Είμαστε μια κοινωνία που έχει εμμονή να κάνει πράγματα. Είναι λες κι έχουμε προγραμματιστεί να ξέρουμε πώς να κάνουμε multitasking κι αν δεν το κάνουμε μάλλον δεν είμαστε τόσο ικανοί όσο οι υπόλοιποι, που υποστηρίζουν πως μπορούν.

Πρέπει με κάποιον τρόπο, μαγικά, να είμαστε πάντα απασχολημένοι αλλιώς φοράμε στον εαυτό μας την ταμπέλα της «τεμπελιάς».

Και ενώ δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να «κάνουμε τα πράγματα» – σε τελική ανάλυση, όλοι έχουμε δουλειές να κάνουμε – ο βαθμός στον οποίο η παραγωγικότητα κυριεύει τη ζωή μας επηρεάζει όλη την καθημερινότητά μας. Κυρίως ψυχολογικά.

Βασικά πράγματα όπως ο ύπνος και η φροντίδα του εαυτού μας έχουν γίνει ακόμη ένα καθήκον για να «σημειώσουμε» στις λίστες υποχρεώσεων μας και το να πάρουμε ”άδεια” για να μην κάνουμε απολύτως τίποτα συχνά αντιμετωπίζεται με ενοχές επειδή νιώθουμε «τεμπέληδες».

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Microsoft Surface, τα δύο τρίτα (63%) των ανθρώπων φτάνουν πλέον σε ένα σημείο «υπερφόρτωσης άγχους» επειδή έχουν τόσα πολλά να κάνουν.

Αυτή η αίσθηση του «άγχους παραγωγικότητας» είναι μάλιστα χειρότερη μεταξύ των γυναικών: τρεις στις πέντε γυναίκες (59%) αισθάνονται ότι δεν μπορούν να κάνουν αρκετά καθημερινά, σε σύγκριση με λιγότερους από δύο στους πέντε άνδρες (37%).

Τι προκαλεί όμως αυτή την αύξηση της πίεσης που νιώθουμε τόσοι πολλοί από εμάς; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αποσυνδέσουμε τον εαυτό μας από αυτόν τον κύκλο άγχους και στρες;

Ενώ η πανδημία οδήγησε έτσι κι αλλιώς στην αύξηση του φόρτου εργασίας πολλών ανθρώπων, η ψυχολόγος Rajvinder Samra πιστεύει ότι κρύβονται πολλά περισσότερα πίσω από αυτή την αύξηση του άγχους παραγωγικότητας και δεν οφείλεται μόνο στις καταστάσεις που βιώσαμε.

«Τα υπερβολικά υψηλά standards της καθημερινότητας για τα πράγματα που πρέπει να γίνουν θέτουν επίσης τη βάση για την ανάπτυξη του άγχους παραγωγικότητας».

«Μπορεί να χρησιμοποιούμε αυτά τα υψηλά πρότυπα για να διατηρήσουμε τη δική μας αίσθηση αυτοεκτίμησης σε περιόδους απομόνωσης, κάτι που μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να επιτύχουμε και να είμαστε συνεχώς παραγωγικοί», λέει η ίδια προσθέτοντας:

«Ίσως το να είμαστε πιο απομονωμένοι και χωρίς τις κοινωνικές συγκρίσεις και τους συνήθεις κοινωνικούς κανόνες που μας βοήθησαν προηγουμένως να επιτύχουμε ισορροπία πριν από την πανδημία, επέτρεψε αυτές τις προσδοκίες να ξεφύγουν από τον έλεγχό μας».

Όσον αφορά τις διαφορετικές εμπειρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών, η Δρ Samra θεωρεί ότι μπορεί να έχει να κάνει με τα δυσανάλογα επίπεδα οικιακής και γονικής επιβάρυνσης που έχουν αισθανθεί πολλές γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Πώς να διαχειριστείς το άγχος παραγωγικότητας

Βρες την πηγή του άγχους

Ο εντοπισμός των τρόπων με τους οποίους η ανάγκη σου να είσαι παραγωγική θα μπορούσε να σε κάνει να αισθάνεσαι χειρότερα είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσεις.

«Το να ελέγχεις και να απαντάς τα email σε ώρες που δεν εργάζεσαι, είναι απλώς κουραστικό και μπορεί να σε εμποδίσει από την ξεκούραση και την ανάπαυση», αναφέρει η Rajvinder Samra.

«Άρχισε να σκέφτεσαι πώς μπορείς να επαναφέρεις αυτήν την κατάσταση σε ένα φυσιολογικό ή βιώσιμο επίπεδο για εσένα».

Χρησιμοποίησε την τεχνολογία προς όφελός σου

Ενώ ορισμένες εφαρμογές παραγωγικότητας και οργάνωσης μπορούν να σου ασκήσουν πίεση για να κάνεις παραπάνω στην καθημερινότητά σου, υπάρχουν τρόποι χρήσης τεχνολογίας που μπορούν να σε βοηθήσουν να αποβάλεις την πίεση.

Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαμορφώσει εκ νέου νέες ρουτίνες, να θέσει νέα όρια και να υποστηρίξει πραγματικά την παραγωγικότητα.

Διαχειρίσου την ενέργειά σου, όχι μόνο τον χρόνο σου

Το να επικεντρωθείς στα επίπεδα της ενέργειάς σου καθημερινά, είναι ένας εξαιρετικός δείκτης του πόσα μπορείς πραγματικά να κάνεις κάθε μέρα. Σίγουρα δεν έχεις πάντα τα ίδια επίπεδα ενέργειας και το σώμα σου, μπορεί να σου δείξει ποια είναι τα όριά σου και εσύ οφείλεις να το ακούσεις, για να αποφύγεις το burnout.

first published: 15.04.2021