζει δεν κατάλαβα ποτέ – η Max και η Eleven αποφάσισαν να τους δείξουν πώς γίνεται. Και σίγουρα ότι δεν χρειάζονται μονίμως τα αγόρια μαζί τους για να περνάνε καλά. Σου θυμίζει κάτι; Ναι, το Wine Country. Άλλη μια παραγωγή του Netflix με πολλές περισσότερες φίλες αυτή τη φορά. Πολλά χρόνια μεγαλύτερες από τη Max και την Eleven δείχνουν πως μπορεί να αντέξει η φιλία μέσα στα χρόνια. Και ότι αν τελικά δεν αντέξει είναι απολύτως φυσιολογικό.

Τα παραδείγματα πολλά και το Netflix φαίνεται διαρκώς να μας δίνει ακόμα περισσότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι όσο περνούν τα χρόνια ξεφεύγουμε από τις ρομαντικές ταινίες “boy meets girl”. Είναι κάτι που το είχαμε ανάγκη – κι εμείς και οι τηλεοράσεις μας.


Featured Image: glamour.com