Ο σκοπός της ενυδάτωσης είναι να αποκαταστήσει την ελαστικότητα του ανώτερου τμήματος της επιδερμίδας σου αλλά και να αποκαταστήσει τη λειτουργία του φραγμού της. Για αυτό λοιπόν κάθε τύπος δέρματος χρειάζεται καθημερινή ενυδάτωση.

Όλοι οι τύποι δέρματος χρειάζονται ενυδάτωση;

Οι περισσότεροι πιστεύουν πώς μόνο το ξηρό δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση και την θεωρούν απαραίτητη. Όμως, αυτό είναι λάθος καθώς όλες οι επιδερμίδες χρειάζονται ενυδάτωση κάθε μέρα. Το μόνο που ίσως θα πρέπει να προσέξεις σε αυτό θα είναι η ενυδατική σου κρέμα να είναι η κατάλληλη για εσένα και την επιδερμίδα σου, καθώς υπάρχουν για κάθε τύπο δέρματος και οι ανάλογες.

Ποια τα οφέλη της ενυδάτωσης;

Προλαμβάνει την γήρανση: Η ενυδάτωση διατηρεί το δέρμα νεανικό, χαρίζει «όγκο» και γεμίζει τις ρυτίδες. Αρκεί μόνο να γίνεται καθημερινή ενυδάτωση.

Εξισορροπεί την λιπαρότητα: Όταν το δέρμα σου είναι αφυδατωμένο, τότε εκκρίνει πιο πολύ σμήγμα ώστε να προστατευτεί και έτσι αυξάνεται η λιπαρότητα σε αυτό.

Η επιδερμίδα σου αποκτά καλύτερη άμυνα: Όταν ενυδατώνεις το δέρμα σου σωστά, τότε αυτό αντιστέκεται καλύτερα στις περιβαλλοντικές επιθέσεις.

Βελτιώνει την αποτοξίνωση: Όταν ο μεσοκυττάριος χώρος είναι πάντα ενυδατωμένος, τότε έχει καλύτερη κυτταρική λειτουργία.

Τι θα πρέπει λοιπόν να περιέχει μια κρέμα και ποια είναι τα πιο κοινά συστατικά που έχουν οι κρέμες του εμπορίου;

Νερό: Όλες σχεδόν οι ενυδατικές κρέμες περιέχουν νερό. Είτε πρόκειται για κρέμα προσώπου, είτε για γαλάκτωμα σώματος είναι βέβαιο πως ένα από τα βασικά συστατικά θα είναι το νερό, που συνήθως αναφέρεται πρώτο στη λίστα των συστατικών της εκάστοτε κρέμας. Το περισσότερο από αυτό φυσικά όταν απλωθεί στο δέρμα θα εξατμιστεί, όμως μια μικρή ποσότητα αυτού θα παραμείνει στην επιδερμίδα. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει κάποια λιπαρή ουσία για να το συγκρατήσει και να μην επιτρέψει να εξατμιστεί, έτσι όλες οι ενυδατικές κρέμες περιέχουν και ένα ή περισσότερους λιπαρούς παράγοντες.

Occlusives: Είναι ένας τύπος ενυδατικού παράγοντα που δρα σχηματίζοντας μια προστατευτική στρώση πάνω στην επιδερμίδα και συνήθως περιέχουν λιπαρές ουσίες που σχηματίζουν ένα λεπτό προστατευτικό στρώμα το οποίο εμποδίζει την εξάτμιση του νερού από την επιδερμίδα. Καθώς λοιπόν το δέρμα συγκρατεί περισσότερο νερό, αφυδατώνεται πιο δύσκολα και δείχνει πιο απαλό και λείο. Επίσης, το λεπτό αυτό στρώμα προστατεύει το δέρμα από το να έρθει σε άμεση επαφή με άλλα αλλεργιογόνα, με σκόνη ή άλλα βλαπτικά για την επιδερμίδα στοιχεία. Οι παραπάνω ουσίες αναγράφονται συχνά στη λίστα των συστατικών ως cetyl alcohol, lanolin, petrolatum lecithin, mineral oil, paraffin και stearic acid.

Humectants: Θεωρητικά αυτά έχουν την ιδιότητα να μαζεύουν νερό τόσο από την ατμόσφαιρα, όσο και από τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος και να το συγκεντρώνουν στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος. Όταν όμως υπάρχει ελάχιστη υγρασία στην ατμόσφαιρα, τότε το νερό αντλείται σχεδόν αποκλειστικά από τα κατώτερα στρώματα του δέρματος. Συχνά αναγράφονται ως glycerin, honey, panthenol, sorbitol και urea.

Emolients: Πρόκειται για μαλακτικούς παράγοντες που κάνουν το δέρμα να δείχνει λείο και να έχει απαλή υφή που συχνά αναφέρονται με τις ονομασίες dimethicone ή octyldodecanol.

Το δέρμα με τάση ακμής χρειάζεται ενυδατική κρέμα χωρίς λιπαρές ουσίες;

Ορισμένα έλαια (όχι όλα) έχουν την ικανότητα να φράζουν τους πόρους, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στις λιπαρές και επιρρεπείς στην ακμή τύπους δέρματος.

Σε γενικές γραμμές, η επιλογή μιας ενυδατικής κρέμας χωρίς έλαια είναι ευεργετική για τους λιπαρούς τύπους δέρματος. Αυτού του είδους οι ενυδατικές κρέμες περιέχουν συχνά πρόσθετες δραστικές ουσίες που στοχεύουν στο δέρμα που είναι επιρρεπές σε ατελείες, όπως σαλικυλικό οξύ, νιασιναμίδη και ψευδάργυρο. Παρόλο που η ετικέτα δεν αποτελεί 100% εγγύηση ότι το προϊόν δεν θα φράξει τους πόρους, είναι πιθανό να είναι καλύτερο από ένα προϊόν που δεν περιέχει διάφορα έλαια.

Πού χρησιμεύουν τα έλαια προσώπου;

Τα έλαια προσώπου δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία με την κρέμα προσώπου και, επομένως, δεν πρέπει να αντικαθιστούν την ενυδατική σου κρέμα. Ωστόσο, έχουν κάποια ευπρόσδεκτα οφέλη εάν τα βάλεις στη ρουτίνα σου. Τα έλαια είναι αποφρακτικά, που σημαίνει ότι σφραγίζουν οτιδήποτε εφαρμόζεται από κάτω, όπως η ενυδατική σου κρέμα και έτσι βοηθούν στο το να απορροφηθεί και να λειτουργήσει καλύτερα, για περισσότερο χρόνο το προϊόν αυτό.