Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις όταν δουλεύεις από σπίτι είναι ο καθορισμός και η διατήρηση των ορίων μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής σου ζωής. Εάν έχεις εργαστεί και εσύ από το σπίτι τους τελευταίους 12 μήνες, τότε ξέρεις πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάμε. Όταν δεν έχεις τη φυσική απογευματινή μετάβαση από το γραφείο στο σπίτι για να σε βγάλει από το «work mode», η κατάσταση μπορεί να γίνει αρκετά θολή. Όσες φορές και εάν έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου πως το μεσημέρι θα κάνεις διάλειμμα για φαγητό ή το απόγευμα θα κλείνεις τον υπολογιστή σε μια καθορισμένη ώρα, δεν τα καταφέρνεις. Και αυτό σε ωθεί σε μια ανθυγιεινή καθημερινότητα που μπορεί να σε σε οδηγήσει στην εξουθένωση.

Ποια είναι όμως η αλλαγή που τραβάει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο working from home και στην κανονική σου ζωή;

Όσο παράξενο και εάν σου φαίνεται το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει όρια και να σώσει ταυτόχρονα την ψυχική σου υγεία, είναι η άσκηση. Η εισαγωγή της άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα σου είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που θα έχεις κάνει σε όλη την πανδημία.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η εισαγωγή της άσκησης στη ρουτίνα σου θα σου φανεί τόσο χρήσιμη είναι γιατί έτσι θα μειωθεί το άγχος σου. Παρόλο που η διαχείριση του άγχους μπορεί να φαίνεται μη σχετική με τον καθορισμό ορίων, τα οφέλη είναι πολλά. Από τη στιγμή που θα επιτρέψεις στον εαυτό σου κλείσει τον υπολογιστή για να ασκηθεί και να απομακρύνει την ένταση της ημέρας, θα δεις τη διαφορά. Και αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά αποσυνδέεσαι και κυριολεκτικά από τη δουλεία αλλά ταυτόχρονα, δεν νιώθεις την ανάγκη να μιλήσεις για αυτήν ή να τη σκεφτείς.

Τι ακριβώς σημαίνει ”αποσύνδεση”;

Αποσύνδεση σημαίνει πως θα πρέπει να θέσεις εσύ μια συγκεκριμένη ώρα κατά την οποία θα αποσυνδέεσαι από τη δουλειά. Δεν θα επιτρέψεις στον εαυτό σου ούτε να παραβείς αυτό το όριο. Αλλά ούτε και να επιστρέψεις μετά την άσκηση εκεί που ήσουν πριν. Δηλαδή, δεν θα ανοίξεις τον υπολογιστή σου μετά το δείπνο ούτε θα ελέγξεις τα emails σου πριν κοιμηθείς. Η άσκηση θα είναι αυτή η διαχωριστική γραμμή που θα σου δίνει το ”σήμα” πως ο χρόνος εργασίας σου, τελείωσε. Και φυσικά, θα πρέπει να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να μην σκέφτεται τη δουλειά όση ώρα ασκείσαι.

Αυτό ίσως σε βοηθήσει να είσαι πιο παραγωγική και συγκεντρωμένη στη δουλειά σου. Από τη στιγμή που θα έχεις ένα κίνητρο, και ταυτόχρονα ένα χρονικό όριο, θα πρέπει να τελειώνεις τη δουλειά σου μέχρι αυτή συγκεκριμένη ώρα. Επειδή η εύρεση του χρόνου μέσα στην καθημερινότητα δεν είναι κάτι εύκολο, σου προτείνουμε να το προσπαθήσεις για αρχή δύο με τρείς φορές τις εργάσιμες ημέρες. Η μορφή της άσκησης μπορεί να είναι ό,τι επιλέξεις εσύ.

Μία ώρα yoga, 40 λεπτά τρέξιμο ή μισή ώρα pilates. Το βασικό είναι να σε κάνει να θέλεις να τραβήξεις αυτή τη γραμμή ανάμεσα στη δουλειά και στον προσωπικό χρόνο.

Έτοιμη να κάνεις μια προσπάθεια;
featured photo: @lelia_milaya