Αυτό που ισχύει σε κάθε καριέρα είναι πως δεν χρειάζεται να ακολουθείς τις νόρμες. Ένας χώρος εργασίας χρειάζεται ζωντάνια, διαφορετικότητα και τη δύναμη μιας γυναίκας. Γι’ αυτό το λόγο, είμαι εδώ να σου αποδείξω ότι μπορείς να προσαρμόσεις την ξεχωριστή προσωπικότητά σου στην δουλειά και να μαθαίνεις καινούργια πράγματα κάθε μέρα.

Σταμάτα να αντιστέκεσαι, ξεκίνα να προσαρμόζεσαι

Την πρώτη μέρα που πήγα στη Νομική, σκέφτηκα πως είχα κάνει ένα τεράστιο λάθος. Η επιτυχία τότε ήταν να γίνω μέλος ενός μεγάλου δικηγορικού γραφείου, να φοράω ακριβά ρούχα και να δουλεύω 80 ώρες για να αγοράσω ακόμα περισσότερα. Εγώ όμως δεν ήθελα τίποτα από αυτά. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να βρω κάτι διαφορετικό, αλλά το μόνο που κατάφερα ήταν να διαπιστώσω ότι όντως δεν ταίριαζα εκεί.

Ήθελα όμως να γίνω δικηγόρος. Ήθελα να βοηθάω ανθρώπους. Έτσι έφερα την καριέρα μου στα μέτρα μου.

Γίνε καλή στον αυτοσχεδιασμό

Στον αυτοσχεδιασμό λες “ναι” σε καθετί που προτείνει ο συνεργάτης σου. Το ίδιο ισχύει και στο ξεκίνημα μίας καριέρας. Πες ναι σε ευκαιρίες και πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις άβολα.

Εγώ κόντεψα να χάσω την ευκαιρία που άλλαξε την πορεία μου. Όσο ήμουν ακόμη στη Νομική, το πανεπιστήμιό μου διοργάνωνε ένα πρόγραμμα για ντοκιμαντέρ σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα. Θα στέλνανε μία ομάδα στην Καμπότζη, όπου υπήρχε θέση για έναν μόνο φοιτητή.

Σκέφτηκα πως θα ήταν απίστευτο να με πάρουν, πόσο μάλλον εμένα που ήμουν πρωτοετής.

Κάνοντας αυτό το ντοκιμαντέρ εγγράφηκα σε άλλα μαθήματα κινηματογράφου, άσχετα που ήμουν φοιτήτρια νομικής. Σε ένα από αυτά τα μαθήματα, ανακάλυψα τη μη κερδοσκοπική παραγωγή ντοκιμαντέρ για παιδιά στην Ουγκάντα που τα αναγκάζουν να γίνουν στρατιώτες. Όταν ένας φίλος μου πρότεινε να μιλήσει για μένα σε έναν γνωστό του στο νομική τμήμα, δέχτηκα. Και όταν μου πρότειναν να κάνω εκεί την πρακτική μου, είπα και πάλι ναι.

Να λες “ναι” όσο πιο συχνά γίνεται.

Σκέψου επαγγελματικά όπου και να είσαι

Πριν ορκιστώ, έδωσα στο διευθυντή μου μία προσφορά που δεν μπορούσε να αρνηθεί -θα έβρισκα κάποιες επιχορηγήσεις ώστε να πληρώνομαι και θα κέρδιζα χρήματα από τα επιπλέον έσοδα της εταιρείας.

Ήταν ένα από τα πιο αφελή πράγματα που έκανα και η αλήθεια είναι πως αυτό μου δίδαξε πολλά. Έτσι όμως ανακάλυψα το επαγγελματικό μου πνεύμα και έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα.

Αν η δουλειά των ονείρων σου δεν υπάρχει ή νιώθεις ότι έχεις κουραστεί εκεί που βρίσκεσαι, δημιούργησε μόνος σου την ιδανική δουλειά.

Τα ξεσπάσματα οδηγούν συχνά σε σπουδαίες ανακαλύψεις

Όπως συμβαίνει σε κάθε δουλειά κάποια στιγμή, έτσι κι εγώ έπαθα υπερκόπωση. Μετά από πέντε χρόνια, έπρεπε να πάω παρακάτω. Αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό να δουλεύει κάπου αλλού.

Ευτυχώς, ένα λαμπάκι άναψε στο κεφάλι μου σαν καρτούν και κατάλαβα ότι μπορώ να πάρω τα στοιχεία που αγαπώ και να δημιουργήσω την δική μου δουλειά. Έτσι και έκανα. Ξεκίνησα τη δική μου νομική υποστήριξη σε μικρές εταιρείες, σε κάποιους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και σε καλλιτέχνες που χρησιμοποιούσαν την τέχνη τους για καλό σκοπό. Τότε ξεκίνησαν όλα.

Συνεργάσου με άτομα που είναι διαφορετικά από εσένα

Όταν έκανα την πρακτική μου, δούλεψα με έναν δικηγόρο που τον έλεγαν Sam Mazzeo. Δεν ήμουν και πολύ σίγουρη στην αρχή, κυρίως γιατί έβαζε υπερβολικά πολλά θαυμαστικά στα email του, αλλά μετά κατάλαβα ότι αυτός ήταν ο δικηγόρος που μαζί του ήθελα να χτίσω το όνειρό μου.

Ο Sam ήταν παθιασμένος με τη δουλειά του. Διαφέραμε σε πολλά πράγματα και μερικές φορές λογομαχούσαμε. Το σημαντικότερο ήταν ότι ο Sam ζούσε για να βοηθάει κόσμο και ήταν πολύ καλός σε αυτό που έκανε.

Γι’ αυτό κράτα τα μάτια σου ανοιχτά και ψάξε τα “θαυμαστικά”. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να σε βοηθήσει να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.

Μη διστάσεις να προχωρήσεις μπροστά με την θηλυκότητά σου

Μιλώντας για δύναμη, σαν γυναίκα έχω νιώσει πολλές φορές πίεση στη δουλειά -ώστε να κάνω αυτό που πρέπει όπως θα το έκανε ένας άνδρας, και όχι με τον δικό μου μοναδικό τρόπο. Έρευνες έχουν δείξει ότι είμαστε καλές στο να ακούμε, να επικοινωνούμε και να λέμε ιστορίες. Κάπως έτσι φέρνουν τις ισορροπίες στο χώρο εργασίας μας.

Υποστήριξε αυτό που είσαι

Το μότο μας στη Wilkmazz είναι ένα, “Είμαστε ακριβώς όπως εσύ, αλλά δικηγόροι”.

Βρες τον δικό σου μοναδικό δρόμο, δημιούργησε τη δική σου θέση εκεί έξω και κάνε με ζωντάνια ό,τι κάνεις. Να είσαι ο εαυτός σου και θα βρεις το δρόμο σου.

Μετάφραση: Εύα Τόλιου – first published: Ιαν 14, 2019

Δες ακόμα: 5 μύθοι για την καριέρα που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις