Η φετινή χρονιά σίγουρα ήταν μία καλή εξάσκηση της υπομονής μας. Τώρα όμως που όλα μοιάζουν να επανέρχονται στα φυσιολογικά πλαίσια, οι άνθρωποι είναι ανυπόμονοι για όσα δεν μπορούν να έχουν και να ζήσουν όπως προηγουμένως.

Οι παλιοί συνηθίζουν να λένε ότι η υπομονή είναι αρετή. Για κάποιους ανθρώπους σήμερα, όμως, η υπομονή είναι τέχνη -ίσως και Ολυμπιακό άθλημα. Χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση και φροντίδα.

Παρακάτω θα βρεις μερικούς απλούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να την εξασκήσεις στην καθημερινότητά σου, είτε σωματικά είτε πνευματικά.

Βελτίωσε την αναπνοή σου

Μπορεί να έχεις συσχετίσει την υπομονή με κάτι που βρίσκεται μέσα μας και δεν επηρεάζεται από το σώμα μας, ωστόσο ανήκει κι αυτή σε ένα ενιαίο σύστημα. Μπορείς λοιπόν να χρησιμοποιήσεις την αναπνοή σου ως εργαλείο για να εξασκήσεις την υπομονή σου. Στη σύγχρονη καθημερινότητα συχνά δεν σκέφτεσαι καν το πώς αναπνέεις. Είναι κάτι που συμβαίνει στον οργανισμό σου τελείως ασυνείδητα. Ωστόσο, όταν το επιβάλλουν οι καταστάσεις γύρω σου, μπορείς να δοκιμάσεις μερικές βαθιές εισπνοές και εκπνοές. Αυτό σταδιακά θα χαμηλώσει τους ρυθμούς της αναπνοής σου γενικότερα και θα βοηθήσει το σώμα σου να λειτουργήσει με καλύτερους ρυθμούς και πιο ήρεμα.

Σκέψου μόνο όσα είναι εφικτό να αλλάξεις

Πηγαίνοντας στο πνευματικό κομμάτι, εκεί η υπομονή παίζει πολύ με τις ανησυχίες του μυαλού. Το “κόλπο” είναι να ξεκινήσεις να αντιμετωπίζεις αυτές τις ανησυχίες, μία κάθε φορά. Κυρίως όμως να δώσεις έμφαση σε όσα πράγματι μπορείς να αλλάξεις. Αν ανησυχείς ότι δεν κοιμάσαι καλά το βράδυ, δοκίμασε να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Μην προσπαθήσεις όμως να λύσεις και άλλα σου θέματα ταυτόχρονα. Αυτό απλά θα ασκήσει έξτρα πίεση στον οργανισμό σου. Εστίασε, λοιπόν, σε όλα όσα μπορείς να ελέγξεις.

Εξάσκησε την αποδοχή

Κάποια πράγματα απλά δεν μπορούν να αλλάξουν – τουλάχιστον όχι άμεσα. Εκεί είναι που πρέπει να εξασκήσεις την αρετή της αποδοχής. Το να συγχίζεσαι και να ταράζεσαι για πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις, μόνο κακό κάνει στον εαυτό σου. Μη σκορπάς την ενέργεια σου σε αυτά. Αντίθετα, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις αυτές τις καταστάσεις. Μην τις βλέπεις απλά ως εμπόδια που χρειάζεται αμέσως να ξεπεραστούν, αλλά ως νέες περιπέτειες μέσα από τις οποίες σίγουρα θα αποκομίσεις κάτι.