Δε θα μπορούσαν οι σχέσεις να είναι διαφορετικές, αφού πολύπλοκοι είμαστε κι εμείς οι ίδιοι. Πολλές φορές κοιτάζουμε μόνο να ικανοποιήσουμε τις δικές μας ανάγκες, αδιαφορώντας πλήρως για την απέναντι πλευρά. Ή ακόμα χειρότερα, όταν η σχέση τελειώνει, ψάχνουμε να καταλογίσουμε στους άλλους τι δεν πήραμε από αυτούς και τι “κακό” μας έκαναν. Εμείς άραγε, ήμασταν σε όλα σωστοί;

Κι έπειτα αναρωτιόμαστε “γιατί οι σχέσεις είναι τόσο δύσκολες;”, “γιατί δε με καταλαβαίνει κανείς;”. Κι αν σου πω ότι οι σχέσεις δεν είναι δύσκολες, αλλά οι άνθρωποι; Κι αν σου έδιναν ένα εγχειρίδιο για το πώς μπορείς να φτιάξεις μία σχέση, τέλεια σε όλα, η οποία μπορεί να κρατήσει χρόνια ή και να μην τελειώσει ποτέ; Θα το ακολουθούσες; Θα ήσουν σε θέση να αγκαλιάσεις την προσωπική ανάπτυξη, για να καταφέρεις να φτιάξεις πιο υγιείς και πιο ικανοποιητικές σχέσεις με τους άλλους;

Η αλλαγή

Ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους οι σχέσεις είναι δύσκολες, είναι ότι απαιτούν από τους ανθρώπους να αλλάζουν και να εξελίσσονται. Όταν μπαίνεις σε μια σχέση, είτε φιλική είτε ερωτική, κουβαλάς τις μοναδικές σου προοπτικές, πεποιθήσεις και συμπεριφορές. Είναι σαν να κουβαλάς τις αποσκευές σου. Θα τις φορτώσεις στο ίδιο αμάξι με τον συνταξιδιώτη σου, για να φτάσετε σε έναν κοινό προορισμό. Και στο τέλος θα τις ξεφορτώσετε μαζί.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ δύο ανθρώπων, οδηγεί συχνά σε συγκρούσεις, διαφωνίες και στην ανάγκη συμβιβασμού. Αυτή η διαδικασία προσαρμογής μπορεί να είναι άβολη, ωστόσο είναι απαραίτητη για την προσωπική ανάπτυξη, αλλά και την ανάπτυξη της ίδιας της σχέσης.

Οι σχέσεις θα λέγαμε πως χρησιμεύουν ως καθρέφτες. Αντανακλούν τα δυνατά μας σημεία, τις αδυναμίες μας και όλα εκείνα τα ψεγάδια που χρήζουν βελτίωσης. Η αποδοχή της αλλαγής στον εαυτό μας και κατ’επέκταση στη σχέση, μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά προσωπική και σχεσιακή μεταμόρφωση.

Επικοινωνία και όρια

Η έλλειψη επικοινωνίας και ορίων, είναι ένα βασικό κομμάτι που λείπει από τις σχέσεις σήμερα, με αποτέλεσμα να τελειώνουν. Περιμένουμε από τους άλλους να καταλάβουν όσα νιώθουμε ή όσα θέλουμε χωρίς να τα εκφράζουμε. Χωρίς ουσιαστικά να τους τα λέμε. Η επικοινωνία δίνει ζωή σε κάθε σχέση. Είναι ζωτικής σημασίας να εκφράζουμε τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ανησυχίες μας ανοιχτά και ειλικρινά.

Επιπλέον, τα όρια διασφαλίζουν μέσα στη σχέση, ότι και τα δύο άτομα αισθάνονται σεβαστά και κατανοητά. Αν ακούμε ενεργά και κατανοούμε τους συντρόφους ή τους φίλους μας, μπορούμε να καλλιεργήσουμε βαθύτερους δεσμούς και να λύσουμε τις συγκρούσεις που προκύπτουν πιο αποτελεσματικά και ουσιαστικά.

Η αποτελεσματική επικοινωνία και τα όρια, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος μέσα σε μια σχέση. Προάγουν την κατανόηση, την εμπιστοσύνη και τη συναισθηματική οικειότητα.

Σκληρή δουλειά

Οι άνθρωποι επαναπαύονται και ξεχνούν ότι ακριβώς όπως όλα στη ζωή θέλουν δουλειά και πολύτιμη προσπάθεια, έτσι συμβαίνει και με τις σχέσεις. Το να “οικοδομήσεις” και να διατηρήσεις μια υγιή σχέση, απαιτεί προσπάθεια και αφοσίωση. Πολλοί υποτιμούν το μέγεθος της εργασίας που απαιτείται για να ευδοκιμήσει μια σχέση. Θέλει δουλεια, αυτοκριτική, ανοιχτή επικοινωνία και προθυμία, για να αντιμετωπιστούν κατά μέτωπο οι συγκρούσεις και οι προκλήσεις. Το ταξίδι της αυτογνωσίας και της αυτοβελτίωσης είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί δέσμευση και επιμονή.

Αν αποφασίσεις να αγκαλιάσεις την αλλαγή, την εξέλιξη, την επικοινωνία και τη σκληρή δουλειά, είσαι ήδη πολύ κοντά στο να ξεκινήσεις έναν υγιή δεσμό. Και οι σχέσεις δε θα σου φαίνονται πια τόσο, μα τόσο δύσκολες…