Το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία εξακολουθεί να υπάρχει, ευτυχώς όμως έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου και διαφαίνεται ότι, έστω και με αργούς ρυθμούς, οι προκαταλήψεις σταδιακά ξεθωριάζουν. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην ψυχοθεραπεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη συναισθηματική δυσφορία που βιώνουν. Πολλές φορές, όμως, συνειδητοποιούν ότι αυτή δεν αρκεί.

Πρόσφατα, ήρθε στο προσκήνιο μια άλλη μορφή θεραπείας, που συμπεριλαμβάνει και το σώμα. Γνωστή και ως Internal Family Systems (IFS), αυτή η τεχνική περιλαμβάνει συντονισμό των αισθήσεων του σώματος, με στόχο να αποκαλύψει -και τελικά να θεραπεύσει- παλιές πηγές πόνου. «Εστιάζει στη σύνδεση μεταξύ νου και σώματος», εξηγεί στο The Good Trade η Calandra Balfour, επαγγελματίας ευεξίας, με ειδίκευση στο σωματικό τραύμα. «Περιλαμβάνει δουλειά με το σώμα, με τελικό στόχο την αντιμετώπιση ψυχικών τραυμάτων. Σκοπός της σωματικής θεραπείας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να απελευθερώσουν το συναισθηματικό και σωματικό τραύμα, που είναι αποθηκευμένο στο σώμα».

«Η σωματική θεραπεία ή θεραπεία με βάση το σώμα, είναι μια ομάδα μεθόδων που εξετάζουν τη σύνδεση μυαλού και σώματος και χρησιμοποιούν τόσο την ψυχοθεραπεία, όσο και σωματικές θεραπείες, με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση του τραύματος», αναλύει ο Luke Sniewski, ειδικός ευεξίας, σωματικός θεραπευτής και συγγραφέας του Somawise.

Πώς ασκείται η σωματική θεραπεία;

Το σώμα σου είναι το μόνο εργαλείο που πραγματικά χρειάζεσαι σε αυτή τη θεραπεία. Όσοι έχουν βιώσει δύσκολες εμπειρίες, που έχουν υπονομεύσει την ψυχική τους υγεία, πιθανότατα φέρουν τραύματα, έστω και αδιόρατα, και στο σώμα. Ωστόσο, στον σύγχρονο κόσμο, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αποσυνδεθεί από το σώμα μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διακρίνουμε αυτά τα αποτυπώματα. Η σωματική θεραπεία προσφέρει, λοιπόν, μια καθοδήγηση για να επανασυνδεθούμε με αυτό. «Μας βοηθά να αναγνωρίσουμε και να αξιοποιήσουμε τη σοφία που έχει το σώμα μας, για να θεραπεύσουμε τα τραύματά μας», λέει ο Sniewski.

Μια συνεδρία σωματικής θεραπείας μοιάζει με τη διαδικασία της ύπνωσης. Ο θεραπευτής θα σου ζητήσει να ακολουθήσεις μια αίσθηση στο σώμα σου και να κάνεις μια νοητή «συζήτηση» με αυτό το μέρος του εαυτού σου. Σε κάθε συνεδρία, θα συνδέεσαι με διαφορετικά κομμάτια σου, που φέρουν τραύματα και, μέσω αυτού, θα τα γιατρέψεις, περνώντας στον εαυτό σου το μήνυμα ότι είναι πλέον ασφαλής. Η διαδικασία είναι ήπια και σταδιακή, ενθαρρύνει την εσωτερική περιέργεια και την αυτοσυμπόνια. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι μέσω των οποίων το σώμα μπορεί να ενταχθεί στη θεραπεία με στόχο τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, αν και οι γενικές αρχές παραμένουν ίδιες.

«Στη σωματική θεραπεία, κάθε άνθρωπος μπορεί να συνειδητοποιήσει καλύτερα τις σωματικές του αισθήσεις και πώς συνδέονται με τη συναισθηματική του κατάσταση», λέει η Balfour. «Εστιάζοντας σε αυτές τις αισθήσεις, το άτομο μπορεί να αναγνωρίσει και να απελευθερώσει οποιοδήποτε συναισθηματικό ή σωματικό τραύμα που επηρεάζει την ψυχική του υγεία».

Πώς μπορεί να σε βοηθήσει η σωματική θεραπεία;

Ο Δρ. Sniewski εξηγεί: «Με την ψυχοθεραπεία, είναι σαν να ανάβεις ένα φως σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο. Αυτό, όμως, δε σημαίνει απαραίτητα ότι η δουλειά έχει τελειώσει. Μόλις ανάψεις το φως, αντικρίζεις ότι υπάρχει ένα μεγάλο χάος, που πρέπει να καθαρίσεις. Η σωματική θεραπεία είναι ακριβώς αυτό: Η εκκαθάριση του χάους».

Η υπομονή είναι απαραίτητο συστατικό σε όλη αυτή τη διαδικασία, επειδή το ταξίδι για την επανασύνδεση με τον εαυτό μας είναι συχνά μακρύ και δύσκολο. «Έχουμε την ευκαιρία να απελευθερώσουμε βαθιά συναισθήματα και τραύματα, που ίσως είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν αποκλειστικά μέσω της ψυχοθεραπείας. Έτσι, αυξάνουμε την αυτογνωσία μας και κατανοούμε καλύτερα τις συναισθηματικές μας εμπειρίες, βελτιώνουμε την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε το άγχος και να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας και, τελικά, νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι με το σώμα και το μυαλό μας», λέει η Balfour.

Το σώμα μπορεί έτσι να ολοκληρώσει τον κύκλο του τραύματος, απελευθερώνοντας παλιό πόνο, που πλέον δεν έχει τίποτα να προσφέρει.

Αν δοκιμάσεις τη σωματική θεραπεία μόν@ σου, προσπάθησε να εστιάσεις στις αισθήσεις του σώματός σου. «Το πιο σημαντικό είναι ο βαθμός σύνδεσης με το σώμα μας κατά τη διάρκεια της θεραπείας», τονίζει ο δρ. Sniewski. «Όσο πιο συνδεδεμένοι είμαστε, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη που βιώνουμε».