Όταν είσαι παιδί η φαντασία σου βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση. Από μία αστεία αναπαράσταση, ένα παιχνίδι μίμησης μέχρι το πώς να αποφύγεις καταστάσεις που σε στεναχωρούν ή σ’ απογοητεύουν. Όλα κινούνται στη σφαίρα του δυνατού και του δημιουργικού. Το καλύτερο, όμως, σε αυτήν την ηλικία είναι πως δίνεσαι ολοκληρωτικά σε ό,τι κάνεις, ακόμη κι αν μετά από χρόνια συνειδητοποιείς ότι ήταν κάτι τόσο αστείο ή ασήμαντο.

Κι η τρέλα αυτή συνεχίζει να υπάρχει στην εφηβεία σου ή και στα πρώτα χρόνια της ακαδημαϊκής σου πορείας. Ζεις για το τώρα κι αποβάλλεις σχεδόν αυτόματα κάθε άγχος και κάθε στεναχώρια που στοιχειώνει το μυαλό σου. Βλέπεις τη ζωή σαν έναν ανηφορικό δρόμο που βρίσκεσαι ακόμη στην αρχή του και σκαρφίζεσαι ποικίλους τρόπους για να κάνεις την πορεία σου προς την κορυφή όσο το δυνατόν πιο ξεχωριστή και διασκεδαστική μπορείς.

Ενώ όλα κυλούν τόσο «επιμελώς ανώμαλα» στη ζωή σου, ξυπνάς μία μέρα και συνειδητοποιείς ότι πλέον έχεις μεγαλώσει. Οι συζητήσεις με τους φίλους σου πια δεν αφορούν μόνο τους πρόσκαιρους έρωτες και νεανικές ανησυχίες. Η δουλειά -αν υπάρχει βέβαια-, οι λογαριασμοί, τα έξοδα και φυσικά το αιώνιο ερώτημα «θα πάρω ποτέ πτυχίο;», είναι αυτά που ταλανίζουν όλες σου τις σκέψεις και αυτά που σε κάθε καφέ θα συζητήσεις με τους φίλους ή τον σύντροφό σου. Όλα πλέον γίνονται τόσο μηχανικά στη ζωή σου σαν να έχεις χάσει την ανεμελιά και τη δημιουργική σκέψη που τόσα χρόνια σε έκανε ευτυχισμένη.

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να ανακαλύψεις και πάλι το πάθος σου για τη ζωή, κάνοντας αυτές τις απλές ερωτήσεις στον εαυτό σου. Οι απαντήσεις που θα δώσεις θα σε κάνουν να καταλάβεις ποια είναι αυτά τα άτομα ή τα πράγματα στη ζωή σου που σε κάνουν πραγματικά χαρούμενη. Αυτές οι καταστάσεις που σε γεμίζουν ευτυχία και σε κάνουν να αισθάνεσαι πληρότητα.

1. Πόσο συχνά κοιτάζω το κινητό μου;

2. Ποια ήταν τα πράγματα που αγαπούσα να κάνω ως παιδί;

3. Τι με χαλαρώνει και με βοηθάει να σκέφτομαι καθαρά;

4. Τι είναι αυτό που με εμπνέει;

5. Τι θα έκανα αν είχα λύσει τα οικονομικά μου προβλήματα;

Εμβαθύνοντας λίγο περισσότερο στις απαντήσεις σου, θα δεις πως υπάρχουν κοινά σημεία ανάμεσά τους. Το πιθανότερο είναι αυτά τα κοινά σημεία να προέρχονται από την παιδική σου ηλικία και να σου ξυπνούν αναμνήσεις, οι οποίες ερχόμενες στο μυαλό σου σε κάνουν να χαμογελάς. Προσπάθησε, λοιπόν, να εντάξεις στην καθημερινότητά σου αυτές τις μικρές στιγμές ευτυχίας. Άνοιξε μία χαραμάδα στο γκρίζο της ζωής σου με τα άγχη και την πίεση που αυτή συνεπάγεται, για να μπορέσεις να απολαύσεις την αισιόδοξη πτυχή πραγμάτων.

featured image: unsplash.com