Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να ακουμπάς το πρόσωπό σου και τα μαλλιά σου χωρίς να το σκεφτείς; Εν όψει της τρέχουσας κατάστασης, η γενικότερη υγιεινή του σώματος από την κορυφή έως τα νύχια δεν είναι αρκετή. Είναι σημαντικό να διατηρείς την υγιεινή των χεριών σου όσο περισσότερο μπορείς. Τόσο το αντισηπτικό όσο και η πλύση των χεριών με σαπούνι και νερό είναι ένα πολύ καλό βήμα για την προστασία της υγείας σου. Αλλά είναι κάποιο από τα δύο πιο αποτελεσματικό; Ποια από τις δύο μεθόδους προστατεύει καλύτερα από τη μετάδοση ιών και μικροβίων;

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του αντισηπτικού

Το αντισηπτικό έχει γίνει το πρώτο πράγμα που βάζουμε στην τσάντα μας πριν το κινητό και το πορτοφόλι μας. Είναι η καλύτερη λύση όταν είσαι εν κινήσει και με αυτό έχεις τη δυνατότητα να απολυμάνεις τα χέρια σου περισσότερες φορές. “Μια τόσο απλή κίνηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας μετάδοσης ιών”, λέει στο Allure η Neha Nanda του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Ο Niket Sonpal, γαστρεντερολόγος και βοηθός καθηγητής στο Kολέγιο Touro, συμφωνεί ότι συχνά μπορεί να είναι η πιο κατάλληλη επιλογή: “Το πλεονέκτημα του αντισηπτικού είναι η ικανότητα καταπολέμησης μικροβίων όταν το νερό και το σαπούνι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα.”

Όμως τα απολυμαντικά χεριών δεν είναι αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση όλων των μικροβίων, ιών και βακτηριδίων. “Είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των τύπων ιών εκτός από τον νορβιοϊό, ο οποίος προκαλεί ένα συγκεκριμένο είδος διάρροιας“, εξηγεί η Linda Anegawa, συνεργάτης της PlushCare που εδρεύει στη Χαβάη. Ενώ είναι η εύκολη λύση, δεν είναι εκατό τοις εκατό αποτελεσματικά. Τα αντισηπτικά δεν προστατεύουν επίσης από κάποιους τύπους βακτηρίων, μεταξύ των οποίων ένα που ονομάζεται C. difficile, το οποίο προκαλεί διάρροια από υπερβολική χρήση αντιβιοτικών.

Γιατί οι γιατροί επιλέγουν σαπούνι και νερό

Αν και πολλά σπίτια και επιχειρήσεις παρέχουν μεγάλα μπουκάλια αντισηπτικών, είναι καλύτερο να θεωρείται το αντισηπτικό ως φορητή εναλλακτική λύση όταν δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε νεροχύτη και σαπούνι. Γιατί; “Το αντισηπτικό μπορεί να σκοτώσει ιούς και ορισμένα βακτήρια, αλλά δεν καθαρίζει τα χέρια όπως το σαπούνι και το νερό“, λέει ο  Αθανάσιος Μελισιώτης του UPenn Πανεπιστημίου. Το σαπούνι σκοτώνει τα μικρόβια, τα δεσμεύει και βοηθάει να τα απομακρύνετε φυσικά, με το νερό, από το δέρμα σας. Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι είναι καλύτερο από ένα κοινό σαπούνι. Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις σε πειράματα ότι αυτό ισχύει.

Τι να αναζητάς όταν επιλέγεις αντισηπτικό

Όταν δεν είναι προσβάσιμο το νερό και το σαπούνι, προτίμησε ένα αντισηπτικό με πάνω από 60% αλκοόλη. Τα αντισηπτικά χωρίς αλκοόλη δεν έχουν αρκετό υποστηρικτικό υλικό αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους. Μην προσπαθήσεις φυσικά να φτιάξεις το δικό σου αντισηπτικό! Πρέπει να είναι ελεγμένο από τις σχετικές αρχές γιατί αλλιώς μπορεί να καταλήξεις με εγκαύματα στο δέρμα σου που τελικά θα το κάνει πιο ευάλωτο σε βακτήρια και ιούς. Οι ειδικοί επίσης επισημαίνουν να προσέχουμε τα αντισηπτικά που περιέχουν triclosan. Σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι ενδέχεται να αναστέλλει την αντιβακτηριδιακή δράση του αντισηπτικού.

Ανεξάρτητα τι θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να προσέχεις την τεχνική σου

Η τεχνική είναι μια και συμπεριλαμβάνει την τριβή των δαχτύλων, των αντιχείρων, των καρπών και των παλαμών. Πού μπορείς να βρεις όλες τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσεις για να χρησιμοποιήσεις τόσο το σαπούνι σου όσο και το αντισηπτικό σου σωστά; Στη σχετική λίστα που ανεβάσαμε. Δες λοιπόν ποιο από τα δύο σε βολεύει και φρόντισε να το χρησιμοποιείς αρκετά μέσα στη μέρα
featured image: Allure