Χθες σε ένα απλό scroll στην αρχική μου στο Ιnstagram, έπεσα πάνω σε ένα post της αγαπημένης μου @littlemissgrumpy.

Ένα post που μου δημιούργησε ένα αίσθημα ζεστασιάς κι ασφάλειας. H @littlemissgrumpy ζωγράφισε έναν οδηγό επιβίωσης για τις πιο δύσκολες στιγμές μας, εκείνες τις στιγμές που κάποιοι από εμάς βιώνουμε μία κρίση πανικού.

Η littlemissgrumpy κάλεσε το κοινό της να αφήσει με σχόλιο ”κι εγώ” κάτω από τη φωτογραφία με το υπέροχο σκίτσο της. Παραπάνω από 300 άνθρωποι -μέχρι στιγμής- μοιράστηκαν το δικό τους ”κι εγώ”.

Η πρώτη μου κρίση πανικού ήταν σε ένα σουπερμάρκετ την ώρα που περίμενα στην ουρά για τα ταμεία. Ακολούθησαν πολλές μετά.

Εντελώς ξαφνικά, χωρίς να νιώθω άγχος για κάτι συγκεκριμένο. Απλά περίμενα στην ουρά. Και το μόνο που ήθελα να κάνω εκείνη τη στιγμή ήταν να φύγω. Δεν ήξερα ούτε γιατί, ούτε τι μου συμβαίνει. Ήμουν απλά στο σούπερμαρκετ. Τι κακό μπορούσε να συμβεί;

Έκτοτε το έπαθα αρκετές φορές μέχρι να μάθω να το διαχειρίζομαι. Το έπαθα πολλές φορές, αρκετές για να με τρομάξουν. Το έπαθα πολλές φορές μέχρι να μάθω πως δεν είμαι η μόνη και να τολμήσω να το μοιραστώ.

Αν δεν σου έχει συμβεί ποτέ, εύχομαι κι ελπίζω να μην σου τύχει ποτέ. Είναι πραγματικά απαίσιο. Αν σου έχει συμβεί ξέρεις πως ο καθένας μας έχει διαφορετικό τρόπο που το αντιμετωπίσει.

Για μένα είναι τα Χριστούγεννα. Σκέφτομαι τα Χριστούγεννα.

Ακούγεται αστείο και παράξενο σωστά; Είναι, το ξέρω. Η σκέψη και μόνο με ηρεμεί. Μη μου ζητήσεις να στο εξηγήσω γιατί δεν μπορώ. Το μόνο που μπορώ να σου πω, είναι πως αυτή η σκέψη μου δημιουργεί ένα αίσθημα ζεστασιάς κι ασφάλειας την ώρα που το ίδιο μου το μυαλό με εγκαταλείπει.

Το σκίτσο της littlemissgrumpy είναι το σκίτσο που μου θυμίζει όσα και τα Χριστούγεννα.

Μου θυμίζει πως δεν είμαι η μόνη. Πως είναι οκ να φοβάμαι και να με τρομάζει. Αλλά είναι μόνο αυτό. Ο δικός μου φόβος, το δικό μου μυαλό. Κι επειδή είναι δικό μου, μπορώ να το αντιμετωπίσω και μπορώ να το ξεπέρασω.

Ο φαύλος κύκλος των κρίσεων πανικού μπορεί να σπάσει. Μπορείς να τις αντιμετωπίσεις, μπορείς να κερδίσεις τον ίδιο σου το φόβο. Δεν είσαι μόνος σου ή μόνη σου. Οι κρίσεις πανικού είναι πολύ πιο συχνές απ’όσο νομίζεις.

Οι κρίσεις πανικού είναι μόνο φόβος. Αβεβαιότητα. Και πολλές φορές αρκεί μία όμορφη σκέψη για να σου δώσει το θάρρος να αντιμετωπίσεις το φόβο σου. Πολλές φορές αρκεί ένα σκίτσο, που θα λειτουργήσει σαν ζεστή αγκαλιά. Littlemissgrumpry… Σ’ευχαριστούμε! Πιο πολύ απ’ όσο φαντάζεσαι.

Το σκίτσο της αγαπημένης @Littlemissgrumpy διατίθεται προς πώληση και κοστίζει 17 ευρώ.

Μέχρι την Κυριακή 3 Οκτωβρίου μπορείς να μπεις στον λογαριασμό μας στο Instagram και να πάρεις μέρος στην κλήρωση που μία νικήτρια θα κερδίσει ένα poster ”Κρίση Πανικού, ένας οδηγός επιβίωσης” της littlemissgrumpy.