Ο καφές μπορεί να αυξάνει την προσοχή σου, αλλά δε σε κάνει πιο δημιουργική

Ο καφές μπορεί να αυξάνει την προσοχή σου, αλλά δε σε κάνει πιο δημιουργική

Η δημιουργικότητα αποτελεί την ικανότητα για διαφορετικό τρόπο σκέψης. Έναν τρόπο σκέψης που οδηγεί στην παραγωγή νέων ιδεών και στην επίλυση προβλημάτων με πρωτότυπο τρόπο. Πόση επίδραση όμως έχει σε αυτήν ο καφές που πίνεις το πρωί;

Πιθανότατα ελάχιστη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα

Συγκεκριμένα στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές χώρισαν τους 88 συμμετέχοντες σε δυο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα έδωσαν ένα χάπι καφεΐνης των 200 mg-το οποίο ισοδυναμεί με ένα φλιτζάνι δυνατό καφέ-και στη δεύτερη ένα placebo. Έπειτα, μελέτησαν τις επιδράσεις του διεγερτικού στην επίλυση προβλημάτων και την αποκλίνουσα σκέψη, τη μνήμη και τη διάθεση.

Στα αποτελέσματα φάνηκε πως επηρέασε τη συγκλίνουσα (κριτική) σκέψη - αφού μπορεί να αυξήσει την ικανότητα συγκέντρωσης - αλλά όχι και την αποκλίνουσα (δημιουργική). Ως προς τη διάθεση, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν λιγότερο λυπημένοι. Ενώ δεν υπήρξαν στοιχεία που να δείχνουν ότι η καφεΐνη αναστέλλει τη δημιουργικότητα.

Να σημειωθεί εδώ ότι, για να έχεις τα ευεργετικά αποτελέσματα του καφέ, καλό είναι να προσέχεις την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνεις. Όπως αναφέρθηκε, η μελέτη διεξήχθη με το ισοδύναμο μόνο ενός φλιτζανιού καφέ. Η καφεΐνη, προφανώς, προκαλεί διέγερση. Αυτή η διέγερση έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την εργασία ενός ατόμου ή την άσκηση. Ειδικά, όταν η κόπωση επιδρά αρνητικά στην απόδοσή του. Αλλά αυτό λειτουργεί μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο κρίσιμο σημείο. Η υπερδιέγερση (εξαιτίας της υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης) μειώνει την απόδοση καθιστώντας πιο δύσκολη την προσοχή.

Βέβαια, ποια ποσότητα θεωρείται υπερβολική, διαφέρει στον καθένα. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μεταβολίζουν γρήγορα τη καφεΐνη, ενώ άλλοι αργά. Για τους τελευταίους δε, η περίσσεια καφεΐνης μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Αφού, λοιπόν, τα γονίδια έχουν τον τελευταίο λόγο, πρέπει να μάθεις να ακούς το σώμα σου. Εάν νιώθεις υπερδιέγερση, νευρικότητα και δεν μπορείς να κοιμηθείς τη νύχτα λόγω της κατανάλωσης καφέ, ίσως να μην είναι το σωστό διεγερτικό για σένα. Αν όμως ανέχεσαι την καφεΐνη, τότε είναι ΟΚ να πιεις μια μεγαλύτερη ποσότητα καφέ.

Διάβασε ακόμα:

Πράσινο τσάι Vs καφές: ποια είναι η πιο υγιεινή πηγή καφεΐνης;

featured image: Byrdie
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.