«Οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγεις», συνηθίζουμε να λέμε και είναι μια φράση που κρύβει μια ουσιαστική αλήθεια: Οι φίλοι είναι οι πιο κοντινοί μας άνθρωποι, εκείνοι που έχουμε επιλέξει να είναι δίπλα μας, να εμπιστευόμαστε και να μοιραζόμαστε μαζί τους όλα τα σημαντικά.

Συχνά παίζουν τον ρόλο της οικογένειας, καθώς οι φιλικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από αμοιβαία κατανόηση και στήριξη.

Η νεανική ηλικία μας βρίσκει συνήθως περιτριγυρισμένους από μεγάλες και διαφορετικές παρέες, φίλους από το σχολείο, το πανεπιστήμιο, τις διακοπές ή την πρώτη δουλειά. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, ο κύκλος των ανθρώπων που συνεχίζουν να φέρουν αυτόν τον σημαντικό τίτλο ολοένα και μικραίνει, με αποτέλεσμα να μένει τελικά ένας μικρός, αλλά βαθιά ουσιαστικός πυρήνας.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι φιλίες που θα αποτελέσουν αυτό τον σημαντικό πυρήνα που θα μας συντροφεύσει στην πορεία της ζωής μας και ποιες είναι εκείνες που έχουν ημερομηνία λήξης;

Η ειδικός σχέσεων, Esther Perel αποκαλύπτει στο wellandgood.com 5 ερωτήματα που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ποιες φιλίες πρέπει να κρατήσεις:

1. Έχει αξία αυτή η σχέση για μένα;

Αναλογίσου τη φιλία σου με ένα άτομο και προσπάθησε να καταλάβεις εάν η σχέση σας εξακολουθεί να έχει αξία στη ζωή σου. Σκέψου, ακόμη, τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι κερδίζεις από αυτή τη σχέση. Τι εκτιμάς σε αυτό το άτομο; Πώς αισθάνεσαι στη σκέψη να περάσετε χρόνο μαζί;

2. Πώς νιώθω που δίνω σε αυτή τη σχέση;

Προσπάθησε να υπολογίσεις εκείνα που νιώθεις ότι δίνεις και ότι παίρνεις από μια φιλική σχέση. Νιώθεις ότι είναι ισάξια; Εάν πιστεύεις ότι δίνεις πολλά, χωρίς να παίρνεις όσα έχεις ανάγκη, αυτό γρήγορα θα σε οδηγήσει στην αίσθηση της δυσαρέσκειας. Θα πρέπει, στη συνέχεια, να αξιολογήσεις εάν έχει νόημα να προσπαθήσεις να διεκδικήσεις αυτά που χρειάζεσαι ή εάν θα είναι καλύτερο να ολοκληρώσεις αυτή τη σχέση.

3. Νιώθεις άνετα να είσαι ειλικρινής μέσα σε αυτή τη σχέση;

Μπορεί σε μια σχέση να μην είσαι απολύτως ειλικρινής, επειδή φοβάσαι ότι εάν εκφράσεις τους προβληματισμούς σου, αυτό θα οδηγήσει σε ρήξη. Στην πραγματικότητα, όμως, τα άλυτα ζητήματα προκαλούν απόσταση μεταξύ δύο φίλων, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μην αποκρύπτεται, αλλά αντίθετα να αποκαλύπτεται. Άλλωστε, τι νόημα έχει μια τέτοια σχέση εάν δε μπορεί να διέπεται από ειλικρίνεια;

Εάν θέλεις να διατηρήσεις αυτή τη φιλία, θα πρέπει να διεκδικήσεις το χώρο που απαιτείται για να είσαι ειλικρινής, διαφορετικά θα νιώθεις να καταπιέζεσαι μακροπρόθεσμα, με αποτέλεσμα η σχέση να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

4. Θέλω να στηρίξω αυτό το άτομο;

Η πορεία της ζωής είναι μεγάλη και οι συνθήκες κάθε εποχής διαφορετικές. Ενδέχεται να υπάρξουν περίοδοι απόστασης μεταξύ δύο φίλων, λόγω διάφορων γεγονότων, προκλήσεων ή δυσκολιών που μπορεί να περνά ο ένας ή και οι δύο.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αναρωτηθείς εάν έχεις τη διάθεση να περιμένεις το άλλο άτομο, να κάνεις υπομονή και να το υποστηρίξεις έως ότου είναι σε θέση να επιστρέψει και πάλι ενεργά στη σχέση.

5. Μπορώ να πω αντίο;

Το αντίο είναι μια δύσκολη συνθήκη. Συχνά νιώθουμε ότι είναι πιο εύκολο να αποφύγουμε αυτή την αμήχανη κατάσταση και να αφήσουμε απλώς μια σχέση να ξεθωριάσει αθόρυβα. Εάν, όμως, έχεις τη δύναμη να αφήσεις κάποιον να φύγει από τη ζωή σου, αυτό σημαίνει ότι μπορείς και να τον ενημερώσεις για αυτή σου την απόφαση.

Επομένως, εάν έχεις φτάσει σε αυτό το σημείο, δώσε ένα οριστικό τέλος, απαλλάσσοντας τον άλλο άνθρωπο από τη σύγχυση και τα ερωτηματικά και δείχνοντας ότι σέβεσαι όσα μοιραστήκατε, ακόμη και σε αυτό το τελευταίο στάδιο της σχέσης σας.