Μπορεί όλοι εμείς οι υπόλοιποι να λέμε ότι η φετινή κινηματογραφική χρονιά δεν ήταν και από τις πιο πλούσιες, ωστόσο ο Pedro Almodovar ξεχώρισε από αυτή 8 ταινίες.  Εκείνος φρόντισε να μας χαρίσει το 2019, το τελευταίο του έργο με τίτλο Πόνος και Δόξα, με πρωταγωνιστές τους Antonio Banderas, Penelope Cruz και πολλούς άλλους. Φέτος, συνεργάστηκε με την Tilda Swinton στην πρώτη του αγγλόφωνη ταινία με τίτλο The Human Voice, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας και θα κυκλοφορήσει εκτός απροόπτου στις αίθουσες τον Μάρτιο του 2021.

Η καραντίνα, όμως, φαίνεται να έδωσε στον Pedro Almodovar το χρόνο να κάνει ένα catch up με τις ταινίες της χρονιάς και να ξεχωρίσει τις αγαπημένες του. Έτσι, πριν από μερικές ημέρες δημοσίευσε στο προσωπικό του blog, μία λίστα 9 ταινιών, που -αν μας ρωτάς- είναι must-watch για το 2020.

First Cow

Πρώτη στη λίστα βρίσκουμε τη ταινία της Kelly Reichardt. Για τον Almodovar αυτό ήταν ένα “γοητευτικό western“, το οποίο λαμβάνει χώρα στις αρχές του 19ου αιώνα, στο Όρεγκον.

The Devil All the Time

Μπορούμε να υποθέσουμε πολλούς λόγους για τους οποίους η νέα ταινία με τον Robert Pattinson μπήκε αμέσως στις αγαπημένες του σκηνοθέτη. Ο ίδιος πάντως έχει ήδη δώσει την υπόσχεση ότι θα το ξαναδεί πολλές φορές.

Another Round

Όλος ο κόσμος έσπευσε να χειροκροτήσει τον Mads Mikkelsen για την ερμηνεία του στη συγκεκριμένη ταινία. Ανάμεσά τους και ο Pedro Almodovar, που θεωρεί ότι η συγκεκριμένη ιστορία αλλά και ο ίδιος ο Mads Mikkelsen είναι εξαιρετικοί.

Swallow

Αρχικά, μπορείς να φρεσκάρεις τη μνήμη σου για το Swallow και να καταλάβεις γιατί βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Βασικός λόγος η καθηλωτική ερμηνεία της Haley Bennett. Βέβαια, ο Almodovar θεωρεί ότι το στυλ του σκηνοθέτη Mirabella-Davis είναι ένα μείγμα Γιώργου Λάνθιμου, Jessica Hausner (Amour Fou) και Todd Solondz (Wiener-Dog). Ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνήσουμε;

Ya no estoy aqui (I’m no longer here)

Πρόκειται για την πρώτη ταινία του Fernando Frías που απεικονίζει μία λιγότερο γνωστή πλευρά του Μεξικού. Η ταινία αυτή μάλιστα ήταν επιλογή του Μεξικού για τις φετινές υποψηφιότητες των βραβείων Όσκαρ.

Little Joe

Ένα ιδιαίτερο δράμα που όμως για τον Almodovar αποτελεί την καλύτερη ταινία της σκηνοθέτιδας Jessica Hausner.

Never, Rarely, Sometimes, Always

Ανάμεσα στις γυναίκες σκηνοθέτιδες των οποίων το έργο θαύμασε ο Almodovar φέτος, έρχεται να προστεθεί και η Eliza Hittman. Δεν είναι να απορεί κανείς, μιας και η ταινία θίγει ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της ιστορίας της Αμερικής: αυτό της άμβλωσης.

The Painter and the Thief

Ένα ντοκιμαντέρ που θολώνει τα σύνορα μεταξύ αλήθειας και μυθοπλασίας. Ο σκηνοθέτης, όμως, τονίζει ότι οι ηθοποιοί κατάφεραν να υποδυθούν ουσιαστικά τους εαυτούς τους με εξαιρετικό τρόπο.

Nomadland

Μολονότι η ταινία της Chloé Zhao δεν υπήρχε στην αρχική λίστα του Almodovar, εκείνος έσπευσε να την προσθέσει μόλις την παρακολούθησε. Φρόντισε, μάλιστα, να υπογραμμίσει ότι το Nomadland είναι η ταινία της χρονιάς. Εμείς ελπίζουμε να συμφωνήσουν και τα βραβεία Όσκαρ μαζί του.

Featured Image: latimes.com