Είσαι σίγουρη πως χρησιμοποιείς σωστά το αντισηπτικό;

Είσαι σίγουρη πως χρησιμοποιείς σωστά το αντισηπτικό;

Η εξάπλωση του κοροναϊού έχει δημιουργήσει πανικό και αν πρόλαβες, θα έχεις προμηθευθεί αρκετά μπουκαλάκια με αντισηπτικό. Τα φαρμακεία όμως και τα super market έχουν αρχίσει να έχουν ελλείψεις στο προϊόν. Δεν έχουμε πάντα πρόσβαση σε σαπούνι και νερό. Ως εκ τούτου επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό κάθε φορά που ερχόμαστε σε επιφάνειες που έχουν ακουμπήσει άλλοι άνθρωποι. Είναι όσο αποτελεσματικό θεωρούμε; Οι ειδικοί λένε ότι αν το αντισηπτικό περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλη, τότε όντως έχει τα αποτελέσματα που όλες φανταζόμαστε. Όμως το χρησιμοποιούμε όλες σωστά; Αυτά είναι τα βήματα που όλες πρέπει να ακολουθούμε όταν εφαρμόζουμε το αντισηπτικό.

1. Μην είσαι υπερβολική στην οικονομία του αντισηπτικού που χρησιμοποιείς

Είναι λογικό να φοβάσαι ότι θα μείνεις χωρίς αντισηπτικό λόγω της έλλειψης στην αγορά, αλλά το να χρησιμοποιείς λιγότερο από ό,τι συνίσταται δεν θα έχει τα αποτελέσματα που θέλεις. Ρίξε αρκετό λοιπόν στα χέρια σου και ξεκίνα την επάλειψη.

2. Κάλυψε ολόκληρη την επιφάνεια των χεριών σου με αντισηπτικό

Θα ήταν μαγικό να μπορούμε να απλώνουμε αντισηπτικό στις παλάμες μας και να ήμασταν καλυμμένες. Επειδή όμως το αντισηπτικό δεν λειτουργεί έτσι, πρέπει:

  • Να το εφαρμόσεις στις παλάμες
  • Να το εφαρμόσεις στην έξω μεριά των χεριών σου
  • Να φροντίσεις να απλωθεί ανάμεσα και κατά μήκος των δαχτύλων σου
  • Να τρίψεις τα νύχια σου στις παλάμες σου γιατί και εκεί μαζεύονται ακαθαρσίες και βακτήρια
  • Να τρίψεις καλά τους αντίχειρές σου
  • Να τρίψεις τους καρπούς σου

3. Άπλωσε το στα χέρια σου μέχρι να στεγνώσει

Αν όταν τελειώσεις με όλα τα σημεία που πρέπει να καλύψεις στα χέρια σου και το αντισηπτικό είναι ακόμα υγρό μην το στεγνώσεις με πετσέτα. Το να βάλεις μια πετσέτα πάνω σε υγρά χέρια θα είναι σαν να βάζεις μικρόβια στα αποστειρωμένα χέρια σου. Οπότε εφόσον είναι ακόμα υγρά, εκμεταλλεύσου τα υπολειπόμενα δευτερόλεπτα για να ξαναπεράσεις κάποιες επιφάνειες των χεριών σου.

4. Πλύνε τα χέρια σου όποτε μπορείς

Το αντισηπτικό είναι η γρήγορη λύση αν είσαι στο δρόμο και δεν μπορείς να πλύνεις τα χέρια σου. Όμως μην επαναπαύεσαι σε αυτό. Όποτε μπορείς πλύνε τα χέρια σου με χλιαρό νερό (για να μη δημιουργήσεις ερεθισμούς στο δέρμα).

Αφού πλύνεις τα χέρια σου στέγνωσέ τα απαλά με χαρτί υγείας μιας χρήσης. Οι πετσέτες βρέχονται και μέχρι να στεγνώσουν γίνονται εστίες μικροβίων. Έτσι είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς χαρτί υγείας μιας χρήσης και να το κρατήσεις για να κλείσεις και τη βρύση αφού τελειώσεις το πλύσιμο.

Extra tip: Όταν φτερνίζεσαι ή βήχεις, κάλυψε το στόμα σου με τη μέσα μεριά του αγκώνα σου - όχι με τις παλάμες σου.

featured image: The Entertaining House
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.