Σύμφωνα με τον συγγραφέα Gary Chapman, υπάρχουν πέντε διαφορετικές γλώσσες αγάπης, οι οποίες καθορίζουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι προτιμούν να δίνουν και να λαμβάνουν αγάπη:

  • Η λεκτική επιβεβαίωση
  • Οι πράξεις προσφοράς
  • Τα δώρα
  • Ο ποιοτικός χρόνος
  • Το άγγιγμα

Σίγουρα, είναι δελεαστικό να αναζητήσεις κάποιο κουίζ, που θα σου αποκάλυπτε με ποια γλώσσα αγάπης ταυτίζεσαι εσύ, θα ήταν όμως παράλληλα και ωφέλιμο. «Όταν καταλαβαίνεις τη δική σου γλώσσα αγάπης, μπορείς καλύτερα να ικανοποιήσεις τις ανάγκες σου σε μια σχέση», λέει η σύμβουλος Stephanie Camins. «Από την άλλη πλευρά, κατανοώντας τη γλώσσα αγάπης των άλλων, εξασφαλίζεις ότι τα συναισθήματα μεταξύ σας μεταφέρονται πιο αποτελεσματικά».

Ακόμη κι αν δεν ανήκεις σε εκείνους που αποζητούν τακτικά μια αγκαλιά, θα πρέπει να παραδεχτείς ότι το να χάνεσαι στο προστατευτικό άγγιγμα ενός ανθρώπου που αγαπάς και σε αγαπάει έχει κάτι το συντριπτικά παρηγορητικό και ανακουφιστικό και μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε να αισθανθεί καλύτερα άμεσα.

Έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον να μάθουμε τι προσφέρει σε μια σχέση η δύναμη του αγγίγματος, της φυσικής επαφής και κατά πόσο μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον δύο συντρόφων σε μια σχέση.

Το Bustle αποκαλύπτει: Ταιριάζουν δύο άνθρωποι που «μιλούν» τη γλώσσα αγάπης του αγγίγματος;

Σεξουαλική συμβατότητα

Όπως ίσως φαντάζεσαι, δύο σύντροφοι που αγαπούν να επικοινωνούν την αγάπη τους μέσω του αγγίγματος, τείνουν να έχουν έντονη φυσική έλξη και χημεία μεταξύ τους. Αυτό μπορεί σίγουρα να μεταφραστεί σε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, διευκολύνοντας την έκφραση της έλξης που μοιράζονται. Η Camins διευκρινίζει ότι η οικειότητα μπορεί να έχει πολλές μορφές, πέρα από το σεξ. «Το σωματικό άγγιγμα είναι επίσης να κρατιέστε χέρι – χέρι, να κάθεστε ο ένας δίπλα στον άλλο, να ακουμπάτε ο ένας τον άλλον και άλλες τέτοιου είδους κινήσεις».

Συναισθηματική συμβατότητα

Ενώ ένα χέρι που αγκαλιάζει τους ώμους σου ή ένα γλυκό φιλί μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος να νιώσεις την αγάπη ενός ανθρώπου, η Camins υποστηρίζει ότι το άγγιγμα μπορεί παράλληλα να ενισχύσει τους άλλους τρόπους με τους οποίους η στοργή έχει ήδη μεταδοθεί. «Για να αισθανθεί κάποιος συναισθηματική οικειότητα μέσω της σωματικής επαφής, χρειάζεται να την εισπράξει στη γλώσσα που προτιμά: την αφή», λέει.

«Μπορείς να πεις όλες τις σωστές λέξεις, αλλά αν δεν συμπληρώσεις το παζλ με τις κατάλληλες σωματικές κινήσεις, τα λόγια σου μπορεί να μην έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα».

Επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι απαραίτητη για να πετύχει μια σχέση. Δύο άνθρωποι που προτιμούν το άγγιγμα ως μορφή επικοινωνίας γνωρίζουν ότι «η επικοινωνία είναι κάτι περισσότερο από απλά λόγια», λέει η Camins. Οι άνθρωποι που μοιράζονται την ίδια γλώσσα αγάπης έχουν καλές πιθανότητες να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά, καθώς η κοινή τους προτίμηση κάνει την επικοινωνία να ρέει πιο εύκολα μεταξύ τους.

Συμβατότητα στο φλερτ

Όταν δύο ρομαντικοί σύντροφοι μοιράζονται μια φυσική γλώσσα αγάπης, είναι πιθανό να βρουν μια αίσθηση ευκολίας και αμοιβαίας κατανόησης στη σχέση τους. Το να έχουν την ίδια γλώσσα αγάπης κάνει πιο εύκολη την ικανοποιητική έκφραση των συναισθημάτων, επειδή ο ένας ξέρει καλά τι χρειάζεται ο άλλος. Μερικές φορές, ένα άτομο που προτιμά τη γλώσσα αγάπης του αγγίγματος μπορεί να δυσκολεύεται να βρει τις σωστές λέξεις για να εκφράσει αυτά που νιώθει.

Ένα άγγιγμα, όμως, είναι ικανό να μεταδώσει το μήνυμα που δεν μπορεί να εκφράσει λεκτικά εκείνη τη στιγμή. «Υπάρχει μια φυσική άμπωτη και ροή σε αυτή την ανείπωτη επικοινωνία, που είναι παρηγορητική και συνδετική», λέει η Camins. «Το να έχεις έναν σύντροφο που το καταλαβαίνει αυτό είναι η απόλυτη μορφή οικειότητας».

Συμβατότητα στη φιλία

Ακόμη και σε μία φιλική σχέση, δύο άνθρωποι που «μιλούν» την ίδια γλώσσα αγάπης μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη αυτής της ομοιότητας. Η Camins λέει ότι η γλώσσα της αγάπης ξεπερνά το είδος μιας σχέσης, λειτουργεί επομένως και στις φιλίες. «Μια ουσιαστική σχέση είναι να γνωρίζουμε και να σεβόμαστε ο ένας την προτιμώμενη μέθοδο παροχής και λήψης αγάπης του άλλου», λέει η ειδικός. «Οι φίλοι που προτιμούν το άγγιγμα, άλλωστε, κάνουν τις καλύτερες αγκαλιές», συμπληρώνει.

Πιθανά προβλήματα

Αν δύο άνθρωποι προτιμούν το άγγιγμα ως μέσο έκφρασης της αγάπης τους, τότε μια φυσική αποσύνδεση θα μπορούσε να επιδεινώσει τη μεταξύ τους σχέση, κάνοντάς τους να αισθανθούν μοναξιά. «Η έλλειψη του αγγίγματος μπορεί να μοιάζει με συναισθηματική εγκατάλειψη», εξηγεί η Camins. «Είναι δύσκολο για ένα τέτοιο άτομο να αισθάνεται οικειότητα όταν δεν νιώθει το αναγκαίο άγγιγμα κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Ταιριάζουν δύο τέτοιοι άνθρωποι;

Η σεξουαλική συμβατότητα μπορεί να φαίνεται ως ο ισχυρότερος δεσμός μεταξύ δύο ανθρώπων που προτιμούν αυτή τη γλώσσα αγάπης. Η Camins τονίζει, ωστόσο, ότι υπάρχουν τόσα άλλα στοιχεία που μπορούν να κάνουν μια τέτοια σχέση να πετύχει. «Το να αγαπάς το σεξ ή να είσαι πολύ σεξουαλικός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το σωματικό άγγιγμα είναι η γλώσσα αγάπης σου. Μπορεί να είναι μια μεγάλη αγκαλιά από έναν φίλο. Σε όποια περίπτωση, μια σωματική γλώσσα αγάπης μπορεί σίγουρα να οδηγήσει σε άφθονη αγάπη και εκτίμηση σε κάθε σχέση».