Πρόκειται για τη διοργάνωση που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η σκηνοθέτης Μέμη Σπυράτου και υλοποιείται από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτισμού ΟΔΥΣΣΕΙΑ σε συνεργασία με τη Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων Ελληνικό Τμήμα (ICOM).

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος από 10 έως 15 Μαΐου 2022 ενώ η Απονομή των Βραβείων θα πραγματοποιηθεί στο ΟΛΥΜΠΙΑ Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» στις 16 Μαΐου 2022 όπου η Μαρία Φαραντούρη στον Αστερισμό της Ανδρομέδας ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη στον οποίο αφιερώνεται το Φεστιβάλ.

58 Ταινίες από 15 χώρες θα διαγωνιστούν για τα θεσπισμένα βραβεία του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ.

Τα θεσπισμένα βραβεία

Grand Prix / Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Director / Σκηνοθεσίας Archaeological Film / Αρχαιολογικής Ταινίας Screenplay / Σεναρίου Cinematography / Φωτογραφίας Educational Film / Εκπαιδευτικής ταινίας Originality in Conception / Πρωτοτυπίας στη Σύλληψη Short Film / Τα «μικρά» του ΑΓΩΝΑ (ταινίες διάρκειας έως 10’) Ειδικό θεματικό βραβείο Ecumenical Community / Οικουμενική Κοινότητα Βραβείο Κοινού (Θα αναδειχθεί έπειτα από on-site ψηφοφορία του κοινού στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος)

Το βραβείο για τη Συνολική Προσφορά του στον Κινηματογράφο απονέμεται στον οικουμενικό Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ εκτίθενται έργα της Καίτης Μαυρομμάτη με τίτλο Αλεξάνδρεια – Αθήνα στο φουαγιέ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Το Φεστιβάλ

Η Μέμη Σπυράτου το 1995, εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός διετούς (biennale) Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας στην Ελλάδα, έπειτα από τρεις βραβεύσεις της σε αρχαιολογικά φεστιβάλ του εξωτερικού (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο). Θεώρησε πως είναι εθνικό ζήτημα η δημιουργία ενός αντίστοιχου φεστιβάλ στην Ελλάδα, χώρα, συνυφασμένη με την ίδια την έννοια της αρχαιολογίας, στην οποία δεν υπήρχε τίποτα αντίστοιχο, ειδικά τη στιγμή που η Ευρώπη έσφυζε από φεστιβάλ ταινιών αρχαιολογικού περιεχομένου (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Eλβετία, κ.ά.).

H Πρώτη Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου- ΑΓΩΝ, πραγματοποιήθηκε το 1996, κυρίως χάρη στην έμπρακτη στήριξη της Λένας Σαββίδη και της αρχαιολόγου Άννας Λαμπράκη, εκδότριας του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες».

Στα 25 χρόνια της πορείας του, ο ΑΓΩΝΑΣ εξελίχθηκε σε θεσμό όχι απλώς πανελλαδικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας. Το αποδεικνύουν οι συνεργασίες με σημαντικούς φορείς (National Gallery of Art-Washington, Goethe Institut, Πρεσβεία της Γαλλίας, Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Τουρισμού, Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, κ.ά.) και προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού και της επιστήμης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η προβολή ταινιών από μεγάλα δίκτυα (BBC, RAI, ARTE, ZDF και φυσικά ΕΡΤ και ΡΙΚ), αλλά και η μεγάλη αποδοχή από το ευρύ κοινό που ακολουθεί πιστά τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια.

H θεματολογία του φεστιβάλ είναι η αρχαιολογία με την ευρύτερη έννοια του όρου: Αρχαιότητα, Μεσαίωνας, λαϊκές τέχνες, παραδόσεις, βιομηχανική αρχαιολογία, η πολιτιστική κληρονομιά, η καταγραφή του κάθε κόσμου, που νομοτελειακά χάνεται, το σήμερα που γίνεται η αρχαιολογία του αύριο, φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά κι από όλον τον κόσμο, ανθρώπους-ονειρευτές μιας καλύτερης ζωής.

Σχόλιο της Προέδρου

«Η λεγόμενη αρχαιολογική ταινία δεν πραγματεύεται μόνο την έρευνα, τις ανασκαφές, τις ανακαλύψεις των αρχαιολόγων και τα μνημεία που δημιούργησαν οι άνθρωποι, αλλά τις συνθήκες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κάθε εποχής. Είναι πολυσύνθετο έργο με επιστημονικές, κοινωνικές, πολιτικές, κυρίως όμως ανθρωπολογικές λεπτομέρειες. Και δεν αφορούν τον άνθρωπο συγκεκριμένου γεωγραφικού τόπου και χρόνου, αλλά τον άνθρωπο απανταχού, την «οικουμενική Κοινότητα». επισημαίνει η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Μέμη Σπυράτου, «Η φετινή μας διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη».

Κατά τη γνώμη μου η τέχνη εν γένει «θεραπεύει» πόσο μάλλον ο κινηματογράφος που είναι ταυτόχρονα εικόνα, λόγος, μουσική κλπ. άρα η γλώσσα του είναι διεθνής και εκτός από εξειδικευμένα θέματα δεν χρειάζεται μεσολαβητές, απαντά η Πρόεδρος στην ερώτησή μας κατά πόσο ο κινηματογράφος μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά και να ζωντανέψει τις μνήμες της ιστορίας.

Συντελεστές και Κριτικές Επιτροπές

Διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου, της αρχαιολογίας, της λαογραφίας και της δημοσιογραφίας, συμμετέχουν στις κριτικές επιτροπές του 11ου Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ.

Την Προκριματική Επιτροπή, που επιφορτίστηκε το τιτάνιο έργο της επιλογής 58 ταινιών από τις συνολικά 1,480 που υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση και θα προβληθούν στο Φεστιβάλ, απαρτίζουν αλφαβητικά:

Ευάγγελος Καραμανές, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών,  Πέγκυ Λάγιου, παραγωγός, Γιώργος Μουζακίτης, σκηνοθέτης-παραγωγός, Κυριακή Μπεϊόγλου, δημοσιογράφος, Ζέτα Ξεκαλάκη, αρχαιολόγος, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Αρχαιολογία και Τέχνες, Πέπη Ραγκούση, δημοσιογράφος, Γεωργία Σαλαμπάση, σκηνοθέτης, Γιάννης Σημηριώτης, ειδικός στις νέες τεχνολογίες

Τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή που θα απονείμει τα θεσπισμένα βραβεία του ΑΓΩΝΑ, στις 16 Μαΐου 2022, στο ΟΛΥΜΠΙΑ Δημοτικό Μουσικό Θέατρο “Μαρία Κάλλας”, απαρτίζουν αλφαβητικά:

Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης, Dario di Blasi, αρχαιολόγος, πρώην διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας της Φλωρεντίας, Ιταλία, Nazim Güveloğlu, παραγωγός-σκηνοθέτης, Τουρκία, Κώστας Γαβράς, σκηνοθέτης, Μάνος Ζαχαρίας, σκηνοθέτης, Νίκος Καλτσάς, αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Lada Laura, αρχαιολόγος, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Split, Κροατία, Άννα Νταλάρα, εκδότης-παραγωγός συναυλιών, Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ ΑΓΩΝ, Νίκος Σταμπολίδης, αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του 11ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΑΓΩΝ

Λένα Σαββίδη – Επίτιμη Πρόεδρος, Μέμη Σπυράτου – Πρόεδρος / Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Δημήτρης Κομνηνός – Διευθυντής, Μαρία Παλάτου – Γενική γραμματέας, Μάριος Παπαθανασίου – Συντονιστής προγράμματος

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ τελεί υπό τις ύψιστες Αιγίδες της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ε.Ο.Τ. της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Εισιτήρια: https://bit.ly/AgonFestivalTickets