Αν υποφέρεις συχνά από ημικρανίες, τότε μπορείς να διακρίνεις τι την διαφοροποιεί από έναν κανονικό πονοκέφαλο. Ο πόνος είναι πραγματικά σε ένα άλλο επίπεδο. Αλλά αν δεν είχες ποτέ, πώς μπορείς να καταλάβεις πότε το βιώνεις; Με λίγα λόγια, όταν είναι ημικρανία είναι πράγματι ημικρανία;

Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνών οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από ημικρανίες σε σχέση με τους άνδρες. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ακόμη και οι ειδικοί έχουν κάποιο πρόβλημα στην διάκριση αυτών των δύο. Η Dr. Anne Calhoun, συνεργάτης και συνιδρυτής του Ινστιτούτου Πονοκεφάλου της Carolina στη Βόρεια Καρολίνα, δήλωσε στο περιοδικό Health :

 «σε ασθενείς που έχουν ημικρανίες, όλους τους πονοκεφάλους τους αντιμετωπίζουμε ως πιθανές ημικρανίες».

Κύριο χαρακτηριστικό της ημικρανίας είναι πράγματι ένας οδυνηρός πονοκέφαλος, που σε αντίθεση με τους τακτικούς πονοκεφάλους, βιώνεις και μια σειρά από άλλα συμπτώματα. Συμπτώματα όπως αίσθημα αδιαθεσίας και εμετού, διαταραγμένη όραση, ευαισθησία στο φως, τους ήχους και τις μυρωδιές. Eνώ τον πονοκέφαλο μπορείς συνήθως με τη χρήση παυσίπονων να τον αντιμετωπίσεις, μια ημικρανία σε εξαντλεί. Σε ωθεί να αναζητάς ένα σκοτεινό δωμάτιο και ηρεμία για αρκετές ώρες. Για μερικούς, οι επιθέσεις ημικρανίας μπορούν να διαρκέσουν 72 ώρες, με τεράστιο αντίκτυπο στην εργασία και την κοινωνική τους ζωή.

Τα συμπτώματα μιας ημικρανίας μπορούν φυσικά να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και έτσι η διάκριση ανάμεσα σε ημικρανία και πονοκέφαλο μερικές φορές καταλήγει σε πρόκληση. Η Διεθνής Εταιρεία Κεφαλαλγίας έχει δημιουργήσει ένα σύστημα ταξινόμησης της ημικρανία και των πονοκεφάλων, το οποίο υιοθετήθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Έτσι, οι κοινές ημικρανίες μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: ημικρανία με αύρα και ημικρανία χωρίς αύρα.

Τι ακριβώς, όμως, είναι μια αύρα;

Αν και ακούγεται ακίνδυνη, μια ημικρανία με αύρα περιλαμβάνει ενοχλητικές οπτικές εμπειρίες, όπως φώτα που τρεμοπαίζουν, σημάδια ή γραμμές, που μπορεί να διαρκούν από πέντε λεπτά έως μια ώρα.

Άλλα ίσως λιγότερο γνωστά συμπτώματα περιλαμβάνουν ίλιγγο και προβλήματα με την ισορροπία, μυϊκή αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος – που έχει ως αποτέλεσμα αστάθεια στον έναν βραχίονα, δυσκολίες στην ομιλία και συχνοουρία. Οι πάσχοντες μπορούν επίσης να βιώσουν μια «αισθητηριακή αύρα». Δηλαδή, μια προσωρινή αίσθηση καρφιών και βελόνων, συνήθως στη μία πλευρά του σώματος. Ακόμη, ίσως επιφέρει επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως σοκολάτα. Επίσης, επηρεάζει τη διάθεση, αφού αρκετοί ασθενείς αισθάνονται κατάθλιψη ή ξαφνικά «πέφτει» η διάθεσή τους, χωρίς καμία αφορμή, πριν από μια επίθεση ημικρανίας.

Μάλιστα, μια μελέτη του 2010 έδειξε ότι υπάρχει μια γενετική σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από ημικρανίες (ιδιαίτερα από ημικρανίες με αύρα) και από εκείνους που πάσχουν από κατάθλιψη.

Αν υποφέρεις, λοιπόν και εξακολουθείς να είσαι σε αμφιβολία, καλύτερα κλείσε ένα ραντεβού με το γιατρό σου. Μερικές φορές χρειάζεται ένας ειδικός, για να βάλει το μυαλό σου σε ηρεμία.

Δες ακόμα:
Τα apps που θα αλλάξουν τον τρόπο που κοιμάσαι
3 τρόποι να “ξεγελάσεις” μια κρίση πανικού

featured image: PureWow