Για κάποιους ανθρώπους η ιδέα και μόνο της αλλαγής μπορεί να είναι τρομακτική. Αν υπάρχουν στιγμές που πιάνεις τον εαυτό σου να αντιστέκεται σε μια κατάσταση που πάει να αλλάξει, ή αν νιώθεις άγχος για το μέλλον τότε ίσως να φοβάσαι και εσύ την αλλαγή.

Σίγουρα το να αλλάξει ή να τελειώσει μια κατάσταση μπορεί να είναι τρομακτικό μιας και δεν μπορείς να γνωρίζεις τι ακολουθεί ή τι μπορεί να συμβεί. Όμως η αλλαγή μπορεί να φέρει και αμέτρητες καινούριες ευκαιρίες και δυνατότητες που ούτε καν είχες φανταστεί.

Καταλαβαίνω πως μπορεί από το φόβο της ενδεχόμενης αλλαγής να είναι δύσκολο να δεις τα θετικά που μπορεί να φέρει μια αλλαγή, όμως έχε στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως κάθε αλλαγή είναι και μια εξέλιξη για εσένα, σε ανθρώπινο επίπεδο.

Το πρώτο βήμα βέβαια είναι να μπορέσεις να αναγνωρίσεις εάν όντως φοβάσαι την αλλαγή. Μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται αλλά υπάρχουν μερικά σημάδια τα οποία μπορείς να παρατηρήσεις αν σου συμβαίνουν.

Ας δούμε μερικά από αυτά.

Αρχικά αν δεν νιώθεις ευτυχισμένη και αντί να κάνεις κάτι να το αλλάξεις ψάχνεις συνέχεια να βρεις δικαιολογίες ότι όλα είναι μια χαρά και δεν βλέπεις τα αρνητικά της κατάστασής σου, είναι ένα πρώτο σημάδι. Δεν αναφέρομαι φυσικά στο να βλέπεις τα θετικά σε μια κατάσταση και να μην αφήνεις τα αρνητικά να σε ρίχνουν. Αναφέρομαι στην αντιμετώπιση της κατάστασης με “τοξική θετικότητα”.

Κατακλύζεσαι από συναισθήματα άγχους και φόβου

Επίσης το γεγονός πως σκεπτόμενη το μέλλον αντί να νιώθεις έμπνευση και όρεξη για δημιουργία, κατακλύζεσαι από συναισθήματα άγχους και φόβου, είναι ένα άλλο σημάδι.

Ακόμα, αν είσαι από τους ανθρώπους που ενώ νιώθουν πιεσμένοι ή δυστυχισμένοι ή ότι κάτι τους λείπει από τη δουλειά τους αλλά παραμένουν εκεί και δεν κάνουν κάτι να το αλλάξουν. Ή αν γενικότερα δεν αλλάζεις την καθημερινή σου ρουτίνα γιατί αλλιώς νιώθεις στρεσαρισμένη ή αγχωμένη. Τότε είναι ένα δείγμα ότι φοβάσαι την αλλαγή.

Επίσης αν μπορέσεις παρατήρησε πως νιώθεις όταν σκέφτεσαι την αλλαγή. Για παράδειγμα σκέψου ένα σημείο της ζωής σου στο οποίο δεν είσαι ευτυχισμένη και σκέψου πως αυτό με κάποιο τρόπο αλλάζει. Αν εκείνη τη στιγμή νιώσεις το σώμα σου να αντιδρά είναι ένα σημάδι.

Καταλαβαίνω πως δεν είναι εύκολο όχι μόνο να το παρατηρήσεις αλλά και να συνειδητοποιήσεις πως κάτι τέτοιο σου συμβαίνει. Δεν είναι εύκολο να συνειδητοποιείς πως για καιρό άφηνες -ασυνείδητα- το φόβο σου για αλλαγή να σε κρατάει πίσω ή να σε κάνει δυστυχισμένη. Όμως αν συνειδητοποιήσεις πως σου συμβαίνει και πως η αλλαγή αν την αγκαλιάσεις μπορεί να σε κάνει να ξυπνάς και να νιώθεις γεμάτη και να είσαι χαμογελαστή, τότε έχεις κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα.

Όπως είπαμε και παραπάνω, μέσα από την αλλαγή εξελίσσεσαι και μαθαίνεις πράγματα για εσένα την ίδια που ούτε καν μπορεί είχες φανταστεί. Βλέπεις έναν νέο εαυτό που ούτε καν φανταζόσουν τι μπορεί να καταφέρει.

Δώσε του λοιπόν μια ευκαιρία να σου δείξει και εκείνος τι μπορεί να κάνει και μπορεί να εκπλαγείς ευχάριστα.