Η ανάγκη για λαμπερά και υγιή μαλλιά, είναι κάτι που όλες έχουμε. Είτε έχεις ένα αυστηρό καρέ, είτε πλούσια μακριά μαλλιά, σίγουρα η περιποίηση που απαιτούν θα μαλλιά σου, πολλές φορές δεν είναι αυτή ακριβώς που έχεις υιοθετήσει.

Καθημερινά, είμαι σίγουρη πως κάνεις μικρά λαθάκια, τα οποία όμως μπορεί να δημιουργήσουν φθορές στα μαλλιά σου. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει 8 συνήθειες που βλάπτουν τα μαλλιά σου και πρέπει να σταματήσεις άμεσα.

1. Ύπνος με βρεγμένα μαλλιά

Πολλές φορές, προκειμένου να γλιτώσεις λίγο χρόνο, επιλέγεις να κοιμηθείς με νωπά ή βρεγμένα μαλλιά, θεωρώντας παράλληλα πως αυτό τα ωφελεί μιας και αποφεύγεις και την θερμότητα από το σεσουάρ. Αυτό όμως που δεν έχεις σκεφτεί είναι πως τα μαλλιά έχουν πάρα πολλή υγρασία και έρχονται σε επαφή με υφάσματα, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων ή και τριχόπτωση.

2. Πετσέτα

Μια συνήθεια που πλέον γίνεται αυτόματα είναι να τρίβεις τα μαλλιά σου με την πετσέτα μετά το μπάνιο μας. Αν και μοιάζει αναγκαίο, η συγκεκριμένη κίνηση σπάει την τρίχα και φριζάρει τα μαλλιά.

3. Λάθος βούρτσισμα

Ιδικά σε περιπτώσεις που βιάζεσαι και πρέπει να ετοιμαστείς γρήγορα, σίγουρα βουρτσίζεις τα μαλλιά σου από την ρίζα προς τις άκρες. Αυτό δημιουργεί κόμπους και καταλήγει στο να σπας την τρίχα προσπαθώντας να τα ξεμπερδέψεις.

4. Χρήση ενός και μόνο σαμπουάν

Ανάλογα με τον καιρό ή την κατάσταση της υγείας σου, τα μαλλιά και γενικότερα το δέρμα σου, έχουν διαφορετικές ανάγκες. Άλλες περιόδους του χρόνου μπορεί να παρουσιάζεις ξηρότητα και άλλες λιπαρότητα. Πρέπει λοιπόν και να προσαρμόζεις και να αλλάζεις και το σαμπουάν σου ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν τα μαλλιά σου την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

5. Σφιχτές αλογοουρές

Οι σφιχτές κοτσίδες, που πολλές φορές συνοδεύονται και από λαστιχάκια μαλλιών τα οποία δεν έχουν κάποιο κάλυμμα. Για να δέσεις τα μαλλιά σου προτίμησε να χρησιμοποιείς λαστιχάκια τα οποία καλύπτονται με ύφασμα και δεν σπάνε ή ταλαιπωρούν την τρίχα σου.

6. Θερμοπροστασία

Εάν χρησιμοποιείς συσκευές θερμότητας, είναι πολύ σημαντικό να μην αμελείς να θωρακίζεις και να προστατεύεις όσο μπορείς την τρίχα, από την φθορά που δημιουργούν οι συσκευές αυτές. Όσο κι αν βαριέσαι ή βιάζεσαι ποτέ μην αμελείς την χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων.

7. Παλιές συσκευές

Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές, έχουν ένα χρονικό όριο ζωής. Όταν όμως αυτές οι συσκευές έρχονται σε επαφή με τα μαλλιά σου, πρέπει να προσέχεις ιδιαίτερα. Η επαφή με φθαρμένες πλάκες μπορεί να σπάσουν την τρίχα ή ακόμη και να την κάψουν.

8. Καθάρισε τις βούρτσες

Κάθε πότε καθαρίζεις τις βούρτσες που χτενίζεσαι; Κι όμως αυτή η συνήθεια που όλοι μας παραλείπουμε, μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σου. Η βούρτσες συγκεντρώνουν τρίχες και νεκρά κύτταρα, τα οποία αποτελούν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων, ιδίως σε συνδυασμό με υπολείμματα από προϊόντα styling. Προσπάθησε να καθαρίζεις τις βούρτσες σου, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

featured photo: Twenty20.com/nina_p_v