Είναι εύκολο να ζούμε μέσα από μία συνήθεια. Αλλά είναι αυτή η ζωή που θέλουμε στ’αλήθεια; Είναι εύκολο να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε αυτό που έχουμε μπροστά μας, ακόμα κι αν δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε. Το comfort zone σου, μπορεί να μοιάζει με ένα όμορφο μέρος… είναι εύκολο και οικείο, αλλά τίποτα δεν αναπτύσσεται εκεί.

Αν διαπιστώνεις ότι η ζωή σου στερείται χαράς και σκοπού και θέλεις να δημιουργήσεις μια ζωή που να την αισθάνεσαι γεμάτη και συναρπαστική, πρέπει να σπρώξεις τον εαυτό σου και να αρχίσεις να κρυφοκοιτάζεις έξω από το comfort zone σου. Εκεί είναι που συμβαίνει η μαγεία!

Ποιοι είναι οι τρόποι να βγεις από το comfort zone σου; 

Δεν χρειάζεται να αφήνεις τη ζωή να συμβαίνει. Το φύλλο που σου μοιράζουν δεν χρειάζεται να είναι “αυτό”.

Το να προκαλέσεις τον εαυτό σου και να είστε εντάξει -με λίγη δυσφορία- θα αποδώσει καρπούς όταν πρόκειται να νιώσεις περισσότερη ευτυχία, σκοπό και εκπλήρωση στη ζωή σου.

Αντικατάστησε τον φόβο του αγνώστου με περιέργεια

Η αβεβαιότητα μπορεί να είναι τρομακτική, σίγουρα. Το καταλαβαίνω. Αλλά σε καλώ να αναρωτηθείς πότε ήταν η τελευταία φορά που ήσουν 100% σίγουρ@ ότι τα σχέδιά σου στη ζωή θα εξελιχθούν όπως τα πίστευες.

Τίποτα στη ζωή δεν είναι εγγυημένο. Τίποτα.

Έτσι, σε προκαλώ να εξετάσεις το φόβο σου για το άγνωστο και αντί να το φοβάσαι, να γίνεις περίεργ@ γι’ αυτό. Τι από το άγνωστο φοβάσαι; Την έλλειψη ελέγχου; Φοβάσαι ένα χειρότερο, απίθανο σενάριο;

Προσπάθησε να επαναπροσδιορίσεις τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι για το άγνωστο. Θα ήταν καλύτερη η ζωή σου αν ήξερες κάθε δευτερόλεπτο κάθε ημέρας πώς θα πάνε τα πράγματα; Αυτό δεν θα άφηνε χώρο για καμία περιπέτεια!

Συνήθισε να δοκιμάζεις νέα πράγματα ακόμα και αν είναι μικρά

Το να σπρώχνεις τον εαυτό σας έξω από το comfort zone σου δεν χρειάζεται να είναι ένα τεράστιο εγχείρημα. Αν είσαι κάποι@ που αισθάνεται άβολα σε νέες καταστάσεις ή κάνοντας πράγματα που σε φοβίζουν λίγο, δοκίμασε να κάνεις μικρά πράγματα στα οποία νιώθεις αντίσταση.

Ήθελες πάντα να μάθεις γκολφ, αλλά φοβάσαι μήπως φαίνεσαι ασυντόνιστ@; Δοκίμασε να πας σε ένα γήπεδο γκολφ μόν@ σου ή με φίλους, σε μια ώρα με λιγότερο κόσμο. Πάρ’ το στα χέρια σου μέχρι να αρχίσεις να αισθάνεσαι πιο άνετα και δες πώς αισθάνεσαι.

Άλλαξε τη ρουτίνα σου για να βγεις από το comfort zone σου

Όταν έχεις την ίδια ρουτίνα κάθε μέρα, είναι εύκολο να νιώσεις ότι έχεις κολλήσει σε μια ρουτίνα. Ο εγκέφαλός μας λατρεύει το οικείο και όταν βρίσκεσαι σε αυτό το καλά πεπατημένο μονοπάτι, είναι δύσκολο για τον εγκέφαλό σου να κάνει εύκολη την απόδραση.

Θα χαρείς να μάθεις ότι μπορείς να επαναπρογραμματίσεις τον εγκέφαλό σου ώστε να σχηματίσει νέες συνδέσεις – νέα μονοπάτια.

Δοκίμασε να αλλάζεις τα πράγματα λίγο-λίγο κάθε φορά, ακόμα κι αν νιώθεις λίγο άβολα. Ποιος ξέρει τι μονοπάτια μπορεί να ανοίξει αυτό!

Εξασκήσου στην αυτογνωσία

Πολλές φορές, δεν συνειδητοποιούμε ότι συχνάζουμε συνέχεια στο comfort zone μας. Άρχισε να παρατηρείς πού νιώθεις αντίσταση στο να κάνεις ορισμένα πράγματα. Υπάρχουν φορές που έχεις την ευκαιρία να κάνεις κάτι, αλλά επιλέγεις να μην το κάνεις επειδή νιώθεις άβολα ή σε πλημμυρίζει το άγχος;

Συντονίσου πραγματικά με το πώς αισθάνεσαι αυτόν τον φόβο ή τη δυσφορία στο σώμα και το μυαλό σου. Τι συναισθήματα βιώνεις; Πώς εμφανίζεται ο φόβος στο σώμα σου;

Κράτα μια λίστα με στόχους ανάπτυξης

 Αφιέρωσε λίγο χρόνο και κάνε έναν καταιγισμό ιδεών για όλα τα πράγματα που θέλεις να πετύχεις στη ζωή σου. Μεγάλα πράγματα, μικρά πράγματα, φαινομενικά ασήμαντα πράγματα… κατάγραψέ τα όλα.

Διάλεξε μερικά για να επικεντρωθείς σε αυτά βραχυπρόθεσμα. Πώς μπορείς να κάνεις βήματα για να αναπτυχθείς ώστε να μπορέσεις να επιτύχεις αυτούς τους στόχους;

Χειρότερα και καλύτερα σενάρια

Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί; Πόσο πιθανό είναι να συμβεί στην πραγματικότητα; Εάν συμβεί το χειρότερο σενάριο, ποια είναι μια πιθανή λύση; Ποιο είναι το καλύτερο σενάριο;

Αναρωτήσου: θα έχει σημασία αυτό το αποτέλεσμα σε ένα κομβικό σημείο της ζωής μου; Θα έχει σημασία σε πέντε χρόνια; Θα έχει σημασία σε 50 χρόνια από τώρα; Πόσο σημαντικό είναι πραγματικά;

Να θυμάσαι ότι κάθε μέρα είναι μια νέα μέρα

Δεν πρόκειται πάντα να τα καταφέρνεις τέλεια. Μερικές φορές, το να βγεις από το comfort zone σου θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, και αυτό δεν πειράζει.

Τα καλά νέα είναι ότι κάθε μέρα είναι μια νέα μέρα και μπορείς απλά να συνεχίσεις να μαθαίνεις και να προσπαθείς.

Το άγνωστο μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά το άγνωστο είναι εκεί όπου τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα και η ζωή συμβαίνει. Το comfort zone σου είναι ένα μέρος όπου τα όνειρα πεθαίνουν και η ζωή κολλάει.

Έτσι, μπορείς να επιλέξεις αν θες να μείνεις εγκλωβισμέν@ και να συνεχίσεις να εύχεσαι και να ελπίζεις για μια καλύτερη ζωή ή να κάνεις ένα βήμα προς το άγνωστο και να επιλέξεις τη ζωή που ΕΣΥ θέλεις.

Μια ζωή που μπορείς να νιώσεις σκοπό, ελευθερία και χαρά. Μια ζωή που μπορείς να θες να ζεις όλο και περισσότερο!