Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ξυπνάς τη νύχτα και να μην μπορείς να κοιμηθείς. Εκτός από το γεγονός ότι είναι υπερβολικά ενοχλητικό, το να μη κοιμάσαι αρκετά μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στη διάθεση, την απόδοση και στα επίπεδα ενέργειάς σου. Επίσης, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα στην υγεία και την ποιότητα ζωής σου γενικότερα.

Ένας ενήλικας χρειάζεται περίπου επτά με οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Αυτό παρουσιάζει μια ελαφριά ποικιλία από άτομο σε άτομο. Η δυσκολία, ωστόσο, χαλάρωσης ενός ατόμου μέχρι να αποκοιμηθεί και να παραμείνει σε κατάσταση ύπνου χαρακτηρίζουν αυτή τη δυσκολία. Ένα επεισόδιο αϋπνίας μπορεί να μη διαρκέσει πολύ. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που κρατά μήνες ή και χρόνια.

Συνηθισμένες αιτίες της αϋπνίας είναι το άγχος και το στρες, το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου και το ακατάλληλο περιβάλλον ή αλλαγές σε αυτό. Επίσης, η κατάθλιψη, το ωράριο εργασίας, κάποια ασθένεια ή η φαρμακευτική αγωγή. Καθώς και η διατροφή με την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, νικοτίνης, αλκοόλ και φαγητού το βράδυ.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, όμως, το να περνάς περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι σε μια προσπάθεια να αναπληρώσεις τις άγρυπνες νύχτες σου, επηρεάζει εξίσου. Στην έρευνα αυτή πάνω από 500 άτομα διατηρούσαν λεπτομερή ημερολόγια ύπνου για ένα ολόκληρο έτος. Οι περισσότεροι από αυτούς χαρακτηρίστηκαν «εύκολοι στον ύπνο». Που σημαίνει ότι δεν είχαν τακτικά δυσκολία να κοιμηθούν μια ολόκληρη νύχτα, αλλά περίπου το 20% αυτών πέρασε μια περίοδο ή δύο από αϋπνίες κατά τη διάρκεια του έτους. Οι μισοί από αυτούς το ξεπέρασαν πλήρως, ενώ για το άλλο μισό ο ύπνος έγινε ένα πιο επίμονο πρόβλημα.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές παρατήρησαν μερικές ενδιαφέρουσες ομοιότητες μεταξύ των ανθρώπων που αγωνίζονται να κοιμηθούν. Όσοι είχαν τα περισσότερα προβλήματα να αποκοιμηθούν, στην πραγματικότητα ξόδευαν περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι. Συνήθιζαν να πηγαίνουν για ύπνο νωρίτερα, να κοιμούνται αργότερα, και να παίρνουν περισσότερους σύντομους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν τις άγρυπνες ώρες. Εν τω μεταξύ, όσοι συνήθιζαν απλά να σηκώνονται μόλις ξάπλωναν στο κρεβάτι και δε μπορούσαν να κοιμηθούν, ήταν πιθανότερο να ανακάμψουν από την αϋπνία τους και να επιστρέψουν στο κανονικό τους πρόγραμμα ύπνου.

Βάσει των ανωτέρω, την επόμενη φορά που θα μένεις άγρυπνος προτού χτυπήσει το ξυπνητήρι σου, μη προσπαθείς άσκοπα να κοιμηθείς. Αντιθέτως, σήκω! Το να παραμένεις στο κρεβάτι ξύπνιος, μπορεί μακροπρόθεσμα να έχεις αρνητικές συνέπειες στο πρόγραμμά σου.

Δες ακόμα:
Υπάρχει άλλη μια σημαντική ερώτηση να κάνεις στον εαυτό σου εκτός από το «τι θέλω;»
3 τρόποι να «ξεγελάσεις» μια κρίση πανικού
6 συνδυασμοί τροφών που θα βελτιώσουν τον ύπνο σου

featured image: Unsplash| Asdrubal luna