Ακόμη κι αν είσαι η ψυχή της παρέας, η κοινωνικοποίηση μπορεί μερικές φορές να είναι εξαντλητική. Ειδικά μετά από περιόδους έντονης κοινωνικοποίησης, όπως αυτή των γιορτών, είναι πολύ πιθανό να αισθανθείς ότι θέλεις να αποτραβηχτείς λίγο από τον κόσμο και να απέχεις από τις πολλές και έντονες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Αυτή η εξάντληση είναι γνωστή ως «εσωστρεφές hangover» και αποτελεί ουσιαστικά ένα σημάδι που σου στέλνει το σώμα σου για να ξεκουραστείς και να ανακάμψεις.

Η Laurie Helgoe, αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Augsburg και συγγραφέας του βιβλίου «Introvert Power: Why Your Inner Life Is Your Hidden Strength», εξηγεί ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις περιλαμβάνουν την επεξεργασία πολλών πληροφοριών, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει μια πραγματικά εξαντλητική αίσθηση. Το κλειδί για την ανάκαμψη είναι απλό: Ξεκουράσου και φόρτισε τις μπαταρίες σου.

Διαφορετικές μορφές αυτοφροντίδας μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Το SELF παρουσιάζει τις προτάσεις των ειδικών για να αναπληρώσεις την ενέργειά σου όταν οι κοινωνικές δραστηριότητες σε εξαντλούν:

  • Κάνε μια απόδραση με τη φαντασία: Χάρισε στον εγκέφαλό σου ένα διάλειμμα, βυθίζοντας τον σε ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, μια ταινία ή μια τηλεοπτική εκπομπή. Αυτή η απομάκρυνση από την πραγματικότητα βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος των καταστάσεων της πραγματικής ζωής.
  • Απόλαυσε τη φύση και τη σωματική δραστηριότητα: Η ηρεμία της φύσης και η σωματική κίνηση μπορεί να είναι πραγματικά αναζωογονητικές. Δραστηριότητες όπως ένας χαλαρωτικός περίπατος ή το τζόκινγκ σε ένα πάρκο μπορούν να σε βοηθήσουν να καθαρίσεις το μυαλό σου και να μειώσεις το στρες.
  • Εστίασε στα θετικά: Προσπάθησε να απαλλαγείς από τη σκέψη των εξαντλητικών πτυχών των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και επικεντρώσου στις θετικές εμπειρίες. Η ανάμνηση των καλών στιγμών μπορεί να στρέψει την προσοχή σου μακριά από τα αρνητικά.
  • Κοινωνικοποιήσου ήπια: Δεν χρειάζεται να απομονωθείς εντελώς από τον κόσμο. Προτίμησε απλώς ήρεμες δραστηριότητες, όπως μια βόλτα στο πάρκο ή η παρακολούθηση μιας ταινίας, οι οποίες επιτρέπουν την ήρεμη συντροφικότητα χωρίς την πίεση της ενεργής κοινωνικοποίησης.
  • Αφουγκράσου τις ανάγκες σου: Επίλεξε δραστηριότητες που σε χαλαρώνουν πραγματικά, ακόμη και αν δεν συμμορφώνονται με τις τυπικές μεθόδους χαλάρωσης. Ο στόχος είναι να ασχοληθείς με δραστηριότητες που αναπληρώνουν πραγματικά την ενέργειά σου.

Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει να θυμάσαι ότι είναι σημαντικό να αφιερώνεις χρόνο στη χαλάρωση και την αποσύνδεσή σου, ακόμη κι αν η κοινωνικοποίηση σε ευχαριστεί. Βρες μια ισορροπία που σου επιτρέπει να απολαμβάνεις τις κοινωνικές σου δραστηριότητες, χωρίς να αισθάνεσαι ότι αυτό σε εξαντλεί. Να θυμάσαι ότι είναι απολύτως εντάξει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου. Έτσι, θα διασφαλίσεις ότι την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε ένα χώρο με πολύ κόσμο, θα είσαι στα καλύτερά σου!