Αν για κάτι ευγνωμονούμε καθημερινά την μόδα είναι γιατί πλέον το streetwear μπορεί να φορεθεί παντού και συνδυασθεί με κάθε τρόπο. Κι αν για κάτι ευγνωμονούμε το Instagram είναι γιατί μας έχει δώσει τη δυνατότητα να ανακαλύπτουμε νέα brand με streetwear που μπορούμε να φοράμε καθημερινά. Ένας τέτοιος μικρός θησαυρός στην αγαπημένη πλατφόρμα είναι και το SAVE THE BLONDE clothing. Ξεκίνησε από τρεις φίλες που ένωσαν μαγικά τις δυνάμεις τους και παράγουν πλέον τα καλύτερα T-shirts που θα βρεις φέτος. Γιατί όμως διαφέρουν από τα υπόλοιπα; Γιατί όλα τους τα T-shirts είναι σχεδιασμένα στο χέρι και έχουν περιβαλλοντική συνείδηση.

Λίγα λόγια από εκείνες θα σε πείσουν για την νοοτροπία του sustainability που θα έπρεπε να επικρατεί στις “μόδες” του κόσμου. Θα σου καταρρίψει και κάθε στερεότυπο που έχεις για την “ξανθιά”. Γιατί τελικά η “ξανθιά” μπορεί να μην θέλει να σωθεί. Η “ξανθιά” μπορεί να είναι κάθε τι μέσα σου που σου λέει να κυνηγήσεις το όνειρο.

Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να δημιουργήσετε ρούχα στα πλαίσια του sustainability; Ξεκινήσατε εξαρχής με αυτό το σκεπτικό;

Ξεκινήσαμε με την ιδέα οτι θέλουμε τα μπλουζάκια μας να είναι οικολογικά. Με το ίδιο σκεπτικό κάνουμε και έρευνα αγοράς. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και γι’ αυτό δεν θέλαμε να φτιάξουμε ακόμα ένα απλό t-shirt. Θέλαμε να δώσουμε κάτι παραπάνω σε αυτό γιατί πιστεύουμε πολύ στην δύναμη του sustainability. Ετσι προσπαθήσαμε κι εμείς από μεριά μας να προσφέρουμε ενα προϊόν στον που να συνδυάζει ποιότητα και στυλ.

Πού βλέπετε να οδηγεί το fast fashion σήμερα;

Δυστυχώς είναι μια εφήμερη μόδα. Ο καταναλωτής εγκλωβίζεται στην παγίδα του να αγοράζει συνεχώς ότι του προβάλλουν αλλά και να παρασύρεται απο το συνδυασμό του καινούριου και της πολύ χαμηλής τιμής. Αυτό είναι κάτι που συμφέρει ξεκάθαρα τις μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες σου προκαλούν σκόπιμα την ανάγκη να αγοράζεις ξανά και ξανά. Αυτό το είδος καταναλωτή δεν θα σταματήσει να υπάρχει, και όλο αυτό οδηγεί τελικά σε ένα φαύλο κύκλο όπου μόνο αν ενδιαφερθεί κανείς πραγματικά θα καταλάβει τι σημαίνει το να έχεις ένα καλό και ποιοτικό ρούχο που θα μείνει στη ντουλάπα σου για χρόνια.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε προσπαθώντας να φτιάξετε ρούχα φιλικά προς το περιβάλλον;

Η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά σίγουρα την τιμή. Ψάχνοντας την αγορά θα ήταν πολύ πιο εύκολο για μας να επιλέξουμε ένα μπλουζάκι στο μισό κόστος, αλλά για να μείνουμε σταθερές στην αρχική μας ιδέα επιλέξαμε να επενδύσουμε λίγο παραπάνω στην ποιότητα. Παρ’ όλα αυτά, στόχος μας είναι να προσφέρουμε ένα προϊόν που είναι eco – friendly αλλά ταυτόχρονα και προσιτό σε τιμή για τον μέσο αγοραστή.

Πως θα εξηγούσατε σε κάποιον τη σημασία του ethical fashion;

Όταν μιλάμε για ηθική μόδα μιλάμε για ρούχα που είναι φτιαγμένα με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και προς τον ίδιο τον άνθρωπο, που δεν βλάπτουν τα ζώα και που πρεσβεύουν σε ένα σωστό εργασιακό περιβάλλον για τους ανθρώπους της παραγωγής. Είναι σημαντικό επομένως να μάθουμε να ενδιαφερόμαστε πρώτα για την προέλευση ενός ρούχου πριν αυτό φτάσει στα χέρια μας.

Στηρίζει η ελληνική αγορά την βιώσιμη μόδα;

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα γίνεται μια προσπάθεια από πολλά brands που υποστηρίζουν τη βιώσιμη μόδα. Παρ’ όλα αυτα, η αγορά έχει να αντιμετωπίσει μια μεγάλη μάζα ανθρώπων που δυσκολεύεται να αναγνωρίσει τη σχέση ποιότητας και τιμής.

Το streetwear είναι πάντα «της μόδας»;

Το streetwear ήταν και θα είναι πάντα της μόδας. Για εμάς το casual look και τα ρούχα που σε κάνουν να νιώθεις πιο άνετα ταιριάζουν σε κάθε εποχή και τάση.

Τo graphic design και τα t-shirts αγαπιούνται ιδιαίτερα;

Πιστεύουμε πως ναι. Πάντα το hand drawn είναι πιο ενδιαφέρον απο ένα τυποποιημένο σχέδιο. Γι’ αυτό και είναι μοναδικό. Όπως βλέπουμε και απο την ανταπόκριση, ο συνδυασμός t shirt & graphic design είναι κάτι που αγαπιέται πολύ.

Με ποιες τρεις λέξεις θα περιγράφατε τη μόδα του 2019;

Δυναμική. Εκκεντρική. Ποπ.

Είστε τρεις. Πώς συμπληρώνετε η μία την άλλη σε αυτό το project;

Ακριβώς επειδή γνωριζόμαστε πολύ καιρό και είχαμε την ίδια σκέψη, ο στόχος μας πάνω σε αυτό που κάνουμε είναι κοινός, και αναλαμβάνοντας η κάθε μια από ένα κομμάτι τα καταφέρνουμε πολύ καλά.

Ποιο είναι αυτό το ένα σχέδιο που έχετε σκεφτεί αλλά δεν έχετε αποτυπώσει ακόμα σε κάποιο t-shirt;

Έχουμε ακόμα πολλά δυναμικά και φρέσκα σχέδια να δείξουμε. Προς το παρόν ότι έχουμε σκεφτεί το έχουμε κάνει πράξη. Stay tuned, ακόμα περισσότερα έρχονται.

Τελικά, πως θα την «σώσουμε την ξανθιά»;

H ξανθιά μπορεί και να μην θέλει να σωθεί. Μπορεί να της αρέσει ο κόσμος της. Εμείς έτσι κι αλλιώς πάντα θέλαμε να ξεφύγουμε απο το στερεότυπο της «ξανθιάς», και πατήσαμε πάνω στο όνομα για να βγάλουμε κάτι πιο δυναμικό. Για εμάς δεν είναι απλά μια γυναίκα ή ένα χρώμα μαλλιών. Είναι νοοτροπία και τρόπος σκέψης. Όλοι μπορεί να κρύβουν μια ξανθιά μέσα τους γιατί πολύ απλά δεν διαφέρει από κανέναν.

Featured Image: @giannis_johnidis_kritikos