Οι ισπανικές αρχές θα λαμβάνουν στο εξής υπόψη την ευημερία ενός κατοικίδιου στην περίπτωση που ένα ζευγάρι πάρει διαζύγιο ή χωρίσει, έπειτα από την αλλαγή του νομικού πλαισίου που ενισχύει το επιχείρημα ζευγαριών που αιτούνται από κοινού επιμέλεια των ζώων τους.

Ο νόμος που τέθηκε σε ισχύ- έπειτα από παρόμοιες κινήσεις στη Γαλλία και την Πορτογαλία υποχρεώνει τους δικαστές να λαμβάνουν υπόψη τα κατοικίδια ως πλάσματα που έχουν αισθήματα και όχι ως αντικείμενα που ανήκουν στον έναν ή τον άλλο σύντροφο.

«Τα ζώα αποτελούν μέρος της οικογένειας και όταν αυτή αποφασίσει πως θα χωρίσει, η τύχη τους πρέπει να καθορίζεται με την ίδια σπουδαιότητα όπως για κάθε άλλο μέλος της οικογένειας», δήλωσε η δικηγόρος Lola Garcia.

Κατά συνέπεια το δικαστήριο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τόσο την ευημερία του ζώου, όπως και τις ανάγκες της οικογένειας, κρίνοντας ποιος θα φροντίζει το οποιοδήποτε κατοικίδιο.

Αυτή η τάση υπήρχε ήδη πριν από την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας. Τον Οκτώβριο, δικαστής στη Μαδρίτη έδωσε κοινή επιμέλεια του σκύλου σε ανύπαντρο ζευγάρι που χώρισε, το οποίο προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να κριθεί με ποιον πρέπει να μείνει το κατοικίδιο. Το ζώο περνά ένα μήνα με τον καθένα τους ενώ και οι δύο είναι νομικά υπεύθυνοι για το κατοικίδιο.

Η μεταρρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ είναι ένα σημαντικό βήμα σε μια σειρά επερχόμενων νομικών αλλαγών που ρυθμίζουν τις σχέσεις των ανθρώπων με τα ζώα, σχολίασε η δικηγόρος.

Η ιδιοκτησία κατοικίδιων είναι υψηλή στην Ισπανία και η κυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω νομοθετικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, μεταξύ αυτών την απαγόρευση άγριων ζώων σε τσίρκο και της διακοπής της πώλησης κατοικίδιων σε καταστήματα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η χώρα παραμένει διχασμένη σε ό,τι αφορά στην παράδοση των ταυρομαχιών, ζήτημα που θεωρείται απίθανο να επιλυθεί στο εγγύς μέλλον.

Πηγή: CNN, Reuters