Τι μας επιφυλάσσει ο έρωτας για το μέλλον; Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο, που επηρεάζεται από τις εξελίξεις της εκάστοτε εποχής. Έτσι, κάθε περίοδο, άλλοι είναι οι «νόμοι» που διέπουν τα ραντεβού, τις γνωριμίες και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ξανά μια μεταβολή στο τοπίο των σχέσεων.

Θέλοντας να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει αυτό πρακτικά, το The Kit συγκέντρωσε τις γνώμες ειδικών, που δίνουν τις δικές τους προβλέψεις σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις και πώς θα διαμορφωθεί το ερωτικό τοπίο το επόμενο διάστημα. Οι «κρυστάλλινες σφαίρες» τους προβλέπουν μερικές συναρπαστικές αλλαγές, όχι μόνο στον τρόπο, αλλά και στους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι έρχονται κοντά.

Όπως όλα δείχνουν, οι σχέσεις του μέλλοντος αποτελούν ένα μείγμα νοσταλγίας, ευελιξίας, ευαισθητοποίησης και αυθεντικότητας:

Επιστροφή στα βασικά των ραντεβού

Θυμάστε όλες εκείνες τις ιστορίες για το πώς γνωρίστηκαν οι γονείς σας ή ακόμη και οι παππούδες σας; Φαίνεται ότι οι νέοι θα αγκαλιάσουν και πάλι αυτούς τους ρετρό τρόπους γνωριμίας. «Υπάρχει σίγουρα μια επιστροφή στα βασικά, δηλαδή η συνάντηση οργανικά, μέσω κοινών ενδιαφερόντων ή ομάδων, καθώς και η επανεξέταση του υπάρχοντος δικτύου φίλων και γνωστών τους για συστάσεις ή συνδέσεις», λέει η Chantal Landreville. Η συμβουλή της είναι: «Αγκάλιασε τη δυνατότητα να συναντήσεις ανθρώπους από κοντά σε οποιοδήποτε περιβάλλον, παρατηρώντας, χαμογελώντας και επιτρέποντας στους άλλους να σε πλησιάσουν και να σε γνωρίσουν, αντί να κολλάς το βλέμμα σου στην οθόνη του κινητού σου».

Η αναβίωση του φλερτ από το παρελθόν

Μια άλλη offline dating τάση είναι ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το παρελθόν και όσους μας… ξέφυγαν. «Φαίνεται ότι οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αναζητούν αγαπημένους του παρελθόντος, από το σχολείο ή το πανεπιστήμιο και, παραδόξως, υπάρχουν πολλές ιστορίες που πετυχαίνουν», λέει η Landreville. «Λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές αλλαγές και την προσωπική ανάπτυξη που λαμβάνουν χώρα μεταξύ 20 και 30 ετών, κάποιοι μπορεί να έχουν βιώσει μεταμορφωτικά γεγονότα ζωής. Η επανασύνδεση με τις παλιές αγάπες αποδεικνύεται αξιόλογη, καθώς ο χρόνος φαίνεται να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα σε αυτά τα σενάρια. Μήπως ήρθε η ώρα να ξεσκονίσεις την επετηρίδα;», διερωτάται η ειδικός.

Οι ορισμοί των σχέσεων θολώνουν

Η «ΝΑΤΟϊκή» γνωριμία -αυτή δηλαδή που δεν είναι προσκολλημένη στο αποτέλεσμα- έχει έρθει στο προσκήνιο, σύμφωνα με την έκθεση τάσεων του Tinder, που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2023. «Αντί να βιάζονται να εξασφαλίσουν «happy end», οι άνθρωποι εστιάζουν στο να απολαύσουν το ταξίδι της γνωριμίας και να συσσωρεύσουν μια σειρά από νέες εμπειρίες και αναμνήσεις που ενισχύουν τις προσωπικές τους ιστορίες», λέει ο Paul C. Brunson, ειδικός της Tinder σε θέματα σχέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Καλή ή κακή κατάληξη, όλα είναι καλοδεχούμενα και γίνονται αντιληπτά ως εμπειρίες και μαθήματα ζωής.

Ο εκνευρισμός που προκύπτει, επίσης, από τα παλιά δυαδικά συστήματα ορισμού των σχέσεων είναι εξίσου παρελθόν και μια σκόπιμη ασάφεια φαίνεται να γίνεται πλήρως αποδεκτή. «Ιστορικά, οι σχέσεις έχουν χωριστεί σε πολύ σαφείς κατηγορίες. Είτε είσαι φίλος, είτε έχεις ρομαντική σχέση», λέει η Julie Schwartz, συνιδρύτρια της «feel good chat app». «Οι άνθρωποι δεν αναζητούν πλέον κάποιον να χωράει μέσα σε ένα συγκεκριμένο κουτί. Ψάχνουν απλώς να επικοινωνήσουν, να να φλερτάρουν, να μοιραστούν».

Κοινωνικοποίηση ψηφιακά

Η αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας και η συνακόλουθη απώλεια των δια ζώσης συνδέσεων έχει προκαλέσει μια σεισμική κοινωνική μετατόπιση, που επηρεάζει ιδιαίτερα τους νεότερους daters, πολλοί από τους οποίους ενηλικιώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Οι ακούσιες συνέπειες της απομακρυσμένης εργασίας είναι ότι οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται λιγότερο στην πραγματική ζωή. Ο αυθορμητισμός, οι οργανικές σχέσεις και οι συναντήσεις είναι σχεδόν ανυπόστατες – υπάρχει πολύ λιγότερο το “ας πάμε για ένα ποτό μετά τη δουλειά” ή “γνώρισα κάποιον στο εμπορικό”», λέει η Schwartz. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Gen Z να έχει στραφεί σε διαδικτυακά φόρουμ, εφαρμογές γνωριμιών, βιντεοπαιχνίδια και άλλες εφαρμογές κοινωνικών μέσων δικτύωσης για σύνδεση, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μια άβυσσο επιλογών, που έχει τις ρίζες της στο επιφανειακό της εμφάνισης και μιας πρώτης καλής επικοινωνίας».

Μια συνέπεια αυτής της σχεδόν αποκλειστικά ψηφιακής ύπαρξης; «Βλέπουμε μια εξουθένωση που προκύπτει από τις εφαρμογές γνωριμιών, ιδίως μεταξύ της Gen Z και των Millennials», παρατηρεί η Schwartz. «Υπάρχει μια παράλυση επιλογών. Όταν είσαι διαρκώς σε αναζήτηση του αμέσως καλύτερου, τείνεις να απορρίπτεις από την αρχή κάθε “κόκκινη” ή “μπεζ” σημαία, αναζητώντας κάποιον που είναι φαινομενικά “τέλειος”».

Η ψυχική υγεία ως προτεραιότητα

Η ψυχική ευημερία των ατόμων γίνεται κεντρικό θέμα στις γνωριμίες, με περισσότερους ανθρώπους να συζητούν ανοιχτά για την ψυχική τους υγεία και να αναζητούν συντρόφους που δείχνουν κατανόηση και υποστήριξη. «Περισσότεροι από τους μισούς εργένηδες είναι πιο ανοιχτοί σχετικά με την ψυχική τους υγεία», λέει η Shan Boodram, ειδική σε θέματα σεξ και σχέσεων του Bumble. «Οι άνθρωποι βλέπουν τα ραντεβού ως προέκταση των πρακτικών ψυχικής υγείας τους». Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι είναι πιο πιθανό να δείξουν κατανόηση όταν κάποιος ακυρώνει το ραντεβού επειδή είχε μια κακή μέρα. «Οι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν μόνο τις δικές τους ανάγκες, αλλά δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία και σε αυτές των άλλων».

Συζήτηση για τα οικονομικά

Υπάρχει μια συνολική εστίαση στην «ειλικρίνεια και τη σαφήνεια» στις σχέσεις, παρατηρεί η Boodram. Μέρος αυτού είναι και η ειλικρίνεια για τα οικονομικά, μια αυξανόμενη τάση στις νέες γνωριμίες. Η ειλικρίνεια σχετικά με τις οικονομικές προσδοκίες και δυνατότητες γίνεται όλο και πιο σημαντική στα σενάρια γνωριμιών, με τις συζητήσεις για τα χρήματα να γίνονται σε πολύ πρώιμο στάδιο των γνωριμιών. «Οι άνθρωποι είναι ειλικρινείς σχετικά με το τι μπορούν και τι θέλουν να κάνουν», λέει η Boodram. «Αυτές είναι υγιείς συζητήσεις σχετικά με το πού τραβάμε τη γραμμή μεταξύ της οικονομικής άνεσης και της υπερβολής». Ο Brunson πιστεύει, επίσης, ότι το σημερινό οικονομικό κλίμα θα διαμορφώσει τα ραντεβού φέτος. «Με τις υψηλότερες τιμές για τις καθημερινές ανάγκες, αναμένουμε ότι οι άνθρωποι θα είναι πιο προσεκτικοί με το πού ξοδεύουν το χρόνο και τα χρήματά τους. Οι νέοι που βγαίνουν ραντεβού θα αναζητήσουν ιδιαίτερες εμπειρίες, που φέρνουν ευτυχία σε ένα αβέβαιο μέλλον», λέει χαρακτηριστικά.

Έλα όπως είσαι

Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για αποδοχή του εαυτού και των άλλων όπως είναι, απομακρυνόμενοι από την πίεση να βελτιωνόμαστε συνεχώς ή να ανταποκρινόμαστε στα κοινωνικά πρότυπα τελειότητας. «Έχουμε απλώς κουραστεί να πρέπει να είμαστε πιο αδύνατοι, πιο όμορφοι, πιο έξυπνοι», λέει η Boodram, διατυπώνοντας μια τάση που ονομάστηκε “Betterment Burnout”. Ενώ η προσωπική ανάπτυξη είναι σπουδαία, υπάρχει ένα σημείο όπου χρειάζεσαι ένα διάλειμμα από την προσπάθεια να γίνεσαι διαρκώς καλύτερ@ απ’ ότι είσαι.

Λιγότερη εστίαση στα ορόσημα

«Συμβαίνει κάτι πραγματικά υπέροχο που ονομάζεται “πτώση του χρονοδιαγράμματος”», λέει η Boodram. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ιδίως οι γυναίκες, αφήνουν πίσω τους τα κουρασμένα σενάρια, που λένε ότι πρέπει να παντρευτούν μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία. «Κάθε γενιά που προηγήθηκε ήταν σε αυτό που ονομάζεται “κλιμακωτή σχέση” και κινήθηκε πολύ πιο γρήγορα», λέει η ειδικός. «Αυτό όχι μόνο επιβραδύνεται, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις απορρίπτεται εντελώς. Οι άνθρωποι εστιάζουν σε αυτό που αισθάνονται σωστό για το προσωπικό τους ταξίδι».