Μερικές φορές εθίζομαι σε ταινίες που δεν έχουν αίσιο τέλος. Σαν να θέλω να ενσαρκωθώ με την πρωταγωνίστρια και να ζήσω όλο το δράμα της εκάστοτε σκηνής. Η αλήθεια είναι πως δεν το επιδιώκω, απλά τυχαίνει οι ταινίες που μου αρέσουν να μην έχουν ένα αναμενόμενο happy end. Ίσως γιατί ούτε στη πραγματική ζωή όλα βαίνουν καλώς σε όλες τις περιπτώσεις. Κατά βάθος στις ταινίες ψάχνουμε κάτι από ‘εμάς’. Αναζητούμε ένα σκηνοθέτη με τη δική μας ψυχοσύνθεση. Ας μην κρυβόμαστε. Ξέρουμε πως όλα για κάποιο λόγο συμβαίνουν. Σκέψου πως αν στον «Τιτανικό» ο Τζακ είχε ζήσει, η Ρόουζ δεν θα ήταν ο ίδιος άνθρωπος. Ματαιόδοξο το ξέρω, αλλά ο κινηματογράφος είναι η 7η τέχνη μας, δίνει κι εκείνος τα διδάγματά του. Ακόμα και να μπορούσα, λοιπόν, να αλλάξω τις παρακάτω ταινίες δεν θα το έκανα, επειδή τις αγάπησα για αυτό που είναι και για όσα μου έδωσαν.

Έτσι κι εγώ θα σου θυμίσω κάποιες ταινίες που αν δεν τις έχεις δει, θα σου δώσω ένα καλό κίνητρο για να τις βάλεις στη λίστα σου.

Closer (2004)

Όλα ξεκινούν από τη πρώτη σκηνή που ο Jude Law συναντά τη Natalie Portman σε συνδυασμό με το τραγούδι του Damien Rise. Από αυτό το σημείο καταλαβαίνεις πως σε κάποια στιγμή της ταινίας θα συγκινηθείς. Αντίστοιχα η συνάντηση της Julia Roberts με τον Clive Owen είναι κάτι παραπάνω από τυχαία. Το cast έχει επιλεγεί ώστε να μας μείνουν οι σκηνές και οι διάλογοι αποτυπωμένοι για καιρό. Ένα ρομαντικό δράμα βασισμένο σε ένα θεατρικό έργο του 1997.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Αν μπορούσες να διαγράψεις από τη μνήμη σου μία σχέση που πέρασες όμορφα, αλλά είχε άδοξο τέλος θα το έκανες;

Ο Jim Carrey και η Kate Winslet το έκαναν με έναν απροσδόκητο τρόπο. Η ταινία κινείται σε ένα σχεδόν επιστημονικό πλαίσιο, με μία αινιγματική πλοκή που δε μας αφήνει αδιάφορους. Αυτό το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό ζεύγος μας μεταφέρει με την ιστορία του σε εκείνα τα μέρη του νου που ο καθένας μας αναζητεί στη ζωή του. Είναι μία αναπάντεχα ζεστή ταινία, που θα μπορούσε να περιγράφει τη σχέση του οποιουδήποτε ζευγαριού.

Before Sunrise (1995)

Μπορεί το μεγαλύτερο ρομάντζο της ζωής σου να κρατήσει μόνο ένα βράδυ; Αν ναι, τότε η συγκεκριμένη ταινία είναι εδώ για να σου δείξει όλα όσα μπορούν να συμβούν. Με φόντο το πανέμορφο αστικό τοπίο της Βιέννης, ο Jesse (Ethan Hawke) και η Céline (Julie Delpy) ζουν έναν έρωτα που πήρε μόλις δέκα τέσσερις ώρες από τη ζωή τους. Οι δύο πρωταγωνιστές καταφέρνουν να μάθουν πράγματα ο ένας για τον άλλον, που άλλοι δεν καταφέρνουν ούτε σε μία ολόκληρη ζωή συμβίωσης. Αναλύουν ερωτήματα, ζητήματα και απορίες που μας απασχολούν όλους. Είναι μία τόσο αληθινή πλοκή που στο τέλος αισθάνεσαι πως την έζησες κι εσύ.


featured image: SlashFilm