Ο Μητροπολίτης Σερβιών και Κοζάνης, Παύλος, έκλεισε τη λειτουργία για τα Θεοφάνεια με φραστική επίθεση σε γυναίκες: «Δε μου λέτε εσείς οι γυναίκες δε μπορείτε να κλείσετε τα στόματά σας; Πώς τις αντέχετε ήθελα να ‘ξερα».

Όταν κατά τη διάρκεια του σημερινού κηρύγματός του ακούστηκε ένας θόρυβος μέσα στην εκκλησία, ο Μητροπολίτης, από το βήμα του ναού σχολιάζει «Θα τα γκρεμίσετε όλα, δεν θα αφήσετε τίποτα! Όλοι να φύγετε πρώτοι, ε δεν γίνεται! Τι να πεις κύριε Δήμαρχε, Έλληνες είμαστε… δεν έχουμε ησυχία».

Και στη συνέχεια φανερά ενοχλημένος από τον θόρυβο που πιθανόν προκάλεσαν οι γυναίκες, που βρισκόταν στο βάθος του ναού εξερράγη «Δε μου λέτε εσείς οι γυναίκες δεν μπορείτε να κλείσετε τα στόματά σας; Πώς τις αντέχετε ήθελα να ήξερα; Πώς τις αντέχετε;» αναρωτήθηκε, για να επανέλθει αμέσως στις αναφορές του για την ενίσχυση του ταμείου της εκκλησίας.

Το «Πώς τις αντέχετε;» έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του ίδιου μητροπολίτη, τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε ταχθεί κατά του όρου γυναικοκτονία συμβουλεύοντας, εμμέσως πλην σαφώς τις γυναίκες να έχουν το στόμα τους κλειστό.

«Φτιάξαμε έναν καινούριο όρο εμείς οι Έλληνες για τις γυναίκες, για να τις εμπαίζουν και αυτές το πιστεύουν. Γυναικοκτονία, λέει. Πού να ακουστεί στον νομικό ποινικό κόσμο ανά την οικουμένη και να γελάσει ή μάλλον να καγχάσει. Γυναίκα δεν είσαι άνθρωπος; Είσαι άνθρωπος, εικόνα του Θεού. Αφού δεν είσαι άνθρωπος τι είσαι; (….) Μου λένε γυναίκες πως, σεβασμιότατε, οι άντρες μας πολλές φορές μας ταπεινώνουν. Στο χέρι σας είναι να μεταδώσετε, να μεταγγίσετε αυτό που είστε. Έλεγαν οι μανάδες μας, ακούστε παιδιά μου, εμείς οι γυναίκες ό,τι θέλουμε κάνουμε, αρκεί σε κάποια στιγμή να έχουμε το στόμα μας κλειστό και μετά θα γίνει αυτό που εμείς θέλουμε. Έχει δύναμη η γυναίκα, γιατί έχει αισθήματα που δεν έχει ο άνδρας», έλεγε τότε.