Η επιθυμία να νιώθεις ότι έχεις περισσότερο έλεγχο στη ζωή σου είναι μια δεδομένη και λογική επιθυμία για τον περισσότερο κόσμο.

Ειδικότερα, όταν ο κόσμος τείνει να αλλάζει διαρκώς, ο φόβος ότι δεν μπορείς να καταλάβεις όσα συμβαίνουν γύρω σου θα σου προκαλέσει extra άγχος. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να θέλεις να έχεις τον έλεγχο, και στο να φοβάσαι μην χάσεις τον έλεγχο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, το τελευταίο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική σου υγεία.

Η νέα μελέτη – που εμφανίζεται στο Journal Of Behavioral And Experimental Psychiatry – αναφέρει το εξής: «Νέες θεραπευτικές κατευθύνσεις και δυνατότητες μπορούν να φανερωθούν αν μελετηθεί βαθύτερα η σχέση μεταξύ του φόβου της απώλειας ελέγχου και άλλων καταστάσεων ψυχική υγείας, όπως το OCD και η κοινωνική αγχώδης διαταραχή».

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Adam Radomsky, ο φόβος της απώλειας ελέγχου μπορεί να εμφανίζεται σε διαφορετικούς τομείς της ζωής ενός ατόμου.

Παραδείγματος χάρη, ενώ ένα άτομο μπορεί να φοβάται μήπως χάσει τον έλεγχο των συναισθημάτων του και να οδηγηθεί σε έναν καυγά, ένα άλλο άτομο μπορεί να πανικοβληθεί μήπως χάσει τον έλεγχο της ικανότητας που έχει να ηρεμεί τον εαυτό του σε μια ενδεχόμενη κρίση πανικού.

Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή ψυχική υγεία, η μελέτη του Radomsky υποστηρίζει ότι ο φόβος της απώλειας του ελέγχου μπορεί να συσχετισθεί με διάφορες διαταραχές άγχους και θέματα ψυχικής υγείας.

Η εύρεση τρόπων αντιμετώπισης του συγκεκριμένου φόβου όμως μπορεί να είναι το «κλειδί» για να διαχειριστείς την ψυχική σου υγεία και ευημερία.

Εν ολίγοις, αν είσαι κάποιος που τείνει να φοβάται μήπως χάσει τον έλεγχο (και ξοδεύεις αρκετό χρόνο για να δημιουργείς καταστροφικά σενάρια στο μυαλό σου), τότε η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης φοβίας θα σε βοηθήσει να κάνεις τη διαφορά στην ψυχική σου υγεία. Μπορεί να μην υπάρχει δοκιμασμένη μέθοδος για να ξεπεράσεις τη φοβία αυτή, αλλά αν κατανοήσεις πως συμβάλλει στο άγχος σου θα μπορέσεις να νιώσεις περισσότερη συμπόνια για τον εαυτό σου όταν αισθάνεσαι καταβεβλημένος.

Ακόμα, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πως λειτουργεί το μυαλό σου, το οποίο με τη σειρά του θα σε βοηθήσει να καταλάβεις και να αντιμετωπίσεις τους λόγους που σε οδηγούν σε αυτή τη φοβία.

Για παράδειγμα, αν πανικοβάλλεσαι ότι θα σου συμβεί κάτι ντροπιαστικό μπροστά σε άλλους ανθρώπους, θα πρέπει να σκεφτείς όλες τις φορές που δεν σου συνέβη κάτι τέτοιο, ή θα πρέπει να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι και εσύ αντίστοιχα δεν δίνεις ιδιαίτερη σημασία στη συμπεριφορά των υπολοίπων σε μια κοινωνική εκδήλωση και κατά συνέπεια θα δεις πόσο απίθανο είναι κάποιος άνθρωπος να ασχοληθεί εκείνη τη στιγμή μαζί σου.

Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών άγχους είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τον άγχος σου γενικότερα.

Η καθηγήτρια Susan Krauss Whitbourne σε μια περίληψη της μελέτης που έγραψε για το Psychology Today ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το να σκέφτεσαι τι μπορείς και τι δεν μπορείς να ελέγξεις , και γιατί δεν πρέπει να φοβάσαι το τελευταίο, μπορεί να σε βοηθήσει πραγματικά να αφήσεις τον εαυτό σου να βιώσει τις σκέψεις, τις πράξεις, τις αισθήσεις, τις συμπεριφορές με εποικοδομητικότερους τρόπους».

Για αυτό, την επόμενη φορά που θα φοβάσαι μήπως χάσεις τον έλεγχο, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να νιώσεις τα συναισθήματά σου και να κατανοήσεις από που προέρχονται. Ίσως να μην νιώσεις αμέσως ηρεμία, αλλά θα μπορέσεις να ενισχύσεις μακροπρόθεσμα την ψυχική σου υγεία και ευεξία, κάτι που μόνο καλό μπορεί να είναι.