Δύο από τις ταινίες που έκαναν μαζί πρεμιέρα στο φεστιβάλ Sundance αξίζουν την προσοχή μας. Δύο φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους ταινίες που όμως έχουν κάτι βαθύτερο να τις συνδέει. Οι δύο αυτές ταινίες κατάφεραν να απεικονίσουν γυναίκες που δεν ορίζονται από μια αντρική ματιά.

Στο Jumbo της Zoé Wittock, βλέπουμε την Jeanne που προσπαθεί να συστήσει στη μητέρα της το μεγάλο της crush. Αυτή όμως σίγουρα δεν είναι μια απλή υπόθεση. Γιατί, βλέπεις, το crush της Jeanne δεν είναι από αυτά τα συνηθισμένα τα ψηλά, με ξανθιά μαλλιά και γαλανά μάτια. Είναι το καινούριο παιχνίδι Jumbo στο θεματικό πάρκο όπου εκείνη εργάζεται. Και ναι, αυτή είναι η αντικειμενοφιλία που τόσο καιρό άκουγες αλλά δεν είχες δει ποτέ μια ταινία να θίγει αυτό το θέμα.

Από την άλλη, στο Never Rarely Sometimes Always της Eliza Hittman, η ιστορία είναι διαφορετική. Στο επίκεντρο βρίσκεται η 17χρονη Autumn που ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος κάπου ανάμεσα στις βάρδιες της στο τοπικό σούπερ μάρκετ και το σχολείο. Όταν αποφασίζει να κάνει την έκτρωση βομβαρδίζεται από μηνύματα “υπέρ της ζωής”. Kαι φυσικά της απαγορεύεται να το κάνει στην Pennsylvania χωρίς κάποιον γονέα ή κηδεμόνα μαζί. Έτσι μαζί με μια φίλη της από τη δουλειά μαζεύουν χρήματα για να πάνε μέχρι την Νέα Υόρκη, όπου μπορεί να κάνει την έκτρωση χωρίς κάποιος ενήλικας να τη συνοδεύει.

Και οι δύο ιστορίες, μολονότι αισθητικά και αφηγηματικά διαφορετικές, μοιράζονται ακριβώς τον ίδιο στόχο. Να παρουσιάσουν τις γυναίκες όπως είναι χωρίς “ντροπή”. Οι δύο γυναίκες σκηνοθέτιδες κατάφεραν να μιλήσουν το 2020 για δύο θέματα που σπάνια αγγίζουμε. Και το γεγονός ότι οι ίδιες είναι γυναίκες δεν θα έπρεπε να αποτελεί βασική προϋπόθεση για να δούμε τέτοιες ιστορίες στη μεγάλη οθόνη. Εκείνες έδειξαν μάλιστα και την ντροπή που προκάλεσαν οι δύο ηρωίδες στους οικείους τους. Για τη μαμά της Jeanne που θεωρεί τρελή την κόρη της και θέλει οπωσδήποτε να της βρει ένα αγόρι. Και τους συμμαθητές της Autumn που την αποκαλούν με τα χειρότερα επίθετα στο σχολείο.

Προσπάθησε να δεις αυτές τις δύο ταινίες και μετά θα ξέρεις τι είδους ερωτήσεις θα πρέπει να θέσεις κι εσύ στον εαυτό σου. Και απάντησε με “ποτέ”, “σπάνια”, “μερικές φορές”, “πάντα”. Σαν την Autumn.

Featured Image: berlinale.de